AlgemeenOpinie

Is eigen grond van jezelf of van de maatschappij?

Hanna komt verhit thuis.”Het wordt hoe langer hoe gekker”, zegt ze na haar bezoek aan een vriendin. “Zelfs als je binnen de regels een stal bouwt, moet je zorgen voor draagvlak in de buurt.”

Ik ken de problemen waarin de vriendin verkeert. Hun boerderij staat bij het dorp. Of liever, het dorp is de afgelopen jaren richting hun bedrijf uitgebreid. Nu gaan ze een nieuwe stal bouwen omdat hun zoon volgend jaar weer wil beginnen met melken. Totnogtoe werkte hij elders. Op de boerderij werd veel mais geteeld en ze hadden vleesvee; zo kwamen ze door de tijd. Geen vetpot, maar ook weinig zorgen. Die komen nu ze willen gaan melken.

Dat begon met het aanvragen van een bouwvergunning voor de stal. De buren uit het dorp waren tevreden met het bestaande rustieke bedrijf met rieten dak en weinig activiteit. En dan nu de nieuwe stal.

“Ze dachten binnen de bouwvoorschriften van de gemeente te kunnen bouwen”, zegt Hanna. “De gemeente heeft hun echter aangeraden eerst draagvlak te zoeken in de buurt. Nou, dat viel vies tegen. Het werden ongemakkelijke gesprekken en het komt erop neer dat meerdere buren bezwaar gaan indienen tegen de plannen. Ze vinden het een verslechtering van hun leefomgeving. Dat vertraagt dus de hele plannenmakerij.”

“Je moet ver van tevoren bij de buren lobbyen”, meent Hans.”En je aanpassen aan hun wensen. Ik hoorde van een boer die op bepaalde percelen geen mais bouwt vanwege het uitzicht van de buren. Mest uitrijden doet hij door de week en niet in het weekend of ’s avonds als de mensen in hun tuin zitten. Mais wordt overdag gehakseld en niet in de avond. Door deze opstelling kreeg hij geen enkel bezwaar, toen hij vorig jaar zijn stal van 400 koeien bouwde. Trouwens, rondom de stal wordt een ruime erfbeplanting aangelegd. Zo moet je tegenwoordig werken.”

“Baas op eigen erf is er niet meer bij”, vindt Hanna zuur. “Je vraagt je af wie dan wel de baas is op je duurbetaalde grond: jij of de maatschappij.”

Ik vrees dat de boer betaalt en dat de maatschappij bepaalt.

Beheer
WP Admin