Boerenblog

4365 x bekeken 35 reacties

Culinaire fijnproevers schatten Mc Donalds op waarde

McDonalds is zeker zo lekker als biologisch. Het is zonneklaar dat biologisch een grote mythe is.

Op de vakbeurs voedselspecialiteiten eind september in Houten (U.) serveerden twee studenten McDonalds-voer als een biologisch nieuw concept aan de grootste culinaire fijnproevers van Europa. Tussen de zoete kaviaar, de verse roomkaas met mascarpone en de walnotenjam - vanzelfsprekend allemaal biologisch - liet McDonalds-voedsel, verpakt als biologisch hoogstandje, een uitstekende indruk achter. Ik teken op uit de monden van de fijnproevers 'heerlijk fris', 'prima structuur' en 'totaal niet taai'. Een muts vond de hapjes zo veel lekkerder en meer smaak hebben dan McDonalds, een kneusje vond het 'heerlijk met een goeie bijt, rolt lekker in de mond' en 'biologisch is altijd lekkerder en gezonder, toch'? Bekijk deze video eens.
De moraal van dit verhaal is dat die culinaire fijnproevers gewoon zo verschrikkelijk zelfvoldaan zijn en, veel belangrijker, dat McDonalds lekkerder is dan biologisch.

Biologisch is niet beter
We weten natuurlijk allang dat biologisch niet gezonder is. En dat bij die teelten ook gifstoffen worden gebruikt, weliswaar plantaardige, maar net zo giftig. Biologisch is niet beter voor ons milieu en grootschalige toepassing zou een regelrechte ramp betekenen voor onze arme medemens. Nu is dus ook aangetoond dat McDonalds net zo lekker is als biologisch. Het is zonneklaar dat biologisch een grote mythe is. Vrij Nederland, het blad dat op ons platteland niet eens een abonnee heeft, schreef dat in 2012 al.

Ook het WWF (World Wildlife Fund), moederorganisatie van het WNF (Wereld Natuur Fonds), doet bio in de ban. Jason Clay is senior vice president van het WWF, food and markets. Hij zegt: 'We moeten meer produceren met minder land, minder water en minder vervuiling, als we niet als enige soort op aarde willen overblijven.'

Duurzaamheid
Vorig jaar schreef ik er al over: het WWF brengt overheidsinstellingen, belangenorganisaties en multinationals met elkaar in gesprek om duurzaamheidsnormen te formuleren en in de praktijk te brengen. McDonalds is een van de bedrijven die zich heeft gecommitteerd aan het duurzaamheidsprincipe. McDonalds is dus niet alleen lekkerder dan biologisch, maar ook nog eens duurzamer.

Het WNF distantieerde zich onmiddellijk van de uitspraken van Jason Clay. Natuurlijk, het WNF telt onder haar leden vele Wakker Dier- krulstaartjes, en dat moeten vrijgevige krulstaartjes blijven. De visie van WNF-directeur Johan van de Gronden: 'De enorme hoeveelheid onderzoeksgeld die nu naar de intensieve landbouw gaat, moet je stoppen in productieverhoging in de biologische landbouw. De gevolgen van onze intensieve landbouw strekken zich uit over de hele wereld.'
Dit staat haaks op de uitspraken van zijn vice-president. Jason Clay was ondubbelzinnig en helder als glas: 'Alleen een nog verdere intensivering van de veeteelt kan de wereldbevolking voeden in de toekomst. We zullen onze CO2-footprint moeten terugdringen met 80 procent.' Dat is volgens Clay alleen mogelijk als we genetisch geoptimaliseerde kippen houden in intensieve veehouderijen. Niks geen kippen van morgen of overmorgen, maar kippen van vandaag: nog beter en nog duurzamer.
Mijn visie is dat een intensieve biologische landbouw niet wezenlijk verschilt van de gewone intensieve landbouw.

Laatste reacties

 • somporn

  Mensen willen gewoon bedonderd worden,leugens gaan erin als Gods woord in een ouderling.
  WD en PvdD die draaien gewoon op list en bedrog.
  Als een boer niet goed voor zijn vee zal zijn dan gaf een koe maar 10L en was
  een varken na een jaar nog niet slachtrijp.
  Al die geitenwollensokken die teren gewoon op de maatschappij,als ze hard moesten werken dan rusten ze wel uit in hun kostbare vrije tijd en hadden dan niet zo veel tijd om onzin uit te kramen.

