Redactieblog

48 reacties

Jonge boeren worden verwend

Jonge boeren beseffen niet wat een gemakkelijke start ze hebben. Zo, dat moest er even uit in het nieuwe jaar.

Terwijl de werkloosheid onder jongeren hoog is, blijft de toekomstige boer gewoon lekker thuis werken. Op een boerderij is altijd wel wat te doen. Fout, vind ik. Nu het moeilijker wordt een baan buiten de landbouw te vinden, blijven weer meer jongeren thuis 'hangen'. Het blijkt ook uit het aantal bedrijven dat stopt. In de melkveehouderij blijft het aantal zelfs gelijk. Opvolgers dienen zich weer aan. Vermoedelijk omdat dit gemakkelijker is dan elders werk te zoeken. Een slechte ontwikkeling. Boer moet je worden uit een soort roeping. Het is een vorm van leven en geen 'werk, omdat er anders niks is'.

Jonge boeren blijven ook vaak thuis. Ze gaan dan op dezelfde voet door als de vader. Ook niet goed. Een boer van de toekomst krijgt met totaal andere problemen te maken. Hij moet een andere boer worden dan zijn vader. Daar dient de opleiding al op worden ingesteld. Minimaal MBO, maar nog liever HBO. Iemand die een bedrijf met een investering van miljoenen gaat besturen, kan dat niet meer doen met, zeg maar, lagere school en wat cursussen. Ook de moet de jonge boer stage lopen. Niet bij de buurman, maar verder weg van moeders pappot. Hij moet leren zelfstandig te zijn, ook wat wonen betreft. Niet gepamperd worden door moeder.

Het best is daarnaast ook nog een verblijf in het buitenland, waar de ontwikkelingen wat verder zijn dan hier. Pas dan heeft hij voldoende bagage om een bedrijf voor de toekomst op te kunnen zetten. En zich afvragen of hij het inderdaad wel wil. En niet alleen omdat de banen niet meer voor het oprapen liggen.

Elke jonge boer zou langs de meetlat van het bovenstaande moeten worden gelegd. Wedden, dat er velen afvallen? Dan maar geen boer worden, stel ik voor.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Wat een betutteling, net alsof de huidige generatie ouders hier niet van doordrongen is. Geschreven door iemand die geen voeling/contact heeft met de huidige agrarische bevolking. Ik ken vrijwel geen bedrijfsopvolgers/stagelopers die niet naar de USA/Canada of Nieuw-Zeeland zijn geweest.

 • Zuperboer

  Tijd om opnieuw met Uzelf in gesprek te gaan vergaderboer!

 • boerderijdinther

  Heb ambitie om thuis het bedrijf over te nemen, zit momenteel op de HAS Hogeschool voor de opleiding Bedrijfskunde & Agribusiness hiervoor moet je verplicht 15 stagelopen in het buitenland. (Zit op moment van schrijven in Vietnam) Daarnaast moeten wij in onze 4 jaar op school (opgeteld) één heel jaar stagelopen op diverse plaatsen. Daarnaast wil ik nog doorstuderen aan de Wageningen Universiteit.
  Met mij vele andere potentiële bedrijfsopvolgers.
  Boer worden is een bewuste keuze, zonder passie voor het bedrijf houd je het nooit vol!
  Bovendien geeft de bank zonder degelijke achtergrond en ambitie helemaal geen geld meer, de kans dat iemand zonder studie/passie een agrarisch bedrijf overneemt is nihil.

 • Rip

  De reacties lijken aan te geven dat het wel goed zit met de ervaring en scholing van de jonge boer. Het zal zeker zo zijn dat in de hogere opleidingen stageplaatsen enz. zijn ingebouwd. Als ik om mij heen zie, zie ik ook nogal wat jonge boeren, die wat loonwerk doen voor anderen, maar verder in de voetsporen van vader verder lopen. En dan de jonge boeren in 'Boer zoekt vrouw'. Nu geëmigreerde, meest wat oudere boeren, maar andere jaren duidelijk boeren, die thuis waren blijven hangen. Het punt, dat vergaderboer wat aandikt, is er zeker.

 • Koeienboer

  Na mijn HBO studie ben ik lekker thuis gaan werken... heerlijk. Wat vergaderboer er van vindt.... ik kan er niet wakker van liggen. Groet'n

 • cornelis 22

  Wordt het niet eens tijd om deze afgezaagde columnist ook eens langs de meetlat te leggen eventueel samen met zijn verzonnen Hansje met zijn verzonnen bedrijven in Amerika?

