AlgemeenOpinie

Herverdeling melkgeld bij FrieslandCampina

Nooit was FrieslandCampina duidelijker over de herverdeling van melkgeld dan nu. Het kwaliteitsprogramma Foqus Planet stoelt hierop om duurzaamheid te bereiken.

Dat komt aan de orde op de najaarsvergaderingen van de districten. Het gehele plan Foqus wordt vernieuwd. Alle reden om de vergadering te bezoeken, want de koerswijziging is ingrijpend.

Boeren moeten passen in het plaatje van schoon en duurzaam. Dat is nodig omdat er steeds meer melk wordt verwerkt voor markten buiten Europa. Daar zijn de eisen, bijvoorbeeld voor kindervoeding, hoog. FrieslandCampina kan zich geen enkel risico veroorloven op het gebied van kwaliteit en imago. En dat gaan we merken op de boerderij.

Zo mogen we al geen compost als ligbed in de stal gebruiken. We mogen alleen voer kopen van veevoerfabrieken, die op de ‘witte lijst’ staan. Per bedrijf wordt straks een balans opgemaakt: wat gaat goed en wat kan beter. Het gaat dan over de kringloopwijzer, dierenwelzijn, energie en nog meer. Te veel om op te noemen. Daar krijgen we punten voor.

“Alles goed en wel”, zegt Hanna, “maar het gaat wel om herverdeling van melkgeld. Eerst wordt een bedrag ingehouden per kilo melk en dat wordt op basis van weidegang en duurzaamheid weer verdeeld. Niet de markt bepaalt de melkprijs van de boer, die wat duurzaamheid betreft extra presteert, maar FrieslandCampina. Daar moet ik aan wennen”.

Ik moet wennen aan de controleurs van FrieslandCampina, die straks over je schouders meekijken hoe je boert. En die onaangekondigd langskomen.

Ons grote goed is het vrije leven op de boerderij. Dat wordt door de zuivelcoöperatie beperkt. Daar mag op zijn minst een verdubbeling van de weidepremie tegenover staan. Hoewel grote boeren die de koeien binnen houden daar weer tegen zullen zijn. Als ze niet extra duurzaam zijn, betalen zij de hogere melkprijs voor de weidegang.

“Het is goed dat het bestuur van FrieslandCampina deze keuzes maakt. Dat vraagt kracht. Daar heb ik respect voor”, is de mening van Hans. “En elke boer heeft dezelfde kans om te profiteren.”

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin