Commentaar

17 reacties

Melkveehouderij loopt tegen grens aan

De melkveehouderij is bezig met een tomeloze groei. Overal verrijzen nieuwe stallen. Het is vooral een teken van optimisme en zelfvertrouwen, hoewel de drang om bij te bouwen voor sommigen ook uit angst voortkomt: anders kan ik straks niet meer meekomen. Zo werpt het bijna magische jaar 2015 zijn schaduw vooruit.

De zorgen over de groei nemen ook toe. Die zorg heeft verschillende gezichten. Kunnen de boeren die snelle groei zelf wel aan? Opmerkelijk is de uitkomst van een onderzoek waaruit blijkt dat veehouders het behandelen van klauwproblemen bij koeien vaak uitstellen vanwege tijdgebrek.

Grootste gevaar is dat de melkveesector de intensieve veehouderij achterna holt en zich alle problemen met milieu en maatschappelijke omgeving op de hals halen waar de varkenshouderij al tegenaan gelopen is. De kwestie met een Brabantse melkveehouder die tot 800 koeien wil groeien spreekt boekdelen. Zijn buren, waaronder een collega-melkveehouder, procederen tot aan de Raad van State omdat ze die groei niet zien zitten en twijfelen of de grondgebondenheid van het bedrijf wel goed genoeg verzekerd is.

De nieuwe melkveewet van Dijksma hield tot nu toe de deur open voor grondloze groei. Bedrijven die uitbreiden, mogen van haar via mestverwerking hun mestoverschot wegwerken. Grond bijkopen hoeft niet per se. De Kamer dreigt daar nu een stokje voor te steken. Grondgebondenheid moet beter gewaarborgd. De belangrijkste sectororganisaties zien dit gelukkig ook in. Zonder keiharde voorwaarden drukken de al te gretige groeiers een te zwaar stempel op de sector.

Laatste reacties

 • varkenshouder1

  Volgens mij wordt de rundveehouderij toch al jaren de hand boven het hoofd gehouden t.o.v. de intensieve veehouderij en nu begint men ineens te roepen dat de rundvee ook intenstieve veehouderij is. Volgens mij is dat al jaren aan de gang want de koeien komen al jaren niet meer buiten. Daar komt bovenop dat de groenlabel systemen in de rundvee nog achterlopen t.o.v. bijvoorbeeld luchtwassers.

 • hietkamp

  Inderdaad, rundveehouderij wordt nu de hand wel redelijk boven hand gehouden. Nu dreigt senario van varkenshouderij in beeld te komen vrije markt (maar net hoe vrij je wilt noemen minas neemt wel over) beginnen ze te klagen.

  De boeren die nu al stallen bouwen om daar 30 stuks meer vee te kunnen plaatsen vind ik een groot risco nemen. Ik zie dat zo snel nog niet zitten dat wanneer quotum weg is in 1x een blik van 50 extra dieren kan open gemaakt worden. Want de mestwetgeving komt wel om de hoek. In mijn ogen hebben wij nu 2 beperkingen in de veehouderij das melkqutom en mestwet.

  Ik juig het van harte toe dat dat 1 systeem gaat worden dit geval is de mest wet winnaar. Dan kan je als ondernemen gewoon lekker kiezen en is die rare handel van melkqutom (zwart gat, lucht, leuk overheids potje) weg. Vroeger ooit een keer uit gegeven en ze hadden de handel er niet niet moeten toe staan want melkqutom was in het beging grond gebonden. Maar de overheid luisterd graag alleen naar de grote heren in de sector heb ik soms wel het gevoel dat daar dan weer het beleid op wordt aangepast.

 • hietkamp

  Maar als je het goed bekijkt wordt de mestwet de nieuwe qutom en dus per hectare. Kan je simpel hoeden voor je zelf, wil je meer melken koop je hectare land(iets vast, wat bij qutom lucht was) of je gaat afzet regelen naar een mest verwerker.

  Dus ja het lijkt allemaal spannend en zullen vast slachtoffers komen(waar je dan ook van af kan vragen hadden die met qutom ook nog lang uit gehouden), maar het huidige systeem van melkqutom gaat zich ook opbreken en in de weg zitten. Zo zijn nog wel wat regels die her zien kunnen worden of verander die nu nog stammen uit de jaren 80 a 90. Techniek is zo veranderd en de kennis. Den maar aan de regels van mets uitrijden. Alleen hebben wij hier 1 probleem in nederland Wij willen alles eenvoudig kunnen controleren kunnen en daar wordt dan beleid op aangepast en dat moet je juist anders om draaien.

 • agratax2

  Hoorde onlangs van een vriend de volgende uitspraak;'De winst komt uit de breedte niet uit de diepte'. Met andere woorden verbeter eenrst je productie proces en ga daarna denken aan uitbreiding.

 • joannes

  @agratax1, ik vrees dat je de uitspraak niet begrepen hebt. Het is precies andersom: Met de juiste installaties is meer productie eenvoudiger met meer koeien dan koeien meer laten produceren. Kortom Kopieëren is eenvoudiger dan verbeteren. Wanneer je doel is; meer absolute omzet en winst behalen!