 • Zents beheer

  Deze video is al een paar weken oud maar echt een aanrader. We hebben ons toen rot gelachen, het laat prachtig zien hoe biologisch beleefd wordt. Tussen de oren. En daar kun je niet mee proeven. Het grootste verschil met gangbaar is veelal de prijs. Overigens vind ik het prima dat men hiervoor meer wil betalen,meer geld beuren voor beleving is toch het uiteindelijke doel van reclame.
  Je kunt het zelfde doen met gangbare eieren versus bio-eieren of zelfs wijn onder een tientje versus grand cru. De vooringenomen fijnproevers, culinaire schrijvers weten het wel te vertellen ! De rest gaat uiteindelijk gewoon voor de prijs.

 • pinkeltje

  Je moet gewoon aan het superfood. Moeilijker is het niet. Zie de uitzending van de Keuringsdienst van waarde van 30-10-2014.

 • geen boer

  biologisch is een marketingconcept dat in een niche-behoefte voorziet. Er zijn mensen die meer willen betalen voor een bepaalde productiewijze. Prima dat het er is, maar nergens een oplossing voor.

 • alco1

  Prima column. Kan Hertsenberg hier niet over vermelden in haar televisie uitzendingen?

 • snip

  Door te stellen dat biologisch een mythe is maak je je net zo belachelijk als die culinaire mensen die nog nooit een koe/kip of varken hebben gezien/gevoerd en stellen dat biologisch beter is. het is allemaal veel complexer als hoe je het hier heen zet. over de wereld voeden: dat wij in nl de wereld moeten voeden is 1 grote leugen. we moeten ze daar steunen om het daar te produceren. door de huidige monocultuur treed steeds meer woestijn op.
  http://www.ted.com/talks/allan_savory_how_to_green_the_world_s_deserts_and_reverse_climate_change

 • alco1

  Als je denk dat Nederland vind dat het de wereld moet voeden maak je je net zo belachelijk.
  Natuurlijk moeten we hen daar in hun ontwikkeling steunen, maar export van landbouwproducten hebben we nodig om al die invoer van auto's. elektronica e.d. te kunnen betalen. Als je dat niet ziet ga je Nederland naar de tering helpen met als gevolg dat we helemaal niets meer voor hen kunnen betekenen.

 • minasblunders1

  Hoho Alco, Nederland wordt helemaal niet naar de tering geholpen, integendeel! De vieze, milieuvervuilende landbouw verdwijnt en daar komt KENNIS voor in de plaats. En je weet: de HELE WERELD kijkt met bewondering naar de kennis die we hier hebben. Wageningen is daar al een heel mooi voorbeeld van.

 • alco1

  Pas op Minas. Er kunnen mensen denken dat je dat serieus bedoelt.

 • A1967

  Ik heb me rot gelachen om deze blog en de reacties. Bert Vogel maakt mensen belachelijk om hun zogenaamde kennis, maar trapt zelf in de in elkaar geknutselde filmpjes van dumpert.nl. Hieruit spreekt alleen zijn frustratie en afgunst naar ondernemers die wel weten hoe je een vraag markt moet bedienen.

 • h.j

  hallo bert zeker nooit bij de mac gegeten anders kun je tog niet beweeren dat de mac goed is of voor de gelegenhied maar een keer echt eten verkocht onder de naam mac

 • Kippenboerke

  Ja Waalkens,
  we hebben gezien hoe jij de markt bediend. Een schande voor de boerenstand!

 • gerjan slingenbergh

  Ik had Bert ook hoger ingeschat en niet gedacht dat hij erin zou trappen.

 • Zents beheer

  #10 #11, verschil je niet. Ik heb niet zolang geleden in een smaak panel gezeten voor verschillende soorten vlees. Als beste rundvlees kwam een goedkoop stukje afgemolken MRIJ koe uit de bus. Verreweg het duurste stukje, biologisch natuurweide of zo iets eindigde in de middenmoot.
  Bij het varkensvlees eindigde het duurste (biologisch) onderaan.
  Ik herinner me nog een blinde wijnproeverij op tv met kerst vorig jaar waar een goedkopere wijn van de supermarkt als beste werd beoordeeld door een vak panel.

 • Jan-Zonderland

  'Minasblunders, ja iedereen heeft wel een kennis maar voor velen is dat ook de enige kennis waar men over beschikt.

 • W Geverink

  Klopt Plato. Goede wijn is wat je zelf lekker vindt en niet wat een of andere 'expert' denkt wat jij moet kopen.

 • Zents beheer

  #10 #11 #13, het is dus wel degelijk echt en niet geknutseld !
  De NOS heeft het vorige week volledig nagetrokken voor uitzending hebben ze aan gegeven.

 • h.j

  ja kip en plato
  ik bedoel alleen dat je niet het bio vlees lager kunt plaatsen dan de mac. maar ik ben het met jullie eens over smaak kun je aleen maar zegen wat je zelf leker vind. en daar kunje met kruiden en andere hulpstofen heel veel doen

 • trijnie

  Over smaak valt niet te twisten en ik denk dat bij sommige dat Mac Amerikaans vlees wel in de smaak kan vallen. Gemalen vlees met kruiden smaakt altijd ook al omdat de kruiden het vlees volledig overheersen. Maar alleen al de afkomst van die meat maakt dat ik het beslist niet hoef.
  Het is maar waar je het biovlees haalt bij de echte slager of bij de super want bij de laatste kun je beter vegetariër worden.

 • trijnie

  Bert Vogel , ik kan er niet goed tegen dat u mensen neerhaalt met woorden als MUTS en KNEUSJE.
  Heeft u soms iets goed te maken naar de mensen hier op deze site?
  Een wit voetje nodig?
  U bent een agrariër van origine, ik zou het niet in mijn hoofd halen om daar een scheldwoord van te maken, begrijpt u.
  Wat u niet wil dat u geschiedt, doe dat ook de ander niet.
  Ouderwets maar wel waar.

 • gerjan slingenbergh

  +++ @ trijnie

 • Castor

  Ach ja, we kennen Bert Vogel inmiddels wel. Hij heeft geen verstand van biologisch, maar er wel een mening over. Bert zou wel een politicus kunnen zijn.

 • W Geverink

  Beste Trijnie. Het hamburgervlees wat Mc D in Nederland gebruikt is volgens mij van Europese en zuidamerikaanse herkomst. In ieder geval is het geimporteerde vlees iets wat aan de europese import eisen moet voldoen, ook als het uit Noord Amerika komt. Als ik in Nederland de keuze heb uit Roemeens of Noord Amerikaans vlees dan kies ik zeven dagen in de week voor Noord.Amerikaans.

 • trijnie

  Ja geverink , Noord Amerikaans waar de zwarte koeien nog buiten lopen.maar vlees uit Argentinië en zuidamerika vertrouw ik niet.
  En het paardenvleesschandaal is nog vers in mijn geheugen en nu weet ik wel dat dat niet gebruikt wordt bij Mac maar ik ben zoeken wat je dichtbij kunt krijgen, hoef ik niet van ver.

 • Zents beheer

  De video toont weinig of niks aan wat betreft kwaliteit / smaak van MAC D voedsel of biologisch voedsel. Het voldoet totaal niet aan de eisen die aan een onafhankelijke test gesteld moeten worden.
  Het toont wel aan dat mensen anders oordelen/proeven wanneer vooraf wordt verteld dat het biologisch is. Beeld vorming/ imago daar gaat het hier om. 'als het biologisch is dan is het beter' al is dat op veel punten lang niet altijd het geval of zelfs andersom.
  Je kunt het ook zo stellen : het gangbare product is prima, het moet alleen beter verkocht worden.

 • W Geverink

  Beste Trijnie. In zuid Amerika lopen de koeien ook buiten. Het mestvee wordt afgemest in north American style feedlots en geslacht in door Europa erkende slachthuizen. Waar het rundvlees dat ik vorige week in Nederland op mijn bord kreeg vandaan kwam weet ik niet maar de kwaliteit was weer eens niet best. En wat het paardevlees betreft, dat veranderde pas aan jullie kant van de oceaan in rundvlees...

 • j.verstraten1

  Behalve promo voor de plofkip zei Clay ook nog iets heel anders. Dat we nl. veel minder dierlijke eiwitten moeten consumeren om de gewenste reductie te behalen.

 • farmerbn

  Bert is één van de weinigen die hard maar correct tegengas geeft aan de verwaande medemens die zweert bij biologische producten. Het is zoals hij stelt: Bio is marketing en niet meer dan dat. Geen betere smaak of gezonder , het is alleen duurder maar de klant is koning en laat ze bio eten. Aanhangers van bio moeten alleen niet gangbaar verbieden want het moet beide naast elkaar bestaan.

 • trijnie

  Bio mag dan duurder zijn, maar het is diervriendelijk en schoon.
  Er wordt voor het voer dat deze kippen eten geen bestrijdingsmiddel gebruikt en ook is het vlees vrij van medicijnen.
  Daarbij is het vlees van dieren die er wat langer over mogen doen om slachtrijp te worden, steviger van structuur.
  Het is maar waar je voor kiest.
  Daarbij zie ik graag boeren mensen met een ''missie' die ik graag ondersteun.

 • trijnie

  Geverink, het paardenvlees of liever gezegd de paarden waar ik het over had, was een reportage op tv. De paarden werden van hot naar her gesjouwd omdat ze de beesten niet wilden hebben. De beesten hadden vreselijk te lijden, zaten duizenden km's in slechte vrachtauto's en waren al ziek.
  Dus in Amerika gebeuren ook dingen die niet door de beugel kunnen.

 • boerke brabant

  Goed stuk bert !
  Laat maar weer eens zien dat veel mensen geen idee waar ze het over hebben. Enkel hun beeld van goed is goed. Je zou het eigenlijk ook omgedraaid moeten doen, ze laten proeven van biologisch onder het mom van dit is Mac Donalds . Je zult zien; ze kraken het volledig af.
  We zijn dus beleving aan het verdedigen/verkopen, totaal niet smaak of iets waar dat mee te maken heeft.

  En even over paardenvlees; was er niet een zeer gerenomeerd steak house in Amsterdam, wat bekend was om zijn geweldige steaks ? Door liefhebbers en 'kenners'geprezen ....? Zo veel verstand hebben mensen van eten.

 • farmerbn

  Trijnie als biologische dieren geen medecijnen krijgen als ze ziek zijn moet je niet denken dat hun welzijn beter is. Als oudere dieren beter vlees geven dan jongere waarom is er dan zoveel vraag naar lamsvlees en kalfsvlees? Daarnaast zijn er zeker gangbare boeren met een 'missie' zoals gangbaar produceren met zo weinig mogelijk medicijnen en kunstmest (en drie keer zo veel voedsel produceren dan bio).

 • W Geverink

  Tja trijnie. Het ligt er aan wat voor reportage er wordt gemaakt en of de paarde slacht in een goed of kwaad daglicht moet worden gezet. zo'n tien dagen geleden reed ik via de A1 vanuit twente naar schiphol. Vanwege een ongeluk op de A12 duurde de pakweg 150km trip door extra verkeer zo'n vier uur in stop and go file rijden. In de States en Canada rijdt een vrachtauto in tien uur al snel zo'n duizend km. Ook moet je afvragen of het beter is voor een afgedankt paard om dan maar een langzame dood te sterven in een of andere woestijn zoals nu vaak het geval is. Bij de slachterij waarmee ik bekend ben krijgen de truckers op de flikker als de trailer niet in orde is of als er een onfit paard in de vracht zit. Die hebben daarom de zaken meestal wel netjes voor elkaar. @ boerke brabant. klopt. Oude paarden schijnen nog steeds heerlijk mals te zijn, dus presies het tegenover gestelde van een afgemolken Holstein.

 • trijnie

  Ach, overal gebeuren dingen die niet kunnen. En het is waar: een ziek dier moet soms medicijnen hebben.
  Vooral gangbare zuivelboeren zijn heel goed voor hun dieren, ik zie daarin ook niet veel verschil met bio..
  Maar bij de varkens kies ik toch liever voor bio, de opeenstapeling van dieren kan ik niet waarderen. En ik zou het liefs zien dat de biokippen genoeg ruimte binnen krijgen en niet naar buiten moeten ivm de vogelgriep en het ruimen.
  Ik probeer het maar wat ruim te zien: niemand heeft gelijk of ongelijk en ieder moet voor zichzelf de keuze maar maken mits je mensen maar niet neerzet als MUTS en KNEUSJE.
  Het zou een stuk plezierig er zijn als mensen elkaar in hun waarde laten, ook als die mensen er een andere visie of leven stijl op na houden.

 • koestal

  biokippen hebben vaker salmonella dan de gangbare kippen,is bewezen door de praktijk

Laad alle reacties (31)

Of registreer je om te kunnen reageren.