 • B den Besten

  Allemaal mooi vanuit de theorie gedacht.

  Ik ben nu 37, ben met de middelbare school gestopt en veder nooit geen opleiding gevolgd. Van huis uit geen boer, maar door hard te werken, goed op te letten en kijken wat andere goed of juist niet goed doen heb ik nu toch een volledig bedrijf bij elkaar gewerkt.

  Je kunt de beste studies gevolgd hebben en stage gelopen in de verste landen. Het gaat maar om 1 ding en dat is zelf ervoor gaan.

 • schoenmakers1

  wat een onzin, ik ben pas gaan leren toen ik van school kwam, stage lopen betekend meestal gratis arbeid verrichten bij de diverse bestuurders, totaal geen enkele waarde, buitenlandse stages hebben al helemaal geen toegevoegde waarde omdat daar de situatie geheel anders is als in nederland.
  Om krachtige bedrijfsopvolgers te krijgen zouden we er naar toe moeten om de studie te laten stoppen op ongeveer 10 jarige leeftijd, dan kun je voldoende rekenen en talen om uit de voeten te kunnen, verders de subsidies op studenten geheel afschaffen of degene die aan het werk gaan hetzelfde geld geven als aan de studenten gegeven wordt, het is toch te gek voor woorden dat als iemand gestudeerd heeft op de staat zijn kosten deze in zijn latere leven meer moet krijgen als iemand die zich altijd nuttig heeft ingezet, als men pas haverwege de 20 aan arbeid begint, zal het nooit iets meer kunnen worden

 • boerderijdinther

  Schoenmakers1, stage lopen heeft wel degelijk zin, een student komt erachter dat er meer is dan enkel het thuisbedrijf. Een kijkje in andermans keuken wordt je nooit stommer van. Zeker bij mijn buitenlandstage, het wordt steeds meer een wereldmarkt, wat buiten het (kleine) Nederland gebeurt heeft een grote impact op op onze prijs.
  En tegenwoordig is naast hard werken ook belangrijk de juiste beslissingen te kunnen nemen. Er zijn helaas boeren genoeg die heel hun leven hard hebben gewerkt maar door verkeerde keuzes en bedrijfsblindheid nu in de problemen komen met hun pensioen.
  En je vergeet blijkbaar dat de meeste studenten ook nog meewerken op het thuisbedrijf.

 • agratax2

  Stage lopen en stage lopen kunnen totaal verschillende zaken zijn. De ene stage is inderdaad niet meer dan een leuk projectje uitvoeren voor de stage bieder. De andere stage is daadwerkelijk op de werkvloer werken als werknemer en / of personeel manager. Ik moet helaas concluderen na een werkzaam leven op groot schalige bedrijven dat heel veel -goede- Nederlandse boeren totaal niet met personeel om kunnen gaan. Dit zal in de toekomst steeds noodzakelijker worden. Studentboer die stage loopt in Vietnam is prachtig, maar ik heb nog geen landbouwbedrijf in Vietnam gezien die iets weg heeft van de toekomstige Nederlandse landbouw of het moet al zijn dat hij een van de weinige industirle bedrijven werkt. Deze ook niet de voorbeelden zijn voor het 'kleinschalige' Nederland van de toekomst.

 • Mozes

  Schoenmakers, jou visie is wel de allerslechtste die ik ooit gehoort heb.

 • boerderijdinther

  Agratax ik loop geen stage op een boerenbedrijf, mijn opdracht is om een marktanalyse van de varkenswaarden keten te maken voor een voerleverancier die de ambitie heeft om hier een nieuw kwaliteitskeurmerk voor vlees op te zetten in coöperatief verband met de keten. Dit keurmerk garandeert de voedselveiligheid en de boer krijgt een stabielere/hogere prijs voor zijn vlees. Stage lopen op een boerenbedrijf heb ik eerder in Nederland al gedaan.

 • schoenmakers1

  mozes, beter een slechte visie als geen visie

 • schoenmakers1

  studentboer, in je reactie #12 geef je percies aan waarom je totaal niks afweet wat er in de boerenwereld afspeelt, meerprijs voor een of ander flutpapiertje, hahah

 • boerderijdinther

  Schoenmakers, de markt in Vietnam is anders als in Nederland. Verdiep je eerst in de Vietnamese vlees en consumenten markt voordat je iets zegt. Hier is namelijk een (enorm) groeiende behoefte aan Veilig varkensvlees.
  Ik zeg niet dat mijn reacties altijd goed zijn, want weet wel zeker dat het niet waar is, maar deze reactie's van jou zijn niet best.

 • brabantsduitserke

  ze moeten eerst op zn brabants gezegd smer hebben als unne jachthond en unne keer op den bojum van de knip gekeken hebben daar wordt je beter van.

 • agratax2

  Studenteboer. Je hebt een mooi onderwerp voor je stage project. Ik zie hier nu niet direct een link met het beheren van een landbouwbedrijf in Nederland. Als je mijn blogs leest zul je weten dat ik een Vietnamese veevoeder fabrikant van advies heb voorzien afgelopen jaar.

 • Mozes

  Schoenmakers, er een groeiend tekort aan hoogopgeleiden en een groeiende werkloosheid voor laag- en ongeschoolden. Jou ideeën zijn niet goed voor de werkgelegenheid en economie.

  Ik ken een boer die een paar jaar jonger is dan ik ben. Hij heeft vroeger op de LTS gezeten tot de dag dat hij 16 werd en niet meer leerplichtig was. Zijn vader had net als jij minachting voor onderwijs. 'Je moet gewoon werken' was zijn moraal. Maar als je alleen met je lichaam werkt kun je beter een paard kopen want die heeft een sterker lichaam dan een mens. Een mens werkt op de eerste plaats met zijn verstand. Voldoende kennis is het juiste uitgangspunt voor succesvol werken.

  Na wat onduidelijke baantjes is hij uiteindelijk boer geworden zonder enige scholing op landbouwgebied. Hij kon geen grond of voeranalyse lezen. Veevoeding wist hij niets van af. Rantsoenberekening begreep hij niets van. Van diergezondheid en medicijnen nog minder. Het bedrijf rendeerde slecht en hij had daarbij grote problemen met melkkwaliteit. De kwaliteitsproblemen waren zo erg dat hij een tijdlang geen melk meer mocht leveren. In twee jaar tijd kwam dit drie keer voor waarna hij definitief geen melk meer mocht leveren. Een tijdlang heeft hij nog wat mestvee gehad wat eigendom was van een handelaar.
  Net vorige week hoorde ik dat hij de boerderij gaat verkopen.

 • alco1

  IK denk zo af en toe dat we veel te veel hoger opgeleiden hebben en dan bedoel ik niet die hoger opgeleiden in de techniek vakken, want daar is wel een tekort aan. Tegenwoordig heeft iedereen een papiertje waarmee men denk geen vuile handen meer te kunnen hoeven maken.
  Ook boeren hoeven niet zoveel kennis te hebben, het wordt je immers allemaal voorgekauwd. Wel is een vereiste dat je inzicht heb in je vak, net als muzikaliteit, wat je in je moet hebben.
  Daarnaast ken ik ook mensen die de lagere school nog niet afgemaakt hebben en florissante bedrijven bestieren. Kijk maar naar Henny v.d Most.
  Wel is het heel goed dat de benen eens bij een ander onder de tafel geschoven worden. De praktijk leert het beste en ook voor de sociale omgangsnormen helemaal niet verkeerd.

 • schoenmakers1

  Mozes, waarom moeten er in nederland ongeveer 500000 polen komen om ongeschoold werk te doen! Overschot aan ongeschoolde?
  Ik ken een voorbeeld van een iemand die gestudeerd heeft tot en met de universiteit, was te lam om te werken, vandaar zo lang op school, was wel makkelijk, heeft daarna een boerderij geerft, heeft 15 jaar geduurd en alles is toen verkocht, het geheel zat toen in een fagoed constuctie.
  Misschien had dit anders gekund als hij een beetje actiever was geweest

