AlgemeenOpinie

Dwangsom als subsidie

€345.000. Dat bedrag kunnen twee natuurbeschermingsorganisaties op hun bankrekening bijschrijven. Sponsors: de provincies Overijssel en Utrecht.

Nu zou je denken dat dit een subsidie is om de goede doelen van de twee milieuclubs te ondersteunen. Maar nee, het zijn betalingen op grond van de Wet Dwangsom.

De Wet Dwangsom is op zich een prima middel om een (snelle) beslissing van de overheid af te dwingen maar hier schiet de Wet zijn doel voorbij. Nu gun ik de twee verenigingen het best dat ze een voordeel hebben. Maar €345.000? Is dat niet wat veel? En dat alleen omdat de provincies te laat waren met het afgeven van Natuurbeschermingswetvergunningen (NB-vergunningen) voor veehouderijen. Met behulp van de Wet Dwangsom kunnen belanghebbenden een gemeente, provincie of het Rijk in gebreke stellen, als niet binnen de wettelijke beslistermijn (maximaal twaalf weken) een besluit is genomen. De dwangsom kan oplopen tot maximaal €1.260 per zaak.

De Wet Dwangsom is bedoeld om een lakse overheid in beweging te krijgen, maar pakt soms uit als een lucratieve inkomstenbron voor de bezwaarmakers. Dit geldt ook voor de twee milieuclubs MOB (Mobilisation for the Environment)  en Vereniging Leefmilieu, die heel veel bezwaren hebben ingediend tegen afgegeven NB-vergunningen voor veehouderijen. De provincies Overijssel en Utrecht moeten samen ongeveer € 345.000 aan dwangsommen uitbetalen aan de Nijmeegse milieuclubs. Met deze ‘subsidie’ is de oorlogskas van de twee milieuorganisaties weer aardig aangevuld.

De provincies kwamen in november vorig jaar in de problemen doordat  de Raad van State een streep zette door het salderingsbeleid waarbij de ammoniakproductie van reeds beëindigde bedrijven werd meegeteld in de saldering. Een groot aantal veehouderijen moest toen alsnog een NB-vergunning aanvragen. En daartegen werd dus bezwaar gemaakt door de milieuclubs, die vinden dat de provincies te weinig doen om de voor stikstof kwetsbare natuur te beschermen. De provincies konden de vele bezwaren niet tijdig afwerken, mede omdat het ingewikkeld is om de vergunningprocedure zorgvuldig te doorlopen.

De Wet is een prima middel om een lakse overheidsinstelling in beweging te krijgen. Maar zoals het nu uitwerkt kan toch ook niet de bedoeling zijn. Als je zoveel kunt ‘verdienen’ met bezwaar maken, wordt het opstrijken van de dwangsom een doel op zich.

Beheer
WP Admin