Redactieblog

16 reacties

In het belang van de kinderen

Is het gezondheidsrisico dat een toepasser van een bestrijdingsmiddel loopt groter dan dat van een omwonende? Als dat zo is, moet er dan voor de omwonende een andere norm gelden dan voor de boer, tuinder of loonwerker?

Uit de kennis die nu beschikbaar is, valt op te maken dat mensen uit de agrarische sector te maken krijgen met een grotere blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen dan de omwonenden. De toelating en de gebruiksvoorschriften voor gewasbeschermingsmiddelen zijn mede gebaseerd op de mogelijke risico's voor de toepasser. Is het dan nog nodig een aparte toetsing te maken voor omwonenden?

Ja, zegt de Gezondheidsraad in het advies dat woensdag werd uitgebracht aan staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu). Het CTGB moet bij de toelating van middelen ook kijken naar effecten voor omwonenden. Misschien niet eens om veronderstelde gezondheidsrisico's te voorkomen, maar vooral om recht te doen aan de zorg van omwonenden van bollenpercelen en fruitteeltgebieden, over hun gezondheid.

Om meer te weten te komen wil de raad dat er een blootstellingsonderzoek komt bij omwonenden. Er zijn namelijk aanwijzingen dat  in sommige gevallen en het is allerminst zeker - vooral bij kleine kinderen - grenswaarden worden overschreden met mogelijke gevolgen voor de gezondheid.

De risico's moeten hoe dan ook in beeld worden gebracht, want hier telt niet alleen het belang van de omwonenden, maar nog meer dat van de boeren en tuinders zelf. Van alle kinderen komen hun kinderen het eerst en het meest met de middelen in aanraking.

Laatste reacties

 • agratax2

  Jan. gezien het bericht in de Stentor 30-01-2014 over resistentie van schimmels die de menselijke gezondheid bedreigen, moeten we misschien wel heel veel voorzichtiger worden met (schimmel) bestrijdingsmiddelen in de land en tuinbouw. Het gaat in onderhavig artikel niet nu eens niet over antibiotica maar over -azolen- die veelvuldig in onze schimmelbestrijding worden toeepast als werkzamestof en in de gezondheidszorg tot nu toe de enige mogelijke inwendige schimmelbstrijder zijn.

 • trekker123

  Er valt nog heel wat te onderzoeken. We willen tenslotte allemaal gezond sterven. Ben wel benieuwd hoe ze dat betrouwbaar willen onderzoeken. Natuurlijk liefst met klip en klare antwoorden en oplossingen binnen een paar maanden. Op zich natuurlijk prima dat er goed wordt gekeken naar gezondheidsaspecten van chemische middelen maar wanneer het veilig geacht wordt voor de persoon die er dagelijks mee werkt dan moet de rest van de bevolking die er aanzienlijk minder mee in aanraking komt er toch ook tegen kunnen lijkt me. Inclusief de kinderen. Maar wel politiek correct om dat apart te onderzoeken. Vooral wanneer er helemaal niks anders meer zou zijn om ons belastinggeld aan uit te geven.

 • alco1

  Mensen hebben domweg entingen nodig.
  Planten gewasbescherming.
  Dit is onvermijdelijk.
  Laten we elkaar daarin niet met koehandel bestrijden maar met gezond boerenverstand.

 • gerard364099

  veiligheid voorop buiten kijf maar dan ook van alle import producten dit eisen schoon product anders hou het maar [dit geld eigenlijk ook voor alle andere importgoederen] en dit zo regelen dat het controleerbaar is

 • agratax2

  alco1. Inenten is inderdaad nodig om bepalde ziektes buiten de deur te houden. Helaas tegen schimmels die menselijk vlees eten is geen vacinatie mogelijk, hier kun je je alleen maar tegen wapenen door een goede conditie en hopen dat je niet op het verkeerde moment tegen de foute Aspergillus fumigatus aan loopt. De enige remedie is azolen, maar nu resistentie optreedt staan patient en arts met de rug tegen de muur. Zo we weten is voor onze voedselvoorziening de teelt bv. lelies niet nodig en hier wordt onnoemelijk veel schimmelbestrijder gebruikt en hier tegen ageren veel mensen. Dat de lelie veel geld in het laatje kan brengen is iets anders. Maar is dat het gevaar voor de volksgezondheid waard?

