Redactieblog

3191 x bekeken 2 reacties

De man van (bijna) 20 miljoen

€20 miljoen, dat is het bedrag dat een belastingambtenaar eind mei overboekte naar de bankrekening van een bv van een kleine horecaondernemer. Nog diezelfde dag werd het geld overgeboekt naar banken in Turkije en daar is het geld nog steeds.

Echt genieten van de gedroomde miljoenen kan de ambtenaar niet. De 51-jarige man zit in de gevangenis samen met een medeverdachte. Een derde verdachte is nog in Turkije. Hij vecht het beslag dat op de bankrekeningen is gelegd aan. Al met al lijkt het er gelukkig op dat de truc om in één klap schatrijk te worden jammerlijk is mislukt.

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes heeft nu maatregelen genomen om dit soort grote fraude door medewerkers van de Belastingdienst te voorkomen. Hij schreef de Tweede Kamer vorige week donderdag dat hoge teruggaven vanaf een bepaald bedrag nu allemaal gecontroleerd worden door een leidinggevende. Tot nog toe was er alleen sprake van controle door een naaste medewerker. De hoogte van het bedrag dat extra controle eist, is ook verlaagd. Kleinere bedragen worden via steekproeven gecontroleerd.

De verdachte pleegde de fraude door een gefingeerde teruggave van de vennootschapsbelasting in het systeem in te voeren onder de naam van een collega die op vakantie was. Daardoor kon hij zelf de 'andere medewerker' worden die volgens de interne regels een hoge teruggave moet controleren. Wiebes gaat ervoor zorgen dat dat niet meer mogelijk is.

De fraude werd ontdekt door de bank die de overboekingen verwerkte en verdacht vond. Die bank trok aan de bel bij de Fiod. Een dag na de ontdekking is beslag gelegd op het geld dat inmiddels op Turkse bankrekeningen stond. Via een rechtszaak in Turkije probeert Wiebes al het geld terug te halen.

Op dit moment loopt er nog een onderzoek of er nog meer grote fraudegevallen met uitbetalingen zijn geweest. Volgens Wiebes heeft dat onderzoek tot nu toe geen bijzonderheden opgeleverd.

De strafzaak tegen de in Nederland aangehouden verdachten zal nog wel enige tijd lopen. Hopelijk krijgt de Belastingdienst het gestolen geld snel terug van de Turkse banken en wordt dit soort fraude door de maatregelen van Wiebes veel moeilijker. En ook voor de gewone belastingbetaler zoals u en ik zou het goed nieuws zijn als het geld terugkomt. Deze €20 miljoen zijn toch onze zuurverdiende euro's die we anders voor niets hebben afgedragen.

Laatste reacties

  • koestal

    De verdachten net zo lang in de gevangenis laten zitten tot het geld terug is

  • koestal

    leuker kunnen ze het niet maken !

Of registreer je om te kunnen reageren.