 • W Geverink

  Tja, als de bank een minimum opleidingsniveau als eis heeft bij het verstrekken van een lening dan is de toon gezet. Omdat ik al een tijdje mee loop weet ik dat zowel een hoger als lager opgeleid persoon er zonder passie niet aan hoeft te beginnen. Mensen met passie verdiepen zichzelf in de materie die ze denken dat voordeel kan of zal opleveren voor hun bedrijf. Brabands Duitserke heeft gelijk. Als je de bodem van de knip hebt gezien maak je betere beslissingen. Rondneuzend op deze site heb ik geleerd dat in Nederland heel veel voor het oog(wil ook wat) geboerd wordt. De kostprijs en de invloed van hun investering daarop wordt eigenlijk nooit over gesproken terwijl dat gegeven voor de boeren die boeren buiten Nederland juist heel belangrijk is. Ik ken bijvoorbeeld een nederlands stel die met niet veel opleiding, hun eigen spaar centjes en veel passie bijna uit het niets een goed lopend melkveebedrijf hebben opgebouwd in de States terwijl de nederlandse 'professionals' die vaak met miljoenen Euro's kwamen er failiet gingen.

 • jordi 1455

  De jonge boeren hebben misschien wel een makkelijke start maar worden net zo hard afgestraft als hun oudere collega's als er iets mis gaat en misschien wel harder als de oudere collega's met pensioen of uitgekocht zijn.

 • BO(skabout)ER

  Vergaderboer zorgt altijd wel voor discussie!

  Verder vind ik hoogopgeleid een hoog woord. Tuurlijk is een HBO opleiding beter als een MBO opleiding (geen opleiding lijkt me niet handig,maar er zijn uitzonderingen van de bekende regel;)) Maar er zijn verschillende soorten mensen, de 1 houd van studeren en is niet zo slim en komt via MBO op het HBO! De ander kon makkelijk HAVO maar door zijn motivatie beland hij op het MBO en maakt hij deze af.

  Wat veel belangrijker is heb je basiskennis op een goed niveau, inzicht, motivatie en doorzettingsvermogen voor het boerenwerk en kan je het allemaal overzien.

  Ook ligt het aan de leeftijd van je vader! Als je vader 45 is als je van school komt kan je beter HBO gaan doen, en even buiten de deur werken! Is je vader 65 kan je beter direct thuis komen naar je schooltijd.

  Ik hoorde iemand zeggen dat stagelopen niet goed is, zo iets doms heb ik nog nooit gehoord! Ik heb bij alle stageboeren die ik ooit heb gehad wat geleerd, en het waren heus niet allemaal 'voorbeeldboeren'. Op de vreemdste bedrijven kun je soms het meeste leren.

  Dit is mijn bescheiden mening! gegroet BoskaboutER !

 • BO(skabout)ER

  Oja en over de bank! Je moet gewoon een goede cash flow hebben en alles komt goed;)

 • richardrdb

  Ze blijven figuren zoals vergaderboer maar steeds een podium geven voor dit soort geblaat!!! 40 uur in de week bij een baas werken lijkt mij altijd nog gemakkelijker dan 7 dagen in de week een agrarisch bedrijf runnen. Of je moet natuurlijk zoveel bestuurs baantjes als vergaderboer hebben. Daar word je niet moe van en dan laat je natuurlijk ook het zware werk over aan derden! Maar of er nu echt jongeren zo dom zijn dat ze boer worden omdat ze denken het dan makkelijker te krijgen.....

 • jehanvankroaks

  BO(skabout)ER, jou visie is in ieder geval een stuk genuanceerder / realistischer dan van de vergaderboer.
  Misschien moet jij maar eens op de stoel van vergaderboer gaan zitten !

 • Mozes

  Ben het wel eens met @BO(skabout)ER voor wat betreft het runnen van een boerderij. We hebben echter ook boeren nodig die een zinvolle bijdrage kunnen leveren in een districtbestuur van FrieslandCampina. Dan hebben wij HBO-ers nodig wiens blikveld verder rijkt dan de boerderij. Mensen die enig begrip hebben van buitenlandse markten en constructief kunnen omgaan met eisen van een kritische samenleving.
  Iemand met een achtergrond als @studentboer is hiervoor de juiste persoon.

 • g.g

  kort gezegd : als het er niet IN zit , wordt het niet wat .
  ook niet met een binnenzak vol diploma s.

 • johannetje

  vergaderboer zijn buurman's zoon wordt blijkbaar boer....weg is het beloofde (gewenste) land.

 • Jongman

  Je bent ondernemer als dat in je 'bloed' zit. Alleen jongeren met ondernemersbloed blijven boer. Zoniet dan komt het bedrijf wel vrij voor anderen. Dit is altijd al zo geweest en blijft ook in de toekomst zo. Gelukig voor de doorzetters.

