AlgemeenOpinie

Schaduwzijde van intensieve groei

Het is de schaduwzijde van intensieve groei in de melkveehouderij. Ruim 40 procent van de melkveehouders moet in 2015 mest verwerken.

Zij hebben onvoldoende grond om de mest kwijt te raken. Alfa Accountants meldt dat één op de vijf melkveehouders dit jaar al een percentage verplicht moet verwerken.

Volgens de berekeningen van Alfa Accountants heeft 63 procent van de melkveebedrijven in 2014 een bedrijfsoverschot. Dit overschot is per bedrijf gemiddeld 1.038 kilogram fosfaat. Niet voor alle bedrijven met een overschot geldt meteen een verwerkingsplicht. In 2014 geldt een vrijstelling voor een overschot kleiner dan 100 kilo fosfaat. Door aanscherping van de fosfaatnormen neemt het aandeel overschotbedrijven in 2015 toe tot 72 procent, met een gemiddeld overschot van 1.144 kilo fosfaat. De nood is het grootst in de concentratiegebieden Zuid en Oost. Hier lopen de percentages dit jaar al op tot 60 procent van de melkveehouders die mest moeten verwerken in 2014. In de regio Noord en West is dit ongeveer 8 procent.

Tot nu toe gold mestverwerken vooral als een aandachtspunt voor varkenshouders. Ook nu nog lijkt het sluiten van een overeenkomst met een varkenshouder met overcapaciteit het lucratiefst: het kost circa 2 cent per kilo melk. Rechtstreekse levering aan een verwerker is duurder. De melkveehouderij moet echter zelf actiever aan de slag. Met de huidige hoge melkprijs is er ruimte, ook om voor te sorteren als het straks wat minder gaat.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin