Redactieblog

26 reacties

Langs de meetlat: De sectorvakbonden

"Onze Vakbonden hebben de tijd niet mee", schudt Hanna meewarig haar hoofd. "De prijzen zijn over de gehele linie best goed en daar hebben zij niets aan gedaan. De markt doet het"

"Ja, en daar hoor je ze niet over", knik ik instemmend. "Vooral de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, NMV, wil de melkprijs via regelgeving op peil houden. Dutch Dairymen Board, DDB, is daar in Brussel fors mee bezig geweest. Evenals met de melkquotering, die zou moeten blijven. Allebei de pogingen zonder resultaat. Wel een beetje zielig voor al deze goedwillende bestuurders van de groep melkveehouders, die vast wil houden aan het oude met veel bemoeienis van de Overheid."

"Sieta van Keimpema is kapitein op een schip met een verouderd kompas", zegt Hanna. "Ze heeft een trouwe bemanning en veel toeschouwers, die haar aanmoedigen. Ze vaart echter de verkeerde route en zal de werkelijkheid nooit inhalen. Haar werk levert dus niets op. Jammer voor haar en meer nog voor degenen die in haar geloven."

De conclusie kan dan ook niet anders zijn dan dat de sectorvakbonden er in de Landbouw weinig van gebakken hebben. De doelstelling was een kostendekkende prijs voor de boer. Echter, kostprijzen van de boeren onderling verschillen sterk. Daardoor is dit een onmogelijke route. Bovendien bepaalt de markt in een wereld zonder grenzen steeds meer de prijs. Dat zagen we de laatste jaren.

Dat kun je de sectorvakbonden niet verwijten. Wel is hun hoofddoel, kostendekkende prijzen, niet door hun toedoen, maar door de markt geregeld. Dus hebben ze eigenlijk geen functie meer. Dat wordt pijnlijk duidelijk. Je hoort weinig van de Sieta van Keimpema's.

"Je doet onrecht aan de varkensvakbond NVV", corrigeert Hanna mij. "Die zijn goed bezig. Hebben een eigen lijn, maar werken ook samen met LTO om gemeenschappelijke doelen na te streven. Dat is binnen de sectorvakbonden een verfrissend geluid en het brengt resultaat. Varkenshouders spreken nu vaker met één mond en dat levert meer op.

Langs de meetlat: zonder NVV een 4, met NVV een 6.

Laatste reacties

 • info389

  Zo is het! NVV heeft een actueel kompas en bepaalt samen met de leden de koers!

 • leo,s vriend

  Tja, nu hoor je ze niet, de mensen die op het -Lto langs de meetlat-lijntje
  een hoop lawaai hadden. !!!!

 • Kaiser

  Van de sectorvakbonden kun je zeggen dat ze met hun visie ook rekening willen houden met de andere sectoren. Dat kun je van LTO niet zeggen. Afschaffen van het melkquotum toont dat aan. Daarmee worden de andere sectoren met allerlei problemen opgezadeld. Mestmarkt o.a.

 • Mozes

  De NMV/DDB wilde een melkprijs regelen buiten de markt om waarbij wij volledig afhankelijk zouden worden van de politiek. Oriëntatie op de markt werd door hun zelfs tegengewerkt door jarenlange rechtszaken tegen de kwaliteitsborging. Deze kwaliteitsborging is op dit moment de basis van de succesvolle export van kindervoeding naar China en zorgt voor een melkprijs die zelfs een eind boven de marktprijs ligt van de rest van de wereld.
  Vergaderboer wil de NMV/DDB nog een vier geven, voor mij zijn ze niet meer waard dan een nul.
  Of nog beter gezegd: ze ZIJN een nul.

 • gjh

  menkhorst je snap het niet lto ligt tevaak te slapen waarmee ze kansen missen en vaak naast de pot pissen en ze lachen zich rot in den haag om het lto

 • nbv

  de conclusies zijn wel erg kort door de bocht!
  dat de kostprijs per boer verschilt is logisch, maar die verschillen zijn niet dermate groot dat het een 'onmogelijke route' is.
  dat de markt met open grenzen de kostprijs bepaalt is waar, maar juist de verstoring van deze markt door grote verschillen in kostprijs vanwege een verschillend niveau van eisen voor milieu, dierenwelzijn en volksgezondheid moet aan de kaak gesteld worden om een 'level playing field' te krijgen en de concurrentie eerlijk verloopt.
  oostblok-import, volop legbatterijen in italie, spanje en griekenland, om maar een paar dingen te noemen.
  over dierrechten in de pluimveesector heb ik lto niet gehoord, dat die sector aan alle voorwaarden voor afschaffing heeft voldaan en dat ze desondanks niet worden afgeschaft, een oorverdovende stilte van lto, gelukkig reageerde de nvp wel...

 • leo,s vriend

  gjh, laat de Lto volgens jouw slapen,de vakbonden (met uitzondering van de nvv)liggen dan blijkbaar in een raar soort coma waar ze af en toe uit ontwaken om iets onverstaanbaars te schreeuwen om vervolgens weer in te slapen.

