AlgemeenOpinie

Culinaire fijnproevers schatten Mc Donalds op waarde

McDonalds is zeker zo lekker als biologisch. Het is zonneklaar dat biologisch een grote mythe is.

Op de vakbeurs voedselspecialiteiten eind september in Houten (U.) serveerden twee studenten McDonalds-voer als een biologisch nieuw concept aan de grootste culinaire fijnproevers van Europa. Tussen de zoete kaviaar, de verse roomkaas met mascarpone en de walnotenjam – vanzelfsprekend allemaal biologisch – liet McDonalds-voedsel, verpakt als biologisch hoogstandje, een uitstekende indruk achter. Ik teken op uit de monden van de fijnproevers ‘heerlijk fris’, ‘prima structuur’ en ‘totaal niet taai’. Een muts vond de hapjes zo veel lekkerder en meer smaak hebben dan McDonalds, een kneusje vond het ‘heerlijk met een goeie bijt, rolt lekker in de mond’ en ‘biologisch is altijd lekkerder en gezonder, toch’? Bekijk deze video eens.

De moraal van dit verhaal is dat die culinaire fijnproevers gewoon zo verschrikkelijk zelfvoldaan zijn en, veel belangrijker, dat McDonalds lekkerder is dan biologisch.

Biologisch is niet beter

We weten natuurlijk allang dat biologisch niet gezonder is. En dat bij die teelten ook gifstoffen worden gebruikt, weliswaar plantaardige, maar net zo giftig. Biologisch is niet beter voor ons milieu en grootschalige toepassing zou een regelrechte ramp betekenen voor onze arme medemens. Nu is dus ook aangetoond dat McDonalds net zo lekker is als biologisch. Het is zonneklaar dat biologisch een grote mythe is. Vrij Nederland, het blad dat op ons platteland niet eens een abonnee heeft, schreef dat in 2012 al.

Ook het WWF (World Wildlife Fund), moederorganisatie van het WNF (Wereld Natuur Fonds), doet bio in de ban. Jason Clay is senior vice president van het WWF, food and markets. Hij zegt: ‘We moeten meer produceren met minder land, minder water en minder vervuiling, als we niet als enige soort op aarde willen overblijven.’

Duurzaamheid

Vorig jaar schreef ik er al over: het WWF brengt overheidsinstellingen, belangenorganisaties en multinationals met elkaar in gesprek om duurzaamheidsnormen te formuleren en in de praktijk te brengen. McDonalds is een van de bedrijven die zich heeft gecommitteerd aan het duurzaamheidsprincipe. McDonalds is dus niet alleen lekkerder dan biologisch, maar ook nog eens duurzamer.

Het WNF distantieerde zich onmiddellijk van de uitspraken van Jason Clay. Natuurlijk, het WNF telt onder haar leden vele Wakker Dier- krulstaartjes, en dat moeten vrijgevige krulstaartjes blijven. De visie van WNF-directeur Johan van de Gronden: ‘De enorme hoeveelheid onderzoeksgeld die nu naar de intensieve landbouw gaat, moet je stoppen in productieverhoging in de biologische landbouw. De gevolgen van onze intensieve landbouw strekken zich uit over de hele wereld.’

Dit staat haaks op de uitspraken van zijn vice-president. Jason Clay was ondubbelzinnig en helder als glas: ‘Alleen een nog verdere intensivering van de veeteelt kan de wereldbevolking voeden in de toekomst. We zullen onze CO2-footprint moeten terugdringen met 80 procent.’ Dat is volgens Clay alleen mogelijk als we genetisch geoptimaliseerde kippen houden in intensieve veehouderijen. Niks geen kippen van morgen of overmorgen, maar kippen van vandaag: nog beter en nog duurzamer.

Mijn visie is dat een intensieve biologische landbouw niet wezenlijk verschilt van de gewone intensieve landbouw.

Beheer
WP Admin