AlgemeenOpinie

Het lot van het DOC-lid

Lid zijn van een coöperatie en erop vertrouwen blijkt niet altijd winstgevend. En dan heb ik het over DOC. De leden krijgen op het ogenblik fors minder voor hun melk.

Gerekend over de laatste twaalf maanden is dat ongeveer 3 cent per liter, blijkt uit melkprijsvergelijking van LTO. In 2011 schreef ik ook al dat de voorgaande drie jaar DOC-leden 8 cent minder hadden gekregen.

Dat tikt aan. En de boeren kunnen geen kant uit. FrieslandCampina wil ze niet en A-ware is nog niet klaar om melk te ontvangen.

Overigens denk ik dat A-ware blij is dat het nog niet in bedrijf is. Het is ook een pure kaasfabriek en zou eveneens te maken hebben met de dalende kaasprijzen door de Russische boycot. Toekomstige leveranciers van A-ware mogen zich wel eens achter de oren krabben of ze nog wel in zee durven gaan met een pure kaasproducent. Ze kunnen wel een cent meer beuren dan DOC uitbetaalt, maar als FrieslandCampina 3 cent meer doet, krijgen ze nog altijd 2 cent minder dan de marktleider.

Het wordt steeds duidelijker dat je als kaasfabriek in een specialiteitenmarkt moet werken. Zoals Cono-Beemster en CZ Rouveen. Of je moet een breed pakket hebben, zoals FrieslandCampina. Een kaasbedrijf dat alleen bulk produceert en werkt op basis van een lage kostprijs, blijft het zwaar hebben in de toekomst.

Voor de leden van DOC blijft het een moeilijke zaak. Ze zijn coöperatief. Hebben het lot van hun opbrengstprijs in handen van hun coöperatie gelegd. Op zich prima. Ze bundelen de krachten. Als eenling kun je niets, als collectief krijg je macht. In het verleden was dat ook zo. DOC heeft in de vorige eeuw uitstekend gepresteerd. Tot de fusie van Friesland met Coberco kwam werd een veel betere melkprijs uitbetaald dan Coberco deed.

Ze hebben echter de boot gemist toen deze grote fusies in de zuivelindustrie plaatsvonden. Democratisch besloten binnen de eigen coöperatie. Maar wel een beslissing die de boeren veel geld heeft gekost. En nu nog steeds kost. Als DOC een marktconforme melkprijs uitbetaalde, zoals FrieslandCampina, was het al lang failliet geweest. Dat mogen bestuur en directie van toen zich aantrekken.

Daar schiet het lid van nu weinig mee op. Die kan geen kant uit. Die betaalt via de melkprijs de verliezen. Ze kunnen alleen maar hopen dat de Russische boycot niet te lang duurt. Gewone aandeelhouders zouden op de beurs het aanzuiveren van verliezen niet pikken.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin