Commentaar

Big Phil Hogan start goed

Phil Hogan heeft een goede start gemaakt in Brussel. De beoogde nieuwe eurocommissaris voor landbouw oogstte zelfs verschillende keren applaus tijdens zijn ondervraging in het Europees Parlement. Dat overkwam zijn voorganger Dacian Ciolos destijds niet.

De Ier verschilt in meer opzichten hemelsbreed van zijn voorganger. Allereerst qua herkomst. Beide komen ze uit een totaal verschillend land. Grotere afstand is amper mogelijk binnen Europa - niet alleen letterlijk, ook wat betreft klimaat, cultuur en landbouwsector.

De Roemeen Ciolos oogstte bij zijn kandidaatstelling eind 2009 alom scepsis vanwege zijn gebrek aan ervaring, taalvaardigheid en gewicht, in combinatie met een ministerschap in zijn corrupte eigen land. 'Big Phil' Hogan is niet alleen benaderbaar en verstaanbaar maar heeft ook al een flinke staat van dienst als minister en politicus in Ierland.

Hogans eerste optreden was goed. Zijn persoonlijke, bijna gezellige stijl bevalt de europarlementariërs. Driekwart stemde voor hem. Maar waar het echt op aan komt, is uiteraard zijn beleid. 'Lichtgewicht' Ciolos jaste er toch maar even een beleidshervorming door. Weliswaar werd die gaandeweg steeds meer uitgekleed, maar hij behield het landbouwbudget. 'Zwaargewicht' Phil moet nog bewijzen wat hij kan. Brussel is geen Dublin, met alleen gezelligheid redt hij het daar niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.