AlgemeenOpinie

Jonge boeren worden verwend

Jonge boeren beseffen niet wat een gemakkelijke start ze hebben. Zo, dat moest er even uit in het nieuwe jaar.

Terwijl de werkloosheid onder jongeren hoog is, blijft de toekomstige boer gewoon lekker thuis werken. Op een boerderij is altijd wel wat te doen. Fout, vind ik. Nu het moeilijker wordt een baan buiten de landbouw te vinden, blijven weer meer jongeren thuis ‘hangen’. Het blijkt ook uit het aantal bedrijven dat stopt. In de melkveehouderij blijft het aantal zelfs gelijk. Opvolgers dienen zich weer aan. Vermoedelijk omdat dit gemakkelijker is dan elders werk te zoeken. Een slechte ontwikkeling. Boer moet je worden uit een soort roeping. Het is een vorm van leven en geen ‘werk, omdat er anders niks is’.



Jonge boeren blijven ook vaak thuis. Ze gaan dan op dezelfde voet door als de vader. Ook niet goed. Een boer van de toekomst krijgt met totaal andere problemen te maken. Hij moet een andere boer worden dan zijn vader. Daar dient de opleiding al op worden ingesteld. Minimaal MBO, maar nog liever HBO. Iemand die een bedrijf met een investering van miljoenen gaat besturen, kan dat niet meer doen met, zeg maar, lagere school en wat cursussen. Ook de moet de jonge boer stage lopen. Niet bij de buurman, maar verder weg van moeders pappot. Hij moet leren zelfstandig te zijn, ook wat wonen betreft. Niet gepamperd worden door moeder.



Het best is daarnaast ook nog een verblijf in het buitenland, waar de ontwikkelingen wat verder zijn dan hier. Pas dan heeft hij voldoende bagage om een bedrijf voor de toekomst op te kunnen zetten. En zich afvragen of hij het inderdaad wel wil. En niet alleen omdat de banen niet meer voor het oprapen liggen.



Elke jonge boer zou langs de meetlat van het bovenstaande moeten worden gelegd. Wedden, dat er velen afvallen? Dan maar geen boer worden, stel ik voor.

Beheer
WP Admin