Redactieblog

2815 x bekeken 13 reacties

Begint in Brabant de varkensvictorie?

Ingrid Jansen, de nieuwe voorzitter van NVV, kondigde het al aan: ze wil zoveel mogelijk varkenshouders lid laten worden van de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV). Ze voegt de daad bij het woord. De ledenwerving ligt vol op stoom.

Er hebben zich al duizend varkenshouders ingeschreven en het loopt nog steeds door. Vooral in Brabant is veel belangstelling. Niet alleen voor de regelgeving. Ook de gedachte een sterk collectief te vormen spreekt aan. Hanna glimt als ze ziet hoe deze eenwording in haar Brabant leeft.

Op een bijeenkomst in Berkel-Enschot deed een varkenshouder een dringend beroep op de gehele varkenshouderij. Het moet afgelopen zijn met de verdeeldheid. Zijn signaal was duidelijk: LTO is vooral voor de Koeienboeren. Laat ze samenwerken met de NVV.

"Een helder geluid", zegt Hanna. "We hebben te veel organisaties in de Landbouw. Uit onvrede met de LTO hebben zich de vakbonden gevormd. Met als gevolg voor iedere sector minimaal twee geluiden. We kennen het, varkens, akkerbouw en melkveehouderij, voorbeelden waar beide groeperingen zich sterk laten horen."

We hebben daardoor weer een soort verzuiling teruggekregen. Vroeger op basis van het geloof - KNBTB, CBTB en KNLC – nu LTO en vakbonden naast elkaar.

"Het wordt tijd om aan de nieuwe verzuiling een eind te maken", meent Hanna. "Laat de koeienboeren de LTO vormen. Maak sterke organisaties voor varkenshouders, akkerbouwers, tuinders enz. Dan kan er steeds met één geluid voor elke sector worden gesproken."

"Niet gemakkelijk voor de LTO", merk ik op. "Die moet een deel van de activiteiten afstoten. Maar als het voor de agrarische sector beter is, moeten ze het doen."

Dat vindt Hans ook. Maar hij heeft zijn twijfels. "Daar is een sterke leider voor nodig. Zou Maat het aandurven en de geschiedenis in gaan als veranderaar met visie? Ik hoop het. Dat is beter dan straks te verdwijnen als de voorzitter die de boel bij elkaar heeft gehouden, maar het draagvlak steeds kleiner zag worden. Een sterke leider zou dat niet moeten willen."

Laatste reacties

 • Mozes

  Varkensvictorie terwijl Dijksma een melkveewet aan het optuigen is die bedoelt lijkt om de melkveehouderij de varkenshouderij te laten saneren?

 • abtje

  Heeft LTO ook niet als een duiveltje bij Dijksma op de schouder gezeten om haar een en 't ander in te fluisteren?
  En LTO voor alleen de melkveehouders is ook passee, ook die zijn het zat. Ook daar is het tijd voor een totaal nieuw geluid.

 • geen boer

  waarom zetten boerenorganisaties inpoldering Markerwaard niet op de politieke agenda? Het beste wat Nederland BV kan doen op dit moment, in meerdere opzichten. Daarna de rest van het IJsselmeer.

 • farmerbn

  Naast natuur is de markerwaard ook zoetwaterreservoir dus inpolderen van het hele meer zal niet lukken. Voor een gedeelte ben ik wel voorstander. Hoeveel zou het eigenlijk kosten om het droog te leggen ( per ha)? ik zou wel willen participeren in de nieuwe polder.

 • w v gemert

  Een groot gedeelte van de LTO n.l. de ZLTO is al zwaar op zijn retour, als het in het zelfde tempo zoals van de laatste jaren doorgaat dan haalt de ZLTO 2020 niet.

