Redactieblog

1542 x bekeken 5 reacties

Langs de meetlat: landbouw in de politiek

Het valt mee en het valt tegen, de landbouw in de politiek. Allereerst het Groene Front. Dat bestaat niet meer. Evenals het Ministerie van Landbouw.

Dat mis ik niet. Door de invloed van natuur was het landbouwbelang de laatste jaren toch al minder geworden. Bij Economische Zaken past het beter. Daar waait toch een andere wind.

Belangrijk is natuurlijk: welke mensen staan er aan het roer. We waren verwend met staatssecretaris Bleker, die onvervalst voor de ontwikkelingen in de landbouw koos. Hij duwde de natuurmensen terug in het hok waar ze hoorden.

Dat is veranderd met Staatssecretaris Dijksma. Dat zag ik donker in. De PvdA is geen partij waar de liefde voor de boer uitstraalt. Sjoera Dikkers kon zo aansluiten bij de wereldvreemde Partij voor de Dieren.

Wat een verademing dan met Staatssecretaris Dijksma. Gewoon een stevige vrouw, die zich met grote snelheid en overgave in de problematiek heeft ingewerkt. Ze durft beslissingen te nemen op zakelijke gronden. Het mestbeleid, dierrechten en quotering lijkt bij haar tot een afronding te omen. We weten dan als boeren waar we aan toe zijn.

Natuurlijk is niet alles naar onze wens. Maar ze is als een frisse wind in een zwoele zomer. Sommigen lopen dan een verkoudheid op, maar de massa waardeert het. Zoals ik de staatsecretaris ook waardeer.

Moeilijker heb ik het met de vertegenwoordigers van de partijen. Alleen het CDA en de andere Christelijke partijen stralen nog waardering en kennis over de sector uit. Ik word bang als ik de woordvoerders van SP, PVV, D66, PvdA  en de Partij voor de Dieren hoor. Als die de macht in handen krijgen zijn we een aap gelogeerd.

Langs de meetlat: toch een 7 en dat komt vooral door het gewicht dat de staatsecretaris in de schaal legt.

Laatste reacties

 • Mozes

  Aan de conclusie van Vergaderboer kan ik niets toevoegen en niets afdoen. Het is precies gelijk aan de mening die ik ook al had.
  Misschien toch nog iets: D66 is een typische Randstadpartij die er trots op is dat ze zo weinig mogelijk belang aan de landbouw hechten. Ook nog opportunistisch, als ze de indruk hebben dat ze stemmen kunnen winnen door af te geven op de landbouw dan geven ze af op de landbouw. Hebben ze de indruk dat ze stemmen kunnen winnen door zich positief uit te laten over de landbouw dan laten ze zich positief over de landbouw uit. Ik heb liever met GroenLinks te maken dan met D66.

 • alco1

  Ik denk dat de 7 tot stand is gekomen als een soort meevaller uit de angst dat het onder een PvdA bewindvoerder het veel slechter zou uitpakken.
  Dezelfde maatregelen die zij gedaan heeft onder CDA bewind zou een slechter cijfer opgeleverd hebben.
  Trouwens, kan dat wel die steken onder water: 'Gewoon een stevige vrouw' en 'Dat komt vooral door het gewicht wat zij in de schaal legt'.

 • Kaiser

  Zo het er nu naar uitziet spant de politiek zich alleen in voor het welzijn van de Nederlandse melkveehouderij. De andere sectoren akkerbouw, intensieve veehouderij en tuinbouw tellen bij de politiek niet mee. Bij de sectoren akkerbouw, intensieve veehouderij en tuinbouw kan ik tenminste geen zaken opnoemen waar de politiek voor in de bres springt. In navolging van LTO krijgt de melkveehouderij van de politiek ook een voorkeursbehandeling. De melkveehouders tevreden stellen en vervolgens roepen dat alle andere boeren automatisch ook wel tevreden zullen zijn. Wel erg gemakkelijk om dat te gaan roepen. Vergaderboer/melkveehouder geeft Dijksma een 7,van mij krijgt ze echter een dikke onvoldoende.

 • info460

  Een land dat tweede grootste exporteur ter wereld is als het agrarische export gaat, verdient minimaal een apart ministerie met een minister. En dat ministerie moet heten Ministerie van Agrarische Zaken.

  Daar moet een bestuurlijk stevig persoon zitten met kennis van zaken! En niet een staatsecretaris van Economische Zaken die nog nooit van landbouw gehoord heeft en zich 'snel moet inwerken'.

  Deze persoon moet de belangen van Nederland in de EU verdedigen t.o.v. alle andere ministers van landbouw in de EU. Alleen Nederland stuurt een staatssecretaris. En de Nederlandse burger en stemmer vindt het prima zo! Terwijl de agrarische sector van iedere euro die NL meer binnen komt dan eruit gaat 59 centen de Agrarische sector is!!!!

  De boeren zijn de kostwinner voor BV Nederland! Dat verdient minimaal een MINISTER van Agrarische Zaken met verstand van zaken.

 • info460

  Vandaag bekend geworden: Dijksma trekt de voordelen van het kwaliteitssysteem QLL volledig in. Dat betekent dat de sector geen bovenwettelijke zaken meer zal oppakken!! Dat betekent dat export van dieren veel duurder gaat worden!!! Dat betekent een verslechtering van het dierenwelzijn, én een verslechtering van de portemonnee van de boer en dus van Nederland.

  Dat noemden ze vroeger heel duidelijk: 'Het paard ACHTER de wagen spannen.' Maar ja, ze redt liever haar politieke 'hagje', dan dat ze stevig in de wind durft te gaan staan, en kan uitleggen hoe het werkelijk zit. Dit is wel zo makkelijk, maar een bijzonder slechte zaak van deze staatssecretaris van economische zaken......

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.