Redactieblog

11 reacties

Het lot van het DOC-lid

Lid zijn van een coöperatie en erop vertrouwen blijkt niet altijd winstgevend. En dan heb ik het over DOC. De leden krijgen op het ogenblik fors minder voor hun melk.

Gerekend over de laatste twaalf maanden is dat ongeveer 3 cent per liter, blijkt uit melkprijsvergelijking van LTO. In 2011 schreef ik ook al dat de voorgaande drie jaar DOC-leden 8 cent minder hadden gekregen.

Dat tikt aan. En de boeren kunnen geen kant uit. FrieslandCampina wil ze niet en A-ware is nog niet klaar om melk te ontvangen.

Overigens denk ik dat A-ware blij is dat het nog niet in bedrijf is. Het is ook een pure kaasfabriek en zou eveneens te maken hebben met de dalende kaasprijzen door de Russische boycot. Toekomstige leveranciers van A-ware mogen zich wel eens achter de oren krabben of ze nog wel in zee durven gaan met een pure kaasproducent. Ze kunnen wel een cent meer beuren dan DOC uitbetaalt, maar als FrieslandCampina 3 cent meer doet, krijgen ze nog altijd 2 cent minder dan de marktleider.

Het wordt steeds duidelijker dat je als kaasfabriek in een specialiteitenmarkt moet werken. Zoals Cono-Beemster en CZ Rouveen. Of je moet een breed pakket hebben, zoals FrieslandCampina. Een kaasbedrijf dat alleen bulk produceert en werkt op basis van een lage kostprijs, blijft het zwaar hebben in de toekomst.

Voor de leden van DOC blijft het een moeilijke zaak. Ze zijn coöperatief. Hebben het lot van hun opbrengstprijs in handen van hun coöperatie gelegd. Op zich prima. Ze bundelen de krachten. Als eenling kun je niets, als collectief krijg je macht. In het verleden was dat ook zo. DOC heeft in de vorige eeuw uitstekend gepresteerd. Tot de fusie van Friesland met Coberco kwam werd een veel betere melkprijs uitbetaald dan Coberco deed.

Ze hebben echter de boot gemist toen deze grote fusies in de zuivelindustrie plaatsvonden. Democratisch besloten binnen de eigen coöperatie. Maar wel een beslissing die de boeren veel geld heeft gekost. En nu nog steeds kost. Als DOC een marktconforme melkprijs uitbetaalde, zoals FrieslandCampina, was het al lang failliet geweest. Dat mogen bestuur en directie van toen zich aantrekken.

Daar schiet het lid van nu weinig mee op. Die kan geen kant uit. Die betaalt via de melkprijs de verliezen. Ze kunnen alleen maar hopen dat de Russische boycot niet te lang duurt. Gewone aandeelhouders zouden op de beurs het aanzuiveren van verliezen niet pikken.

Laatste reacties

 • S.B. Wullink

  Het is een ramp voor deze boeren.
  Met deze melkprijs kan geen enkele veehouder reserves op bouwen
  Wat een zeer precaire zaak teweeg kan brengen.
  Nederland moest weer het beste jongetje van de klas zijn.
  Bedankt hier voor.
  S Wullink

 • Zuperboer

  Hoezo het beste jongetje van de klas? Er zijn meer dan 250 landgenoten vermoord en dat is wat er loos is. Het zou je kind maar zijn dat er in zat dan kan je toch die hele DOC geen ene mallemoer meer schelen! Ok als er een blaam treft in deze dan is het de brallende VVD'er Hans van Baalen die de revolutie in Kiev dit voorjaar heeft staan aanzwengelen en daarmee zich de toorn van Poetin op de hals gehaald heeft. Maar mijnheer van Baalen hoor je al maanden niet meer in deze. Evenals dhr. Timmermans die een baantje bij de EC heeft gescoord terwijl de restanten van MH 17 nog steeds in de velden van de Oekraine liggen te wachten op de stoere hollanders. Timmermans waar blijf je?

 • joep46

  DOC ( Door Onverzettelijkheid Competatief ) is een prima presterend bedrijf dat zijn zaakjes goed voor elkaar heeft. Dat men concurrerend prima kaas maakt is al bewezen doch helaas ( hopelijk voor korte duur) niet voldoende om externe factoren ( boycot ) en grootmachten het hoofd te kunnen bieden. Brussel ( en natuurlijk de supermarkten ) zullen fuseren met een grootmacht niet toelaten. Het is aan het bestuur en directie (uiteraard met instemming van de leden ) om zich al dan niet strategisch te gaan herorienteren. Kennelijk biedt de wei onvoldoende meerwaarde om het verlies van de kaasinkomsten te compenseren.De oplossing voor de kaasproblematiek zal desalniettemin geen pijnloze zijn.
  DOC zal echter ( mits de gelederen gesloten blijven) ook deze klus wel weer klaren.

 • koestal

  Een aantal DOC leden gaan straks naar Aware,die biedt iets meer,maar zal ook niet voldoende zijn.

 • Mels

  Wat een gezemel,eerst moesten ze hardhollend naar DOC want die betaalde meer, ja en dan is het nu andersom en nu allemaal huilie huilie. Wie z'n kont brand moet op de blaren zitten,zo eenvoudig is dat.

 • tinus888

  Het wachten is op keesje romijn en de kansen op de wereldmarkt

 • japke33

  Ik heb medelijden met de boeren, die niet bij Hochwald, Bolsward mochten blijven. Die hadden geen keus en moesten over stappen. Erg zuur, dat ze nu zoveel minder krijgen.

 • BoB de Bakker

  In het vervolg gewoon leveren aan de hoogst biedende.

 • altijdrust

  Niet alleen Rusland de schuld van alles geven.

 • koestal

  In 2009 betaalde DOC minder dan 20 Eurocent per liter melk,ik hoop niet dat dit weer gebeurt

 • scharrelkip

  Vergaderboerke heeft duidelijk geen kaas gegeten van de aandelen beurs.
  Logisch want emissie is voor hem iets met stront en stank .

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.