Redactieblog

2249 x bekeken

Limburgse crisis

Het vertrek van voorzitter Noud Janssen bij de Limburgse Land- en Tuinbouwbond siddert nog na. Tot vorige week had de voorzitter zelf nog niet het idee dat zijn termijn voortijdig zou eindigen.

Janssen trok zijn conclusies, nadat het bestuur had besloten afscheid te nemen van algemeen directeur Wim van de Belt. Kort gezegd: Van de Belt had goed op de centen gelet - bedankt daarvoor - maar nu willen we iemand die ook naar buiten gaat.

Dat Van de Belt en Noud Janssen gezamenlijk vertrekken is niet verbazingwekkend. Eigenlijk lag het al in de lijn dat Van de Belt, die dicht tegen zijn pensioen aan zat, zich zou terugtrekken als Janssen zijn laatste termijn in 2016 zou beëindigen. Dat wordt nu met twee jaar vervroegd.

De Limburgse belangenbehartigingsorganisatie kan het zich nu niet veroorloven in een crisis weg te zakken. Er liggen forse taken te wachten - niet alleen om de Limburgse land- en tuinbouw regionaal en provinciaal op de kaart te houden. De veranderingen in het mestbeleid, de uitvoering van het nieuwe Europese beleid, de invoering van het stikstofbeleid - het zijn stuk voor stuk onderwerpen, waar de Limburgse boeren en tuinders groot belang bij hebben.

Wie Janssen ook opvolgt - Ger Koopmans lijkt de gedroomde kandidaat -, hij of zij zal in elk geval moeten zorgen dat de continuïteit gewaarborgd is en dat de crisis geen ongewenste bijwerkingen heeft. Op het bestuur rust een zware verantwoordelijkheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.