 • deer123

  wat een lul verhaal

 • tedagro

  Alleen agrarische ondernemers met goede ondernemerskwaliteiten hebben toekomst, dus slim zijn, weten wat je eigen kwaliteiten zijn er voor welke zaken je iemand anders moet inschakelen. En verder is het niet verkeerd als je flink gas kunt geven op welke manier dan ook. Dit is niet alleen een erfelijke eigenschap maar deze mentaliteit kan ook door een stukje opvoeding aangeleerd worden. Ik ben ervan overtuigd dat een goede agrarische ondernemer ook capabel is om in sectoren buiten de landbouw een succesvol bedrijf te runnen. Verder is stagelopen altijd goed, je ziet goede en slechte dingen op de bedrijven, dus je leert altijd iets.

 • Rip

  Uit de reacties blijkt dat er nogal wat boeren zijn die geloven in het spreekwoord: 'De domste boeren hebben de dikste aardappelen'. Succes er mee. Maar toekomst gericht voor jonge boeren, nee.

 • BO(skabout)ER

  klopt Mozes! Ook een paar slimme boeren in de regionale politiek is nooit verkeerd.

  @Rip #33 tja .. je wilt lezen wat je leest. . . Niemand zegt dat domme boeren beter zijn, maar slimme boeren zijn ook niet beter.

  Een goede boer hoeft heus niet een hele slimme man te zijn qua opleidingen etc. Deze boer heeft misschien andere specialiteiten gekregen en de praktijk is zeker niet het zelfde als de theorie!! Je moet er gevoel bij hebben, dat heb je of dat heb je niet.

 • Jan-Zonderland

  Je wordt als boer geboren, op school worden geen boeren gemaakt.
  Ik weet niet wat het opleidingsnivo van de agrarische opleidingen in Nederland tegenwoordig is maar mijn zoon heeft hier een agrarische opleiding gevolgd maar dat was m.i. weggegooide tijd.
  Wat betreft stages, daar heb ikzelf ook de nodige ervaring mee gehad destijds en de meesten waren ook niet echt leerzaam, je kwam om te werken, maar het feit dat je je benen eens onder iemand anders tafel had was daarentegen wel een zeer waardevolle bijwerking hoewel ik er op dat moment wel iets anders over dacht. Het is beter om in dit kader zeker eens voor een ander te gaan werken, maakt niet uit in binnen of buitenland. Zeer leerzaam ook voor het geval je later zelf werkgever wordt. Zelf heb ik het niet verder geschopt dan MAS-A opleiding maar ik moet zeggen dat ik nog vrijwel dagelijks daar profijt van heb. Maar dat was back in the good old seventies.

 • Gerwin de Greef

  Ik ben het wel eens met Vergaderboer. Juist de ervaring buiten het bedrijf kan je helpen om het bedrijf verder te verbeteren. Dit kunnen soms hele kleine simpele aanpassingen zijn wat arbeid bespaart. Boeren doe je in een kleine marge zodat een kleine besparing geld oplevert.

  Wat betreft stages voor studenten is het altijd de vraag wat de stagebieder voor reden heeft om dit te doen. Wordt er graag gebruik gemaakt van ''gratis'' arbeid of ziet de stagebieder het als een mogelijkheid om ''verse'' kennis binnen te halen om zijn eigen bedrijfsvoering verder te verbeteren.
  Ofwel wat kunnen de agrarische kenniscentra eraan doen om de stageloper en stagebieder goed te koppelen.

  Zelf werkzaam in een andere branche en heb gemiddeld 2 BBL leerlingen werkzaam en zie investeringen als begeleider terugbetaald worden in goede medewerkers zowel binnen als soms ook buiten het bedrijf. (De smoes: geen tijd voor begeleiding geven... dan doe je echt wat verkeerd!)

 • overheid

  De vader zal als het goed is ook al zijn gemoderniseerd. Zo niet, dan wacht de zoon een uitdaging die roeping en een goed stel hersens vereist. Het werk vormt de man vanzelf en zo niet, dan doet de markt haar werk wel. Komt wel goed.

 • Aukevw

  @b den besten
  respect voor u !
  dat u van huis uit niks had
  en toch een boeren bedrijf bent gestart!
  akkerbouw of veehouderij?