 • gjh

  menkhorst van die coma van jou heeft het lto wel erg veel last want die sukkels werken alleen maar kostenverhogend en plaats van verlagend zie rode diesel e.d. je moet een slechte ondernemer zijn wil je van die bende lid zijn

 • Mozes

  De afschaffing van rode diesel is geen besluit van LTO maar van de regering.
  LTO heeft dit ondanks alle inspanning niet tegen kunnen houden. De NMV heeft in deze zelfs geen inspanning gedaan.

 • gjh

  mozes ik weet niet of je het weet maar lto heeft helemaal niets gedaan alleen maar geroepen dat dit niet kan dit geldt ook voor de ganzen beleid tussen iets roepen en iets doen zit bij mij een groot verschil !!!

 • gjh

  mozes ik las dat lto veel leden verliest (gelukkig) en naar mijn idee komt het door het slappe beleid van lto en het resultaat ervan is dat er andere organisatie opstaan. die proberen wel om eruit te halen wat er in zit!!!

 • alco1

  Hoe je het ook bekijkt. We kunnen niet zonder het LTO. We moeten ook concluderen dat de andere bonden geen enkele invloed hebben, maar door onvrede tevredenheid over het functioneren van het LTO ontstaan zijn.
  Dit kan ook een 'les'zijn voor het LTO.

 • Mozes

  Gjh, al eerder is uitgelegd dat de inspanning van LTO vooral bestaat uit lobbyen achter de schermen. Waarop baseer jij de uitspraak dat LTO dit niet gedaan heeft om rode diesel te behouden?

  Daarnaast is mij nog niet duidelijk wat de NMV gedaan heeft om rode diesel te behouden.

 • alco1

  @Mozes. Ik ben benieuwd hoe het LTO achter de schermen lobby't over het mestbeleid. Ik denk niet dat ze innoverend bezig zijn en wij zijn het er al lang over eens dat de mestwet grote hiaten vertoont. We zullen wel weer monddood gemaakt worden met de toekenning van de 'Derogatie'.
  Een regeling waar alleen een specifieke groep voordeel bij heeft.

 • minasblunders1

  Alco, zie 'kringloopwijzer is geweldig hulpmiddel' #119 en 120. Dan weet je genoeg.

 • Mozes

  Alco, wat betreft het mestbeleid moeten wij rekening houden met het feit dat dierrechten voor de melkveehouderij voorlopig niet doorgaan. Ze worden echter nog wel steeds als stok achter de deur gehouden. Dit zal onvermijdelijk consequenties hebben voor het mestbeleid.
  Ook het behoud van derogatie zal consequenties hebben voor het mestbeleid.
  Strengere controles en gegevensuitwisseling met Vlaanderen en Duitsland zijn de eerste gevolgen hiervan.

 • alco1

  Daarom moet het LTO met voorstellen komen waar geen vinger is tussen te krijgen. Kortom ook alle fraude de wereld uit is en gerechtigheid plaatsvind tussen alle groepen en sectoren.

 • gjh

  mozes zo zie je maar weer dat je er met lobbyen en niet mee komt en het gat alleen maar dieper wordt door het lto

 • Mozes

  Wat moet er volgens jou dan wel gebeuren @gjh?

 • leo,s vriend

  gjh, idd wat Mozes zegt,wat moet een landbouworganisatie anders dan lobbyen om voorgesteld beleid ten gunste van de landbouw ombuigen?
  De straat op met trekkers of melk lozen in een park of weiland? Nee daar kom je ver mee..............

 • gjh

  nee menkhorst wat ze nu doen ook niet !!!!

 • gjh

  mozes wat meer ruggegraat tonen en niet mee lullen in hun eigen belang dat is wat ze nu doen en dat lobbyen van jou is ook zinloos !!!
  wees eens realistisch, ben blij dat het ledental elke dag minder wordt ,zijn net ambtenaren hoe minder ze doen hoe beter het voor de boeren is

 • leo,s vriend

  gjh,Hoe weet jij dat? kom eerst maar eens met feiten dan.
  Enig idee hoeveel anti-landbouw clubjes er ook lobbyen in den Haag?
  Zij stellen voor: -8 en Lto +8 dan zal er ergens 0 uitkomen. En met goed lobbywerk +2
  Als wij de Lto en/ of andere belangenbehartigers niet hadden ging het allemaal richting -8.

 • gjh

  menkhorst wat laat jij je voor de gek houden door dat lto van je slaap lekker verder !!!

 • gjh

  menkhorst bizonder dat je niet verder nadenk !!!

 • leo,s vriend

  gjh,wat is jou probleem eigenlijk? zo zuur en vol haat richting de Lto.
  Kom dan zelf met goede voorstellen of richt zelf een belangengroep op als jij het zo goed weet.
  Natuurlijk is er op de Lto van alles aan te merken maar dat is er op elke belangengroep.Nogmaals: kom zelf dan met voorstellen.

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.