Redactieblog

12 reacties

Langs de meetlat: banken

Eigenlijk kunnen we heel kort zijn: waardeloos. Door onhandige transacties hebben we twee staatsbanken, ABN AMRO en SNS. Dan een bank met steun van de Staat, ING en onze eigen Rabo.

De laatste was onze steun en toeverlaat. Financiert het grootste deel van de agrarische sector. Gaf ons ook het gevoel dat het een beetje onze bank was.

Dat laatste veranderde. In het begin van deze nieuwe eeuw schreef ik dat de Rabo afstandelijker werd. Ik vergeleek met ABN, die klantvriendelijker opereerde. Die probeerde een groter aandeel te krijgen op de Agrarische markt. Dat liet de Rabo gebeuren. De klant stond niet meer centraal, maar de bank.  Die sloeg de vleugels uit. De hele wereld werd hun werkgebied en ze deden mee met de grote jongens op dat terrein.

Wij voelden dat als boer. Alleen werden we niet gehoord. Het buitenland was kennelijk belangrijker. We weten nu wat dat opleverde. Knoeierij met de Libor-rente en medewerkers, die fraude pleegden. Ondertussen werd de Rabo-top steeds arroganter en voelden de leden zich steeds meer ongewenste nummers.

De knal kwam hard aan, toen bleek dat de Rabo eigenlijk maar een miezerige bank is, vooral niet beter dan de andere banken. Voor arrogantie was geen plaats meer. Men viel van het voetstuk. Oud-topman Wijffels zei:"de bank is in het bezit gekomen van haaien, waar alleen het eigenbelang telt."

Dat wisten we als boeren als een hele poos. We hebben heimwee naar een bank, die meedenkt met de boer. Een soort verlengstuk. Dat is de Rabo niet en de andere banken ook niet.

Langs de meetlat: een magere 4.

Laatste reacties

 • agratax2

  Vergaderboer is het geen tijd dat de boeren / leden HUN lokale bank meer steunen in cooperatieve zin. Ik weet dat veel lokale Rabobanken het Utrecht dictaat zat zijn, maar zonder steun kunnen ook deze directies niets doen tegen de arrogantie van de macht. Waarom denken leden niet eens hardop mee op vergaderingen over het feit dat Rabo Nederland erg veel weg krijgt van Cebeco Handelsraad des tijds waarbij de aangesloten Co-ops tijdig de stekker uit het geheel hebben getrokken om hun eigen weg veilig te stellen. Betreffende dhr. Wijffels hij stond aan de wieg van de huidige mentaliteit in de Rabo Toren en huilt nu met de burger mee over inhalige bonus schrapers en de inperking van de macht van de lokale Rabo cooperaties is een proces dat reeds lang aan de gang is. Hij heeft ook geproefd van de Macht en wil zich nog steeds laten gelden als de (arrogante) Betweter.

 • alco1

  @agratax. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als lokale banken zich meer rechtstreeks met de lokale klanten kon bemoeien. Korte lijnen zorgen voor meer vertrouwen en klanten kennis. Maar is het niet zo, dat juist de lokale banken, als de situatie penibel wordt, de hulp inroept van hogerhand, omdat juist voor de moeilijke gevallen de korte lijnen ook privé inbreuk kunnen veroorzaken.

 • rene.devries1

  Het bankenlandschap is definitief veranderd. Oude tijden (en gevoel) zullen niet meer herleven. Banken hebben zich te voegen naar externe partijen zoals de Autoriteit Financiële Markten en andere toezichthouders. Zeer strakke regels en procedures; bij het ambtelijke af!
  Voor een goed financieel advies zal men zich moeten richten tot specifieke adviseurs die weten hoe de markt in elkaar zit. In een enkel geval een accountant maar meestal buiten die groep.
  Formuleer (bij voorkeur zelf) je visie, maak plannen en stem dat af met iemand die de financieringsmarkt kent.
  Blijf niet romantiseren dat de 'goeie ouwe Rabobank' terugkomt.

 • schoenmakers1

  zou de nma eens naar moeten kijken, waar komen de belachelijke opslagen die alle banken momenteel erbij tellen vandaan?

 • Mozes

  Gebruik maken van externe adviseurs is zinvol. Ik heb meerdere keren meegemaakt dat iemand van de bank zich voordeed als adviseur in mijn belang terwijl ik er later achter kwam dat hij alleen het belang van de bank gediend had. Een contact tussen de bank en de klant wat te persoonlijk is kan gemakkelijk misbruikt worden ten koste van de klant.