 • Zuperboer

  @hietkamp: Er is echter een grote maar aan de omwenteling van quotum naar quotumloos en dat is de BELASTINGDIENST! De melkveehouderij heeft jarenlang kunnen afschrijven op quotum en heeft zo via deze investering in lucht de IB kunnen omzeilen. Deze vlieger gaat nu niet op, grond daarentegen behoudt zijn waarde en dat is mooi, maar als je dit moet voorfinancieren voor de volgende generaties zit er zo een aanzienlijk deel van je vermogen of leencapaciteit muurvast.

 • Fermer

  @zuperboer, de belasting blijf je niet voor, alleen misschien door inderdaad 'lucht' te kopen. Over je gekochte melkquotum, wat je eerst dus af mocht trekken, moest je je belasting betalen op het moment dat je je bedrijf overdeed of verkocht, en tevens wanneer je bedrijfsvergroting je de beloofde meeropbrengst zou opleveren, dus een hoger belastbaar inkomen. Want dat was toch de bedoeling met quotumaankoop?

 • Fermer

  @joannes, winst is heel iets anders dan domweg hogere productie. Meer absolute omzet geeft lang niet altijd hogere winst.

 • veldzicht

  Als mijn buurman 800 koeien wil houden ga ook ik bezwaar maken tenzij hij 400 ha land heeft,waar is het voor nodig behalve het bevredigen van z,n eigen ego.de hele omgeving stropen ze af voor voer en mestplaatsing
  en voor een beetje normale boer is geen plaats meer,als je een giga bedrijf wil ga je maar naar het oosten van Duitsland of Amerika daar
  is nog ruimte genoeg en wordt je niet met de nek aangekeken als hier.

 • Tonnis

  Als mijn buurman 800 koeien wil houden maak ik geen bezwaar.

 • alco1

  Ik denk dat Tonnis voer en mestplaatsing over heeft.
  Overigens denk ik veldzicht dat je met je bezwaar weinig kans maakt of je moet het al doen op de geitenwollensokken manier.
  Kijk eens naar middenstanders. Daar zie je ook dat kleine ondernemers in één keer weggedrukt worden door grote supers.

 • haam

  tendentieus verhaal laatst half nederland rond geweest geen enkele bouw gezien . De opendagen zijn veelal van verplaatste boerderijen die ergens voor weg (weg ) moeten.

 • veldzicht

  Alco 1,daar ben ik ook bang voor, maar hier in de buurt zijn ook verschillende bedrijven met 50 tot 80 ha met zo,n 150 koeien die hebben het prima en als ze de komende jaren goed bij de tijd blijven toch nog wat uitbreiden en alles keurig nalopen is er nooit een vuiltje aan de lucht,
  en vraag ik me af waarom al die gekkigheid. je ziet het bij varkens,kippen
  en tuinbouw de eerste hebben er een beetje profeit van tot de boel in elkaar klapt en dan lopen ze allemaal te huilen de grote en de kleintjes.

 • Gerjo-Kompier1

  Het melkquotum is met een klap ingevoerd en het zal met een klap eindigen, omdat de 5x 1% quotumuitbreiding lang niet voldoende is voor een zachte landing. Alleen weet niemand waar de klap terecht komt: prijsval melk, kosten mestwetgeving en/of schaars voer. En bij welke productie toename de nieuwe grens bereikt wordt. Vele melkveehouders maken een keuze in de hoop dat het een goede keuze is voor het voortbestaan van het bedrijf na dit quotumtijdperk. Ik verwacht zelf dat pas in het voorjaar van 2016 meer duidelijkheid komt over wat wel en wat geen goede keuze in bedrijfsgroei is geweest.

 • husky

  @ haam, dan ben je zeker niet in oost brabant geweest, er worden wel degelijk grote stallen gebouwd en die bedrijven zijn zeker niet uitgekocht

 • Mozes

  @haam, heb je hier op de site de reportage gezien over de familie Jonkman in Mariumheem die uitbreiden van 60 naar 480 koeien op 35 ha grond? Het is geen nieuw bedrijf wat elders is uitgekocht.

 • agratax2

  Wat de veehouderij doet, door alleen te dneken aan meer dieren, meer melk, meer vlees doet me denken aan het Russische beleid. Geeft 100 ha geen winst dan ploeg en we 1000 ha maar vergeten de productie methoden te verbeteren. Gevolg meer verlies dan bij 100 ha. Het antwoord is meer groei in omvang. U begrijpt het al het verlies groeit navenant het aantal ha's, mogen ook koeien zijn, groeien. Laten we wel zijn de kastelers zijn de melkveehouders voorgegaan met hun tomeloze groei in bv. Agriport. De tomaten werden wel meer en de prijs niet hoger wel lager en de kosten daalden niet mee met de prijsdaling. Resultaat verliezen die een economische bedrijfsvoering onmogelijk maakten.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.