 • ed12345

  Agratax daar sla je spijker op z'n kop Zo gauw geld verdienen en gezondheid in conflict komen is de helderheid in de afwegingen vaak ver te zoeken

 • ikkethuis

  agratax1,1 wat ben je nu allemaal voor paniek aan het zaaien. Er zijn diverse landbouwers die bijna dagelijks werken met bestrijdingsmiddelen, naar mijn weten hebben deze niet meer last van enge ziektes dan de gemiddelde burger en anders moet men eerst iets onderzoeken voordat er vanalles beweerd word, want al die loze beschuldigingen van de laatste jaren daar schiet niemand iets mee op.
  2Als in de sierteelt minder gespoten mag worden, en er staat een consumptie gewas naast, dan is deze ziekte in het consumptie gewas ook niet onder de duim te houden.
  3Als je eens wist hoe weinig middelen er nog voor handen zijn om een plaag te bestrijden, DAAR zit het probleem met resistentie, laat meer middelen toe in de landbouw.

 • ed12345

  Ikkethuis kijk maar eens goed om je heen onder de oudere landbouwers en fruitkwekers dan zul je zien dat er daar wel degelijk zijn die kwalen hebben die terug zijn te brengen op spuitmiddelen gebruik Natuurlijk kun je die kwalen ook buiten de landbouw oplopen .Maar als jij een spuitlicentie hebt zullen ze je op de cursus toch ook gezegd hebben voor welke ziektes je meer vatbaar kunt zijn.

 • gerjan slingenbergh

  @ Ikkethuis In mijn omgeving waren 3 loonspuiters die voor hun 65 jaar verjaardag aan kanker zijn overleden. Dat zegt genoeg lijkt mij.

 • schoenmakers1

  in mijn omgeving zijn 8 mensen die niet rookte aan longkanker overleden, zegt net zoveel !!!

 • alco1

  Het is niet te begrijpen hoe vroeger met bestrijdingsmiddelen werd omgesprongen. Totaal geen bescherming in die open tractoren. Ik zie het ook nog zo voor me dat ze met gele handen nog een sjekkie draaiden. Brrrrr. Het middel kwam rechtstreeks in de longen. Dus zijn verhalen vanuit het verleden totaal niet relevant voor de situatie nu.

 • Trot

  de meeste middelen van tegenwoordig zijn zo zwak dat je er per dag een emmer vol van binnen moet krijgen voor het schade aanricht.
  woon zelf in een groot fruitteelt gebied, en daar lopen de meeste oud fruittelers van 60, 70, 80 nog gezond rond te stappen. en de middelen die zijn gebruikten waren véél agressiever als de middelen van tegenwoordig.

 • gerjan slingenbergh

  Als er een Andreaskruis op de verpakking van de middelen staat zegt dat nu net zoveel dan 30 jaar geleden.

 • alco1

  Ik vermeld alleen dat men er vroeger zeer onzorgvuldig mee omsprong.
  Daardoor is #9 niet relevant.

 • ikkethuis

  Tegenwoordig werken we met veel selectieve middelen. Voorbeeld, luis bestrijd je met pirimor. Het voordeel van deze middelen is, dat andere insecten geen schade oplopen met deze bespuiting, laat staan andere organisme. Dit is heel iets anders als bv Parathion wat vroeger gespoten werd, want hiervan is bekend dat als je de concentratie verhoogd, je elk levend wezen kunt doden met een zenuwstelsel.
  Gertjan slingenbergh# er zijn ook middelen waar niets op staat, en dodelijk kunnen zijn voor een mens. bv zout, als je hier een kopje van binnen krijgt ga je dood. Het is allemaal relatief, en als er maar hard geschreeuwd word, en meerdere mensen doen dit dan neemt iedereen aan dat ze gelijk hebben, maar dat is niet zo

 • agratax2

  ikkethuis. Jij hebt mijn verhaal half gelezen. Ik heb niet anders gezegd dan dat er door azolen resistente schimmels ontstaan. Hier zitten schimmels bij die dodelijk zijn voor alle mensen, die als besmet raken niet of onvoldoende weerstand hebben. Er zullen nog veel meer van dit soort resistenties ontstaan en tegelijk zal de weerstand van veel burgers door extreem hoge hygiene terug lopen.
  Ik heb niet gesproken over dood gaan aan bestrijdingsmiddelen, maar dood gaan aan schimmels die resistent zijn geworden tegen het enige medicijn dat we hebben en net als antibiotica zowel curatief als preventief gebruiken in onze plantaardige en dierlijke productie. Het begint er op te lijken dat de plantaardige productie dezelfde gevaren oplevert als de dierlijke productie. We maken onze eigen vijanden resisent tegen de medicijnen die we zowel voor ons zelf als onze dieren en gewassen gebruiken. Als jij dit afdoet als Angst aanjagen wens ik je toe dat je nooit last krijgt van een resistente bacterie of schimmel.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.