 • groot7731

  W van Gemert, als het aantal stoppers in de varkenshouderij in het zelfde tempo doorgaat als de laatste 6 jaar is in 2020 niet eens POV nodig. Wijlen Wien van de Brink deed nog pogingen om beide organisaties (LTO en NVV) met één mond te laten praten maar sindsdien vechten de varkenshouders elkaar de tent uit onder het mom, ikke, ikke en de rest kan stikke.

 • cocoma

  Ik ben ook wel benieuwd wat inpolderen kost, nederland is kennelijk te klein voor al het vee dus maken we het land toch gewoon groter.

 • zwbig

  W van Gemert, als de prijsdaling van de laatste maanden in hetzelfde tempo door zou gaan haalt de varkenssector zelfs 2015 niet.

 • Broer

  Als iedere sector zijn eigen organisatie krijgt is het afgelopen met de collegialiteit.
  Maat acht ik geen sterke leider en is zelf geen vakgenoot.
  Hij heeft zijn kwaliteiten denk ik vooral in het lobbycircuit.

 • Rip

  Is die collegialiteit er nu wel, broer? Met al die vakbonden en de LTO met tegengestelde standpunten schiet het ook voor geen meter op. Sector vakbonden vind ik geen slecht idee. Die kunnen aan de top dan wel collegiaal samenwerken.

 • varkenshouder1

  POV is èèn organisatie dus als varkenshouder snel dat gratis lidmaatschap aanmelden.
  Of je nu lid bent van NVV, LTO of de afbrokkelende ZLTO enzovoort maakt mij niks uit. Dat één geluid is wel heel belangrijk voor de minder dan 1000 varkensboeren die er in NL overblijven.

 • Jan van het Zand

  Nu moet ik toch zeggen, dat onvrede altijd leidt tot innovatie. In dit forum wordt er innovatief gedacht. Hulde aan de schrijvers van een reactie alhier.

  Het allerbeste idee sinds de inzet van de huidige crisis in 2007 is toch wel een herhaling van zetten uit de geschiedenis. Maar daarom is het niet minder interessant om het te omarmen.
  We hebben sinds 1984 een enorme interesse van de kiezers zien ontstaan in de natuurontwikkeling. Om die kiezers naar de mond te praten is er dan in Den Haag en in Brussel een regelgeving en een geldverkwisting op poten gezet, waar de knaken van afdruipen. Landbouwgronden zijn opgekocht, maar er is geen knaak mee te verdienen. Erger nog, het blijft geld kosten. Tja, zo ga je een economie in de cita slow snelheid brengen.
  Elke crisis kun je bezweren door grootschalige arbeidsprojecten op te zetten. Dat is in het verleden zo gebeurd, en dat kan ook nu weer. De inpoldering van de Markerwaard of een groot deel daarvan is een heel goed arbeidsproject. Er is sinds 1984 veel natuur gewonnen, kan de Markerwaard er wel in mindering. Hoewel landbouw is ook natuur in deze nieuwe polder. Landbouw is natuur, aldus Dijksma.

 • Jan van het Zand

  De inpoldering van de Markerwaard is ook nodig, omdat we in Nederland heel goeie en kundige landbouwers hebben, al dan niet gesteund door boekenonderzoekers in Wageningen.
  Het zorgt voor werkgelegenheid in de bouwsector, een stel ambtenaren kunnen er weer mee aan het werk gezet worden. Goed geschoolde boeren van het oude land kunnen verplaatsen naar de Markerwaard. Er kan een Rijksdienst IJsselmeerpolders weer worden opgetuigd. Mogelijk kan er een nieuwe Schiphol worden gevestigd. Er kan een mooi Formule 1 circuit worden gebouwd, en ook ruimte voor wat andere sporten, die in de drukke Randstad niet meer aan bod kunnen komen.
  Wel is belangrijk om er geen dorp of stad te bouwen. Dan krijg je weer dat gedonder tussen boeren en buitenlui. omdat de regelgeving altijd achterloopt en de economische ontwikkeling in de wielen rijdt.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.