AlgemeenOpinie

Ruimte voor cisgenese

De Europese Unie moet vrijstelling verschaffen van de regelgeving voor genetische modificatie voor producten die met cisgenese zijn ontwikkeld. Staatssecretaris Wilma Mansveld heeft daarom gevraagd. Nederland wil al lang een soepel gentech-beleid in plaats van een generaal verbod.

Geen taboe meer op genetische modificatie als geheel, maar elke techniek op zijn eigen gevaren en merites beoordelen.

Bij cisgenese worden eigenschappen slechts binnen soorten verplaatst, dus van aardappel naar aardappel en van maisplant naar maisplant; niet van bacterie naar plant.

Engeland zit op dezelfde lijn. Gisteren waarschuwde de Britse landbouwminister Owen Paterson dat Europa door zijn afwijzing van genetische modificatie het risico loopt een landbouwmuseum te worden. Kweekbedrijven zouden toenemend buiten Europa investeren voor markten waar de teelt of import van transgene variëteiten minder omstreden is. Basf bijvoorbeeld verplaatste in 2012 al zijn biotechnologiefaciliteiten van de EU naar de VS.

Nuance in de Europese afwijzing is nodig. Wetenschappelijk zijn er geen argumenten bang te zijn voor cisgenese, terwijl de techniek oogsten zekerder maakt en tegelijk minder afhankelijk van chemische middelen.

Laat Europa de wettelijke ruimte scheppen. Er blijft dan voor individuele bedrijven ruimte om, afhankelijk van de animo op de markten die ze bedienen, verruimde mogelijkheden te benutten of juist niet.

Beheer
WP Admin