Redactieblog

9 reacties

Langs de meetlat: vlees

Het is droevig gesteld met de vleessector in ons land. Het verhaal van Vion kennen we.

Een coöperatie die steeds maar groter wilde groeien, de aandelen in handen van de ZLTO. Niet de varkenshouder stond centraal, maar de onderneming. Niet de hoogste prijs was het doel, maar de internationalisatie van de onderneming. Boeren hadden er niets meer te vertellen. Het doet me denken aan ForFarmers. Die maakt hetzelfde proces door. Het zou me niet verbazen dat die straks net zo eindigt als Vion.

Bij pluimvee hadden we Plukon. Vroeger in handen van de coöperaties, nu eigendom van beleggers. Ook die willen niet de beste prijs voor de kuikens, maar het hoogste rendement voor de aandeelhouders. Pluimveehouders mogen en moeten voor de continuïteit van de slachterijen blijven bestaan, maar dan voor een vergoeding, dat ze net kunnen overleven.

De coöperatie heeft dus geen macht meer in de vleessector. Een groot verschil met de zuivel, waar FrieslandCampina prijsleider is. De melkprijs van FrieslandCampina is bepalend voor het succes van alle andere zuivelondernemingen. Komen ze in de buurt van die prijs of zijn ze beter, dan doen ze het goed. Betalen ze lager uit, dan is de onderneming op den duur ten dode opgeschreven.

Een coöperatieve prijsleider in de vleessector missen we. Het is nu met al die particuliere ondernemingen samen een rommeltje. Er is geen echte prijsleider, al is bij de vleeskalveren de Van Drie Groep dat wel. Maar die zorgt ook beter voor zichzelf dan voor de mesters. De familie staat met een vermogen van enkele honderden miljoen in de Quote 500.

Kortom, de vleessector is er niet voor de boer, maar de boer is er voor de vleesindustrie. Dat levert een lage score op de meetlat op: een 4-min.

Laatste reacties

 • wmeulemanjr1

  jammer dat de opbrengst prijs voor de boer niet meer telt!

 • Zuperboer

  Als we nu denken in oplossingen, welke kant zou het dan op moeten voor een beter toekomstig perspectief van de veehouder?

 • Jaap39

  Aanbod van vlees in ned is te groot. Er kan dmv dure vlees industrie te weinig marge gemaakt worden. En anders weet de retail eenvoudig de marge te pakken.
  Voerinkoop voordeel moet in oost Europagezocht worden.
  TTechnisch kan het niet meer beter in Nederland, veehouders staan al op de top van hun kunnen te werken.
  Zowel voor intensieve als melkveesector zijn de perspectieven aan de andere kant van grens gunstig. Is dit het antwoord op je vraag zuperboer?

 • Kaiser

  Vion is mede opgericht met een melkveehouder (voormalig voorzitter van ZLTO) aan het roer. En nu is er weer een melkveehouder aan het roer (huidige voorzitter van ZLTO) die Vion uit het slop moet halen. Zet een melkveehouder op de vleessector en je weet wat de uitkomst is. Typisch een gevalletje van LTO. De zuivel moet goed draaien, de andere landbouwsectoren mogen voor spek en bonen meedoen.

 • jp.bierema

  Is beperking van vleesproduktie in het pluimvee een oplossing?
  Horen jullie wel eens iets over de kip van morgen?
  Minder kg, minder stress, minder antibiotica en meer geld. Het lijkt me fantastisch, maar erin geloven doe ik ook niet. En waarom niet? Omdat er veel te veel kikkers zijn die uit de kruiwagen springen en terecht, zou ik ook doen. Maar wanneer we alleen maar trager groeien dieren hebben heb ook ik geen keus meer. Helaas denken Ross en Cobb alleen maar aan snellere groei en mekaar beconcurreren met de hoogste daggroei met alle gevolgen van dien. Zonder dwang zullen die concerns nooit hun verstand krijgen. Bij een schrale markt zullen de prijzen structureel stijgen.
  Dat is mijn persoonlijke mening en ik wil graag meewerken, maar dan allemaal met mekaar net als bijvoorbeeld in Canada.

 • m.en.mh.miedema

  Volgens mij is op dit moment 40% van de rundvlees consumptie en 60% van het pluimveevlees in Europa afkomstig uit respectiefelijk Zuid Amerika en Azie. Lekker goedkoop inkopen(voor de supers, dus veel hogere winstmarges) milieu, dierenwelzijn, arbeidsomstandigheden tellen we dan maar even niet mee! Aan de produktie in EU hoge eisen stellen maar niet de politieke wil en macht hebben om die ook aan de import te stellen(zie ook de legbatterij eieren uit de Oekraine), zo hou je de inflatie kunstmatig laag, de consument tevreden maar vermoord je je eigen primaire sector.(ook gebeurd bij oa de scheepsbouw consumentenelectronica en textiel). Ziehier DE oorzaak van de huidige economische crises.

 • Jaap39

  Inderdaad miedema, ook met de beste resultaten die de Nederlandse ondernemers behalen is hier bijna niet meer tegenaan te concurreren.
  De beste ondernemers zullen de grens overgaan.

 • gerald1975

  Wij zijn hier met alle boeren bezig om een zo goedkoop mogelijk en kwalitatief zo hoog mogelijk vlees en zuivel te produceren.
  Jammer dat er dan van die ''zakken' vullers tussen zitten.

 • landboer

  Is het ooit anders geweest?

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.