Commentaar

1948 x bekeken 11 reactieslaatste update:28 jan 2014

Mestdumpen schaadt imago

Het kostte jaren om de gierton van het scherm te krijgen. De gewraakte ton stond model voor mestdumpen en dat deden de boeren allang niet meer.

Boeren bemesten het land naar de behoefte van het gewas en met de injecteur stinkt het uitrijden bovendien veel minder. Allemaal waar. Ook waar is dat het mestvraagstuk - 30 jaar na afkondiging van de Interimwet - nog steeds hoog op de politieke agenda staat. Met de mestverwerkingsplicht per 1 januari zet staatssecretaris Sharon Dijksma een nieuwe zet in het schaakspel met de veehouders. Het klinkt logisch om overtollige mest te verwerken. Met name onder varkenshouders bestaat er echter een grondige hekel aan. Het is duur. En dus zoeken sommigen een uitvlucht.

Mestverwerkers zeggen dat een kwart van de mest die verwerkt zou moeten worden, illegaal wordt verhandeld en gedumpt. In Zuidoost-Nederland gelden percentages van 30 tot 40 procent!

De betrokken varkenshouders knoeien met de gehaltes in de mest. Met hen werken distributeurs en afnemers/akkerbouwers in het illegale netwerk. De akkerbouwers hekelen de aangescherpte bemestingsnormen en krijgen zo extra mineralen.

Iedereen weet van de praktijken. Een plan van aanpak ligt klaar, maar de uitvoering laat op zich wachten. De vraag is of het überhaupt ooit daglicht ziet. Uitvoering betekent nog meer bureaucratische rompslomp en extra kosten. Toch moet er snel een einde aan komen. Het imago van de sector staat op het spel. Mogelijk biedt de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Bibob) een oplossing.

Laatste reacties

 • JeroenvBuuren

  Als dit waar is pleit ik maar voor 1 ding: De sector zelf lees de varkenshouders onderling moeten elkaar openheid van zaken bieden. idem voor de akkerbouwers.
  Wie zich niet aan de spelregels houdt dient geroyeerd te worden bij ZLTO / VION / Rabobank ( geen nieuwe financierring) etc etc..
  Het is tenenkrommend hoe beperkt bovenstaande organisaties hierover uitspraken durven te doen. Allen de mond vol van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) maar van practise what you preach hebben ze blijkbaar nog nooit gehoord; althans mij bereikt dat niet....

  Wachten op de overheid is hierin helemaal niet nodig. Beste sector scheidt uw eigen kaf van het koren voordat al het graan 'ritueel verbrand' wordt.

 • alco1

  @jeroen. Als er normen komen waarbij geen verschraling optreed bij extensieve bedrijven en akkerbouwers, is gedaan met alle fraude.
  Zie het als een hongerige die eerder gaat stelen.

 • harrrie111

  De heele mest wetgeving die er al 30 jaar is is alleen maar bedoeld om werkgelegenheid tecrieeren. En dan de grotere bedrijven die dumpen de mest en de bedrijven die het volgens de mestnorm doen die kunnen niet veel bemesten. Het is gaat hier in Nederland toch om het princiepen de vervuiler betaald!!! Of toch nie, en is het wie baas is bakt koek.

 • c.putten

  het zou meneer vullings sieren als redacteur wat hiervan de oorzaak is,bv een jaarlijks terugkerend stikstofgat door verkeerde kengetallen waar wel hoge boetes voor worden gegeven. of steeds onverklaarbare gehaltes in de mestmonsters,dit zou overgings heel simpel opgelost kunnen worden door vaste gehaltes wat voor de akkerbouwer ook gerustellender is. wat te denken van het onrealistisch verschil maken tussen chemishe stikstof of organische stikstof. of het hersenspinsel dat onderhand bewerkte mest het enige goede is en de normale stront niet meer goed voor de gewassen zouden zijn.Daar zou u als hoofdredacteur de zere vinger moeten leggen wie voor dit onzin beleid verantwoordelijk is en niet bij ons varkensboeren die met de rug tegen de muur staan.!!

 • leo,s vriend

  @4, tuurlijk zit er ruis op de lijn van bemonstering en zijn er onvolkomenheden maar jij weet net zo goed als ik dat er in de sector ook lieden zijn die de zaak totaal bedonderen.
  En daar zijn jij en ik de dupe van.

 • alco1

  De hele mestwet is zo slecht, dat fraude uitgelokt wordt.

 • minasblunders1

  Het gaat hier niet om fraude beste mensen. De enige fraude die gepleegd wordt is door het ministerie van onkunde. Daar zitten zware criminelen die donders goed weten dat er werkelijk geen bal van die hele mestwet klopt. Als je dan toch doorgaat met die achterlijkheid, omdat je je gezicht niet wilt verliezen (denk aan de vele miljarden die deze onzin al heeft gekost), dan ben je crimineel. Ik kan er niet anders van maken.

  En wat te denken van die 'wetenschappers' van de WUR? Dit heeft niets te maken met wetenschap, dit is corruptie in de zuiverste vorm.

 • gjh

  minasblunder1 duidelijke taal wat je schrijft helemaal mee eens.het is 1 waardeloze bende en die gasten houden elkaar bezig.

 • JeroenvBuuren

  even spiegelen; de hele mestwet hangt van foute wetenschap en getallen in elkaar. Ben ik toch benieuwd hoe diezelfde mensen kijken naar rantsoenberekeningen voor hun vee. Gebeurt toch zo'n beetje of dezelfde wijze van wetenschap en getallen of..... ?

  Politiek is nog altijd volksvertegenwoordiging dus een minister of wie dan ook onkundig noemen is ook een oordeel over jezelf vellen!
  Dan is het meer de onkunde van een belangenbehartiger volgens mij...
  en het niet bereiken van ngo's.
  Ik twitter best wat met bijv. @wakkerdier op zijn tijd; ik schrik van de kennis van zaken. Maar ik schrik ook dat LTO en wij zelf als individu hier eerder nog niets aan gedaan heeft. Tweede vind ik denk nog zorgelijker dan het eerste!

 • JeroenvBuuren

  @c.putten en drijfmest is de juiste mestvorm? sinds wanneer? gecomposteerde mest met stro is toch altijd nog veel beter en dat weet toch iedere eigenaar van grond ?
  Persoonlijk zou ik heel graag mijn bedrijf rond zetten ZONDER drijfmest!!
  Hoelang (of beter hoe kort) bestaat drijfmest eigenlijk? #omovernatedenken

 • minasblunders1

  Van Buuren, rantsoenberekeningen voor vee is wezenlijk iets anders dan de mestwet. Daar gaat het over voedingswaarde. Voer zit allemaal in dezelfde leefwereld, nauw aan elkaar verwant. Als in de berekening iets niet klopt, laat het vee dat snel genoeg zien en pas je het aan. Bij de mestwet gaan we stug door met fout op fout stapelen.

  En politiek is volksvertegenwoordiging? Dat zou het MOETEN zijn.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.