Commentaar

8 reacties

Geen punten voor hormonen

En weer vee in de hoofdrol op de televisie. Dit keer sleept Radar, in samenwerking met Wakker Dier, de veehouderij weer richting verdoemhoek: op 90 procent van de melkvee- en zeugenbedrijven worden vruchtbaarheidshormonen gebruikt. Die stelling klopt, dat weet iedereen. Het gros van de bedrijven gebruikt de middelen incidenteel en curatief. Maar bij veel minder dieren dan Radar schetst.

Zo is het gebruik van PG600 bij zeugen om de bronstsignalen te versterken de afgelopen jaren duidelijk verminderd. Dierenartsen zien het gebruik ervan als een brevet van onvermogen. Door gericht management te verbeteren bleek gebruik veelal niet langer nodig.

Ook elke rundveehouder kent de curatieve inzet van hormoonpreparaten door de dierenarts om een baarmoeder schoon te krijgen of de cyclus op gang te brengen. Maar dan praat je over een paar koeien per bedrijf per jaar, niet over honderdduizenden koeien. Volgens de KNMvD past een tot twee procent van de bedrijven een bronstsynchronisatieprogramma met structurele inzet van hormonen toe. Dat percentage zal door de groeiende inzet van stappentellers de komende jaren zeker niet stijgen.

Dus inderdaad, de sector zet vruchtbaarheidshormonen in. Inzet ervan is goedgekeurd en gereguleerd door (inter)nationale overheden. Ze worden toegediend door of onder toezicht van de bedrijfsdierenarts.

Het punt van gebruik heeft Wakker Dier dus gemaakt. Dat er forse telfouten in de aantallen dieren zitten, dat vergeven we ze ook nog. Maar schadelijkheid? Illegaliteit? Dat punt kan Radar niet maken.

Laatste reacties

 • Koeienboer

  Het leukst is het natuurlijk dat ze zichzelf noooooit voor Liegebeest of de Loden Leeuw nomineren....

 • porky 1

  deze mensen maken van elke mug een olifant want ze willen maar een
  ding zoveel mogelijk boerenbedrijven de kop om draaien
  wel jammer dat ze elke keer weer een podium krijgen om hun gegil te laten horen

 • Emmetje

  Dat podium krijgen ze helaas door het volgende:
  Mevrouw de presentatrice Hertsenberg is overtuigd vegetarier en heeft voor de Dierenbescherming gewerkt. Daarnaast is haar man 1e Kamerlid voor PvdD en mede oprichter ervan. Lekker objectief allemaal:). En dat bij de publieke omroep van ons belastingsgeld.

 • Martin Oldenhof

  @Emmetje, inderdaad van ons belastingsgeld bij de publieke omroep Tros (de grootse vegetarische familie van Nederland?) zonde dat dat geld daar heen gaat.
  @Koeienboer zou het vakblad de boerderij niet een prijs in het leven kunnen roepen voor het grootste liegbeest over de agrarische sector en dat we die prijs dan de Loden Koe noemen? Gezien het feit hoe vaak de agrarische sector daar in het programma komt en onwaarheden vertellen, kunnen ze wel alvast een prijzenkast aanschaffen voor de komende jaren :)

 • W Geverink

  Tja als de rollen waren omgedraaid had je van wakker dier al lang een rechtzaak aan de broek gehad. Niet alleen zou wakker dier zijn recht willen halen maar zou het niet nalaten die partij in het proces een zo groot mogelijke financieele schade toe te brengen. De reden dat de boeren door wakker dier als boksbal en pispaaltje gebruikt worden is omdat jullie eigen boeren vakbond tegen de constante stroom leugens geen actie onderneemt.

 • bankivahoen

  De eerste vakbondsbekleder moet inderdaad nog geboren worden die zich luid en duidelijk verzet tegen leugens die continu over de sector verspreid worden! Het pluche veranderd bijna iedereen in gradatie van meeloper tot huichelaar. Dit zal nooit veranderen.

 • Jaap39

  De ongeloofwaardigheid begint snel toe te nemen naarmate radar zoals afgelopen uitzending in het nieuws is.
  Zolang het voorbeeld plofkip totaal niet aanslaat en consumptie niet doet dalen is keihard terugslaan niet de méthode.

  Maar kunnen we niet met enige regelmaat een mooi agrarisch/ voedsel programma gaan maken. Boer zoekt vrouw laat toch ook alleraardigste dingen zien.
  Wat zijn hiervan voordelen en nadelen?

 • w.j.m. kasbergen

  wakker dier moet ook eens kijken wat ze met vrouwen in NL doen .
  Ook zij worden door een dokter behandeld omdat zij niet zwanger kunnen raken van alle stress.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.