Redactieblog

1 reactie

Gesprek met mezelf

Oudejaarsavond 2013. Tijd om in de spiegel (Sp) te kijken en een gesprekje met mezelf (Ik) te voeren.

Sp:  Er wordt je verweten dat je houdbaarheidsdatum is verstreken. Wat vind je zelf?

Ik: Wat moet ik daar mee? Zolang Hanna en ik nog op het bedrijf wonen, belangrijke beslissingen nemen en ik volop in de besturen zit, leef ik midden in de problematiek. Misschien wel meer dan jongeren. Die vind ik vrij behoudend, oppervlakkig, weinig kritisch en vernieuwend.

Sp: Sommige lezers verafschuwen je. Bedanken als lezer van De Boerderij, zoals Jan Cees Vogelaar.

Ik: Dat is jammer en dom. Je kunt beter een mening lezen waar je het niet mee eens bent, dan wel. Dat zet je aan het denken.

Sp: Ben je altijd tevreden over de columns die je schrijft?

Ik: Nee. Soms ben ik te scherp en te ongenuanceerd. Daar heb ik dan wel een beetje spijt van.

Sp: Je spreekt veel over personen. Heeft dat een reden?

Ik: Mensen zijn vaak belangrijker dan de organisaties. Een goede organisatie met een slechte leider doet het veel minder dan een slechte organisatie met een prima leider.

Sp: Je bent duidelijk voor LTO, terwijl je LTO soms een ingeslapen organisatie noemt.

Ik: LTO zit aan de tafels waar beslissingen vallen. De actiegroepen of sectorvakbonden vaak niet. Je moet actief zijn binnen de groep die invloed heeft. En dat is in de landbouw LTO.

Sp: Je hebt het nogal getroffen met jezelf. Vooral met je eigen bedrijf.

Ik: Is dat zo? Ik beschrijf hoe we boer zijn. Onze visie is groeien omdat kostprijs belangrijk blijft. Een lage kostprijs en kwaliteit afleveren, dat is onze doelstelling.

Sp: Is Hanna de baas bij jullie thuis?

Ik: Nee, of liever, we zijn samen de baas. Maar wat Hanna niet wil dat gebeurt, gebeurt niet.

Sp: En omgekeerd?

Ik: Soms wel, realiseer ik mij.

Sp: Dan is Hanna toch de baas. Is dat niet hinderlijk?

Ik: Nee. We zijn maatjes. We hebben de boerderij samen gedaan. We vinden trouwens wel dat wij de laatste generatie zijn die dat zo doen. Toekomstige boerinnen hebben een eigen baan en dat is goed. Ieder moet op zijn eigen wijze zijn kost verdienen.

Sp: Wat zijn je goede voornemens dit jaar?

Ik: Zorgen dat de stal vol komt. Dan zijn we klaar voor 2015. En de boel nog meer overdragen aan Hans, zodat die de echte boer wordt. Maar hij is nog te vaak weg omdat hij nog steeds zijn bedrijf in Amerika heeft. En dat wil hij nog niet kwijt.

Eén reactie

  • Broer

    Blijf nog maar mooi doorgaan, ik lees het graag.

Of registreer je om te kunnen reageren.