Redactieblog

5 reacties

Langs de meetlat: FrieslandCampina

We kunnen kort zijn. FrieslandCampina heeft het uitstekend gedaan. Veel beter dan we gedacht hadden. Hun melkprijs is duidelijk leidend.

"Je bent te enthousiast", remt Hanna mij af. "Het is de markt die vooral de melkprijs bepaalt. Hebben ze niet gewoon geluk gehad? Onderdelen in het Verre Oosten leveren veel winst op. Dat is geen verdienste van de huidige directie, maar van de voorgangers van het deel Friesland. Was die zelfstandig gebleven dan had die een veel betere melkprijs kunnen noteren dan Campina. Leden van het voormalige Campina mogen pas echt tevreden zijn. Die delen mee uit de vleespotten van Egypte."

Zit wat in. De Nederlandse activiteiten leveren weinig extra's. Consumptiemelkproducten zijn nog altijd even kleurloos. De kaasafdeling maakt minder verlies omdat een andere rekenmethode is toegepast. In feite doen ze het zo slecht dat een kaashandelaar, A-ware, het aandurft om een grote kaasfabriek te bouwen. De melkprijs, die daaruit komt, moet concurreren met FrieslandCampina. Die hebben wel allemaal fabrieken gesloten, maar in de markt weinig waargemaakt.

Hanna knikt: "In de supermarkt zie ik geen nieuwe kaas van Campina. Het is het bekende rijtje van Gouda oud, belegen en jong. En als je goed zoekt kom je nog eens een 20+ tegen. Of een nagelkaas. Maar die laten ze ook nog maken bij een kleine fabriek in Rouveen. Geen baanbrekend werk dus in Nederland van onze coöperatie".

Daarbij de aarzelende houding bij de weidegang. Niet echt doorpakken. Ze kunnen weten dat de consument de koeien in de wei wil. De toeslag, die FrieslandCampina daarvoor betaalt, is veel te laag. Die zou moeten verdubbelen. Dan konden ze er ook reclame voor maken. Nu niet. Nu is men al blij dat het aantal koeien in de wei niet te vlug daalt.

"De goede melkprijs dankzij het Verre Oosten redt FrieslandCampina", zegt Hanna beslist. "Daarom lopen de leden ook niet weg. Pas als de melkprijs weer daalt, kunnen we zien hoe sterk ze echt zijn."

Langs de meetlat geef ik FrieslandCampina een 8-min. Hanna zit lager, maar krijgt geen gelijk.

Laatste reacties

 • Trot

  goedzo hanna

 • Jaap39

  De houding van FCDF omtrent weidegang is toch al ver genoeg gegaan dacht ik zo. De leden hebben toch ook nog wat te zeggen, of niet soms.
  Het werkelijke effect van weidegang voor de melkkoe moet maar eens precies uit de doeken gedaan worden bij de consument.

  Het romantische Ot en Sien beeld van weiden zal dan plaats maken voor realisme, betere koegezondheid en een nog grotere milieuwinst.

 • frl

  Zou geen dag meer boer willen zijn, zonder weiden van koeien pinken en kalveren.
  Waarom zouden ze anders een ruwe tong hebben??

 • Jaap39

  #hcsob het is niet de vraag wat goed voor u is , het is mij te doen om de dieren. We dienen de consument van feiten te voorzien. En dan verwijs ik naar #2!!
  Dat het een mooi gezicht is de koeien buiten helemaal eens, maar beter voor de koeien? NEE. Alle weidemelk initiatieven ten spijt...

 • Piloot

  We moeten inderdaad blij zijn met de winsten in het verre oosten. Maar tegelijkertijd is dit ook risicovol bij problemen op het grote wereldtoneel. Zie de handelswijze van Poetin als dingen hem niet aanstaan. Spreiding van produkten is daarom van groot belang. Campina levert daar wel degelijk een grote bijdrage aan met de ingredientenfabriek in Veghel en de Campina (grootste merk in de Nederlandse supermarkt) consumentenprodukten. Je zult echter niet meemaken dat de direktie daar al te positief over is, dat geeft dan gelijk weer een slechte onderhandelingspositie.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.