Redactieblog

2567 x bekeken 12 reacties

Is eigen grond van jezelf of van de maatschappij?

Hanna komt verhit thuis."Het wordt hoe langer hoe gekker", zegt ze na haar bezoek aan een vriendin. "Zelfs als je binnen de regels een stal bouwt, moet je zorgen voor draagvlak in de buurt."

Ik ken de problemen waarin de vriendin verkeert. Hun boerderij staat bij het dorp. Of liever, het dorp is de afgelopen jaren richting hun bedrijf uitgebreid. Nu gaan ze een nieuwe stal bouwen omdat hun zoon volgend jaar weer wil beginnen met melken. Totnogtoe werkte hij elders. Op de boerderij werd veel mais geteeld en ze hadden vleesvee; zo kwamen ze door de tijd. Geen vetpot, maar ook weinig zorgen. Die komen nu ze willen gaan melken.

Dat begon met het aanvragen van een bouwvergunning voor de stal. De buren uit het dorp waren tevreden met het bestaande rustieke bedrijf met rieten dak en weinig activiteit. En dan nu de nieuwe stal.

"Ze dachten binnen de bouwvoorschriften van de gemeente te kunnen bouwen", zegt Hanna. "De gemeente heeft hun echter aangeraden eerst draagvlak te zoeken in de buurt. Nou, dat viel vies tegen. Het werden ongemakkelijke gesprekken en het komt erop neer dat meerdere buren bezwaar gaan indienen tegen de plannen. Ze vinden het een verslechtering van hun leefomgeving. Dat vertraagt dus de hele plannenmakerij."

"Je moet ver van tevoren bij de buren lobbyen", meent Hans."En je aanpassen aan hun wensen. Ik hoorde van een boer die op bepaalde percelen geen mais bouwt vanwege het uitzicht van de buren. Mest uitrijden doet hij door de week en niet in het weekend of 's avonds als de mensen in hun tuin zitten. Mais wordt overdag gehakseld en niet in de avond. Door deze opstelling kreeg hij geen enkel bezwaar, toen hij vorig jaar zijn stal van 400 koeien bouwde. Trouwens, rondom de stal wordt een ruime erfbeplanting aangelegd. Zo moet je tegenwoordig werken."

"Baas op eigen erf is er niet meer bij", vindt Hanna zuur. "Je vraagt je af wie dan wel de baas is op je duurbetaalde grond: jij of de maatschappij."

Ik vrees dat de boer betaalt en dat de maatschappij bepaalt.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Is denk ik niet helemaal de realiteit. Hier hebben we heel veel 'burgerburen' en die zijn allemaal heel betrokken bij ons bedrijf. Niet dat ze er zich mee bemoeien of op het erf komen, maar ik heb het nog niet meegemaakt dat er iemand zich met onze bedrijfsvoering bemoeit. Hier oogsten we als het ons uitkomt en het weer het toelaat en dat kan 7 dagen in de week zijn. Met mais wisselen we vaak wel af. Ik kan me het wel voorstellen dat het saai is om jaar in jaar uit tegen de mais aan te kijken, maar we hadden 'westerlingen' naast een perceel bouwland wonen die zelfs voorkeur hadden voor mais, want dat gaf hen een maand of 4 privacy. Zo kun je het ook bekijken. Het glas is halfvol of halfleeg!

 • alco1

  Als je mensen tegen je hebt is er ook niets meer goed.
  Als je je bemint maakt heb je niemand tegen.

 • veldzicht

  Veel mensen worden ook steeds zeurderig en drammeriger,kunnen weinig van een ander verdragen, als je ze eenmaal tegen je hebt gaan ze tot het uiterste door om hun gelijk te halen en heeft praten weinig zin meer.daarom is het goed je rechten te kennen en ze op zo,n manier de mond te snoeren,wel moet je het willen en op de koop toenemen kwaaie
  buren te hebben

 • Elevage

  hoe zou je het zelf vinden als er naast je ineens een groot (agrarisch)bedrijf uit de grond wordt gestampt. Aan de ene kant bent je blij met de ontwikkelingen maar aan de andere kant is het toch wel prettig om te weten wat de plannen zijn en wat die dan voor jou betekenen.

 • j.verstraten1

  Waar hebben we al die regels aan te danken? Is dat niet vanwege een gebrek aan draagvlak? Wat moet je dus doen om verder toenemende regelzucht te beperken?

 • Rip

  Eigen grond is natuurlijk van je zelf, maar de omgeving bepaalt wat je er mee kunt doen. Dat bepaalt ook de waarde. Als het bouwgrond voor huizen wordt heb je geluk, want dan beur je (te) veel. Hetzelfde bij aanleg van wegen. Wordt het bestemd tot natuurgrond, dan heb je pech, want het is plotseling veel minder waard. Boerengrond bij een dorp, dat gen kans heeft bouwgrond te worden, is ook minder waard. Het beste is voldoende ver van de bewoonde wereld aan een goede verharde weg. Dan is agrarische grond in mijn ogen het meeste waard.

 • cornelis 22

  Landbouwgrond wordt door velen gezien als de publieke ruimte waar je allerhande leuke dingen kan doen zoals, ganzen fokken , natuur maken ,eetc.

 • somporn

  1 ding begrijp ik niet,waarom moet een boer zich altijd aanpassen aan de burger,de boer bepaalt ook niet wat er in het voortuintje van de burger moet worden geplant.De burger bemoeit zich toch ook niet met een industrieterrein.
  De burger moet eens meer denken over wat werkelijk van hem is of eigendom van een ander.

 • schoenmakers1

  met het zogenaamde draagvlak kweken kom je steeds meer in de verdrukking omdat men maar denk dat het normaal is dat ze overal zeggenschap over hebben

 • j.verstraten1

  somporn en schoenmakers, burgers maken zich overal druk over als het in de achtertuin te doen is, het zgn nimby effect. Of dit nu een weg/industrieterrein/woningbouw/sportpark/crematorium/hondenpension etc.etc. of boer betreft maakt niet uit. En idd. de boer bepaalt niet wat in het voortuintje van de burger moet worden gepland, maar de burger maakt zich ook niet druk over de voortuin van de boer, maar wel over de achtertuin. In het samen-leven maakt het niet uit wie de eigenaar van de grond is, maar wat ie erop doet en wat de consequenties voor de omgeving zijn. En samen-leven is niet hetzelfde als eenzijdig aanpassen al lijkt het er voor boeren wel vaak op. Als je boer bent zonder opvolger en zonder overnemer dan ben je ( of je kinderen) blij dat een burger het wil kopen. Wil je geen burgers in de buurt dan moet je niet alleen stallen saneren, maar gelijk het woonhuis daarbij.

 • joannes

  Wat duidelijk is, is dat de burgers oprukken en meer gaan bepalen en beperken. En dat ten koste van de Boer. Die ontwikkeling is al lang gaande maar wordt steeds ¨indringender¨ met Politiek Partijen die de sier maken met rechten voor het Dier, de Natuur en de vaak onduidelijke en persoonlijke Ethiek! Boeren wordt steeds lastiger in een dicht bevolkt land!

 • j.verstraten1

  precies joannes, ik kan het niet beter verwoorden.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.