 • agratax2

  alco1. Als ik je vertel dat de lokale banken met elkaar Shat er uit hebben gegooid. Krijg je dan ook het gevoel dat de regionale banken het gevoel hebben dat ze meer macht hebben dan ze dachten? Ze zitten hooguit met de hete adem van DNB in hun nek die eisen stelt aan de controle, die ze via Rabo Utrecht hebben geregeld en om dat weer in eigen huis te halen zal moeite kosten. Maar ik ben er van overtuigd dat als de regionale banken willen kunnen ze meer voor hun klanten doen en minder invloed uit Utrecht toestaan. Hiervoor is meer afstandlijk denken van de lokale directies nodig en zij zullen moeten aangeven dat Rabo lokaal een club is van en voor leden en dat die er niet is om Rabo Nederland goede sier te latenmaken in Ver Weg Landen en te doen als of ze alles begrijpen van zaken doen aldaar. Prachtig, maar geen boer zal daar handel te gaan drijven of boerderijen opkopen om zijn berijf tot Multinational te maken. Ik blijf er dan ook van overtuigd dat de leden met elkaar hun directies moeten steunen in he tprocs van 'losser' van Utrecht en geen verantwoording voor de uitspattingen van Utrecht.

 • jp.bierema

  Ik had liever dat we onze afnemers wat meer onder de loep namen of langs de maatlat leggen. Om te beginnen met de slachterijen waar we onze dieren afzetten en dan doel ik op de toeslagen die worden gegeven en de dagelijkse manipulatie van prijzen door 'negatieve beïnvloeding van de markt via de media'. Doordat we ieder individueel schijtbenauwd zijn om door onze afnemer te worden aangepakt houden we wijselijk onze mond. Maar daar ligt onze basis van ons inkomen waar men structureel van probeert te graaien. Of het nu veehouderij of akkerbouw is, overal heb je graaiers. Wanneer dat probleem getackeld is zal het me een rotzorg zijn of ik een halve procent te veel rente betaal. Want die extreem lage rente's leiden tot ongebreidelde schaalvergroting en produktie voor nog kleinere marge's voor ons allemaal.
  Daarmee wil ik weer niet zeggen dat men dus maar kan vragen wat men wil, wel is het voor mij duidelijk dat financiële instellingen sterker moeten worden en dat is voor ons allen vervelend op de korte termijn.

 • alco1

  Dat Schat eruit geflikkerd is zegt niets over het zelfstandig beleid kunnen maken door de lokale directies. Zelfs de grote banken hebben elkaar nodig. De Eurobor en Libor zijn niet voor niets 'geboren'.

 • @meelmuisje

  Toen ik een foto van de tweelingtorens in brand toegestuurd kreeg was het eerste wat ik zei 'zie je dat?, daar, op die plek, gaat (boeren)geld in rook op'. Toen ik pas geleden die foto zag dacht ik: 'Libor als brandende Icarus neergestort op het nest' Zal de rest ook neerbranden?. En wat ik nu denk? Zal Rabo ooit nog uit de as herrijzen, als een Fenix, zich anderhalve eeuw later herinneren hoe het coöperatieve allemaal begon in een klein dorpje in Duitsland waar een burgemeester een bank oprichtte om middenstand en boeren te beschermen tegen...... de Rabo van nu? Ooit was de Rabo trots op 'zijn' boeren. Nu worden we door deze bank afgebeeld als wat klungelig. 'Door boeren opgericht, hebben wij nu ehh o ja, geen AAA status meer. De laatste keren dat ik bij de Rabo in verschillende vestingplaatsen binnenstapte kreeg ik telkens weer hetzelfde antwoord. 'Helaas hebben wij geen kennis meer van Agrarische Bedrijven, gaat u maar naar een ander kantoor'. Tja... Hoogmoed komt voor de val, maar wel met een 'leuke' premie waar de meesten alleen maar van kunnen dromen. Eens kijken wat die advocaat, Spong, voor elkaar krijgt.

 • agratax2

  @meelmuisje Ik weet net als jij dat sommige Rabo banken geen of onvoldoende kennis van landbouw hebben en dat is geen schande. Beter een kantoor verderop en goede service van mensen met verstand zaken dan een halfbakken verhaal van een zichzelf op de borst kloppende nietsnut.
  Weet je wat een schande is 'Doen als of je verstand van zaken hebt, en interessant doen terwijl je van toeten nog blazen weet en hiermee een ander in moeilijkheid brengt'. Voor mij heeft een goed advies 20 km verder op de voorkeur boven een waardeloos verhaal van een goede verkoper waar ik uit eindelijk in stink.

 • agratax2

  2Meelmusje. Waarom wacht jij op Spong zijn resultaat? Zou jij he tleuk vinden als de Rabo omver gaat? Is dit leed vermaak, waarbj veel mensen veel geld verliezen terwijl zij niet schuldig zijn aan deze fraude. Fraude waar niet van weet of het schade heeft opgeleverd of niet en an wie.

 • W Geverink

  Mee eens Han. Het is tegenwoordig bijna overal zo geregeld dat waneer het schip zinkt alleen de ratten aan boord mogen van de reddingsboot en de rest mag verzuipen.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.