 • John*

  het grote voordeel als je als voer je hbo hebt gehaald is dat je ook weet wat het niveau is van voorlichters of ja de verkoopadviseur, mensen op de redactie bij boerderij etc.. als boer zonder opleiding kijk je daar mss nog tegenop.. ze hebben geleerd dus zullen het wel beter weten en moeten doen wat zij zeggen en schrijven. na het volgen van je opleiding kijk je alvast met een andere blik naar deze groep. en ga je meer vanuit jezelf boeren/ondernemen. het zal allemaal wel werken wat ze zeggen en schrijven maar komt altijd 2 jaar te laat.

 • agratax2

  Ik ben het helemaal met Jan Zonderland eens -boer is een roeping- en stage betekent naast ergens anders werken vooral je aanpassen aan andere omstandigheden zowel in huis (gezin) als buiten (erf). Waarbij misschien wel het sociale belangrijker is dan het melken en trekkerrijden. Ik zou dan ook zeggen stage moet je doen zo ver van huis dat intern MOET. Bij de steeds groeiende landbouwbedrijven zou het goed zijn om een adres te zoeken waar naast het boeren gezin ook werknemers zijn, zodat je leert met personeel omgaan. Dit vereist een andere benadering dan alles zelf doen met de familie.

 • agratax2

  Studentboer. Ik ben het geheel met je eens als je geen passie voor het vak hebt wordt het nooit wat. Ik zou hier an toevoegen als je levensgezel(lin) deze passie niet deelt wordt het ook een heel moeilijke taak om het boeren en de relatie tot een goed eind te brengen. 'Achter iedere succesvolle boer staat een bevlogen boerin'.

 • koestal

  Vergaderboer heeft nog nooit gehoord van de regelgeving en hoeveelheid administratie waar de jonge boer tegen aanloopt, die heeft naast het normale werk wat ook gebeuren moet

 • agro1

  als vergaderboer zijn brood als boer moest verdienen, dan had hij zeker geen zorgen om zijn overgewicht. mocht hij gelovig zijn, dan geef ik hem in overweging om op zijn blote knietjes dank te zeggen voor de wellicht niet onderbetaalde bezigheden die hem zo ruim ten deel zijn gevallen. ciolos boppe!!!

 • L.

  Toekomstige boeren hebben het zeker makkelijk met de torenhoge grondprijzen en de hoge kosten van brandstof, gewasbescherming en mechanisatie;)

 • koestal

  Je hebt tegenwoordig ook voorbeeldige bedrijven waar alles picobello voor elkaar is ,later hoor je dat ze zijn weggekocht voor de stadsuitbreiding of voor de natuur,daar kun je als gewone boer je niet mee vergelijken ,buitenstaanders denken dan ,wat is dat toch een goede boer,maar dat heeft vaak niks te maken met vakbekwaamheid ,maar heeft te maken met dat de stad z,n grond nodig was voor woningbouw

 • Jaap39

  Produktieplafond voor melk is bereikt in nederland. Melkveehouderij lijkt nu aantrekkelijk maar voor veel jonge boeren te hoog gegrepen. Er staat meer dan voldoende capaciteit aan stallen en banken zijn niet meer scheutig met de centen. Kortom, we hebben reeds voldoende ondernemers in de melkveehouderij in nederland. Kansen in buitenland zijn er genoeg. Net als in de varkenshouderij zullen veel ondernemers hun heil over de grens zoeken, en verstandig. De ratrace in nederland is nog lang niet voorbij.

  Een beetje ondernemer ziet deze ontwikkeling.

 • pieter p

  Dat je HBO opleiding moet hebben is onzin,zelf niet verder gegaan dan MAS A. Gelijk thuis komen werken wat niet goed ging met pa samen. Toen zonder centen met me vrouw meerdere landen gewerkt, altijd in de landbouw.
  De laatste 12 jaar al een eigen bedrijf en bijna uit de grote leningen met 5,5 ton melk. Als de wil er is, is er altijd een weg en dan zegt een HBO diplomatje niet veel. En er zijn meerdere die hetzelfde gedaan hebben als wij, en goed geslaagd zijn.

 • koestal

  @pieter p,het quotum gaat er af ,maar de lening blijft

Laad alle reacties (44)

Of registreer je om te kunnen reageren.