Boerenblog

1342 x bekeken

Gouden voer

Als je in de sportviswereld rondkijkt, kun je pas echt rendement maken met voer.

Iedereen kent ze wel, goudvissen. Zo'n oranje gekleurd visje in een kommetje of als die mazzel heeft in een iets groter aquarium. Zo af en toe wordt de goudvis vergeten, en zie je hem of haar opeens op de rug drijven. En hoeveel zouden er jaarlijks door de wc worden gespoeld? Vreemd dat die mejuffrouw van de dierenpartij nog geen verbod op de goudvis wil. Nee die maakt zich druk over het afschieten van drie wilde zwijntjes. Je weet die drie wilde zwijntjes die in de Zuid-Willemsvaart een stel goudvissen aan het imiteren waren...

Deze weblog gaat niet over de goudvis, maar over de gouden vissen. Sinds een tijdje heb ik een oude hobby opgepakt: vissen. Vroeger als klein joch ging je naar de plaatselijke dierenspeciaalzaak. Die hadden een paar parkietjes, een bak goudvisjes, en wat bamboehengeltjes en wat klein visspul. Tegenwoordig heb je enorme viszaken met een gigantische hoeveelheid artikelen. Van dobbertjes van paar euro tot hengels van €1.000. En voerbootjes; op afstand bestuurbare bootjes waar je je lokvoer mee naar de plek vaart waar de karpers in het zonnetje liggen te relaxen. Mooi man.

En over dat lokvoer wilde ik het even hebben. In de visspeciaalzaak is het altijd druk. Er liggen tientallen tot honderd soorten lokvoer. Ik heb altijd interesse gehad voor varkensvoer, maar dat visvoer is veel interessanter. Zakjes maismeel van €2 per kg, zakjes broodmeel van €2 per kg. Oftewel €2.000 per ton bijproduct.... Ongelooflijke prijzen. En kant-en-klare lokvoeders doen €3 - €6 per kg. Gouden marges. Gouden vissen. En als halve-Hongaar lach ik me ziek... al dat dure voer mikken we in het water om die ene kanjer uit het water te trekken. En na uren voeren, wachten, misslaan, werpen, wachten hebben we dan die karper op de wal. Snel onthaken anders krijgen we de PVV-controleur op het dak, en dan... Plons! Gooien we de vis terug! Is de Hongaar toch slimmer dan de Hollander: het zelfde lokvoer is er aanmerkelijk goedkoper én de vis die gaat op de barbeque. Logisch toch?

Tip aan de ouders: maak van uw dochter of zoon een wereldkampioen vissen. Daarna ga je op zijn of haar titel visvoer maken. Kassa!

Of registreer je om te kunnen reageren.