Commentaar

5 reacties

Onstuitbare opmars van de robottrekker

Ook de heilige koe in de landbouw ontkomt niet aan de robotisering.

De onstuitbare opmars van robots in de landbouw verplaatst zich komende decennia van het erf naar het veld. In de afgelopen 25 jaar hebben elektronica, hydrauliek, software en satellieten van stuurautomaten geleidelijk alle handelingen overgenomen van de trekkerchauffeur.
Evenals bij auto's is het punt bereikt dat trekkers geheel zelfstandig kunnen rijden met betaalbare en betrouwbare systemen. Trekkers met autonome bedieningssystemen zijn nu te koop tegen een meerprijs van een jaarsalaris van een medewerker. In Nederlandse boomgaarden voeren onbemande trekkers inmiddels routineklussen uit als spuiten en maaien.
De komst van de onbemande trekker lijkt dan ook onvermijdelijk. Het biedt ondernemende boeren nieuwe mogelijkheden voor verdere schaalvergroting en efficiënter werken. Niet alleen door besparingen op arbeidskosten, maar ook dankzij een hogere productiviteit. Autonome trekkers kunnen 24 uur per dag werken. Dus altijd wanneer omstandigheden voor maaien of spuiten optimaal zijn. Ook werken robottrekkers secuurder, wat besparingen mogelijk maakt op spuitmiddelen, kunstmest en brandstof.
Niet in de laatste plaats biedt de autonome voertuigtechniek de mogelijkheid de trend te doorbreken van almaar zwaardere trekkers en werktuigen die de bodemstructuur verpesten. Als arbeidskosten geen factor meer zijn, opent dit de weg naar meerdere kleine, lichte onbemande trekkers en zelfrijders.
Maar ondanks alle voordelen verdwijnen de luxe cabines niet zomaar van de trekkers. Naast het feit dat complexe werkzaamheden lastig te automatiseren zijn, geven boeren niet zomaar het stuur van hun heilige koe uit handen. Trekkerrijden is voor velen een vorm van ontspanning. Daarnaast speelt de veiligheid een rol bij de maatschappelijke acceptatie. Alle percelen afzetten met draden en waarschuwingsborden om ongelukken te voorkomen is duur. Bovendien wordt het landschap er niet fraaier op.

Laatste reacties

 • agratax2

  Prachtig toekomst beeld. op deze wijze kan het platteland compleet leeg lopen en orden over gedragen aan de robots. Wat doet de mens dan nog op dez wereld? Alleen eten en luieren en zich dood vervelen omdat de robots zichzelf in stand houden en verbeteren? Of de wereld er mooier uit gaat zien? Het sprekwoord; 'Ledigheid is deze Duivels oorkussen!!' sugereert anders.

 • W Geverink

  Ik verveel me dood op de trekker Han. Voor mensen zoals ik die na twee rondjes om het veld er weer helemaal klaar mee is kan zo'n robot echt een levensredder zijn. Hebben ze mischien ook nog een robot die goed is in sneeuw schuiven?

 • deer123

  ' Piet Paulesma vertelt s,avonds nog dat we morgen mooi weer krijgen, nog even gauw de robot trekker voorzien van een maaier en getankt kan hij mooi de hele nacht maaien , volgende ochtend 40 ha plat , kan ik mooi na de koffie schudden '

 • deer123

  Agritax1 de melk robot is anders al aardig ingeburgerd even als de mestrobot, voerrobot , voeraanschuifrobot, stofzuigrobot, en de tuinmaaimachine robot , ik vergeet er vast een paar...

 • ad65

  W Geverink Ik verveel mij niet op de trekker en zeker niet als ik aan het hooien ben,dan zit ik soms twee dagen ,zaterdag en zondag op de trekker,mooi in de natuur,bij vrienden van mij ,dit is wel mijn hobby.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.