Commentaar

2 reacties

Ruimte voor cisgenese

De Europese Unie moet vrijstelling verschaffen van de regelgeving voor genetische modificatie voor producten die met cisgenese zijn ontwikkeld. Staatssecretaris Wilma Mansveld heeft daarom gevraagd. Nederland wil al lang een soepel gentech-beleid in plaats van een generaal verbod.

Geen taboe meer op genetische modificatie als geheel, maar elke techniek op zijn eigen gevaren en merites beoordelen.
Bij cisgenese worden eigenschappen slechts binnen soorten verplaatst, dus van aardappel naar aardappel en van maisplant naar maisplant; niet van bacterie naar plant.
Engeland zit op dezelfde lijn. Gisteren waarschuwde de Britse landbouwminister Owen Paterson dat Europa door zijn afwijzing van genetische modificatie het risico loopt een landbouwmuseum te worden. Kweekbedrijven zouden toenemend buiten Europa investeren voor markten waar de teelt of import van transgene variëteiten minder omstreden is. Basf bijvoorbeeld verplaatste in 2012 al zijn biotechnologiefaciliteiten van de EU naar de VS.
Nuance in de Europese afwijzing is nodig. Wetenschappelijk zijn er geen argumenten bang te zijn voor cisgenese, terwijl de techniek oogsten zekerder maakt en tegelijk minder afhankelijk van chemische middelen.
Laat Europa de wettelijke ruimte scheppen. Er blijft dan voor individuele bedrijven ruimte om, afhankelijk van de animo op de markten die ze bedienen, verruimde mogelijkheden te benutten of juist niet.

Laatste reacties

  • agratax2

    Ookal worden de eigenschappeen allen binnen de eigen soort verplaatst en is er dus geen sprake van soortvreemde genen, is uitkruisen niet uitgesloten. Zolang Biologische teelt nog vrij moet zijn of wil zijn van geknutsel met genen is de kans groot aanwezig dat bioteelt eenvoudig onmogelijk wordt. Uitkruisen van eigenschappen naar wilde varianten zou best een mogelijk kunnen zijn met ongewenste gevolgen.
    Maar ik denk dat de cisgenese minder gevaarlijk is dan de Genetische manipulatie van het eerste uur waarbij soortvreemde genen worden ingebracht en waarbij het doel is niet Mee of Beter maar alleen Koppelverkoop van zaad en chemie zonder op de lange termijn gevolgen te letten.

  • AD AKKERMANS

    Doel van de kweekbedrijven is alleen om eigenaar te worden van alle planten en via alleenrecht op de teelt veel geld te verdienen. Heeft niks te maken met voedselveiligheid of optimale produktie.

Of registreer je om te kunnen reageren.