Redactieblog

2693 x bekeken 12 reactieslaatste update:28 jan 2014

Fraude

Van nature ben ik – merkwaardigerwijs - sterk geïnteresseerd in fraude. Onder fraude versta ik dan een activiteit die weliswaar in strijd is met de wet, maar die moeilijk of niet te ontdekken valt.

Fraude zit slim in elkaar. Je hebt misschien ook domme fraude, maar dat is gewoon diefstal, valsheid in geschrifte of oplichting. Dat bedoel ik niet. Nee, het gaat om ingewikkelde constructies of handelingen die nauwelijks te achterhalen zijn, waar onze politie nooit achter komt. Ook de eventuele slachtoffers staan voor een raadsel. Dat is fraude.

Misschien ben ik er niet slim genoeg voor, maar ik heb nooit een sluitende fraude kunnen ontwikkelen. Niemand kan het ook goed uitleggen. Misschien hebt u het boek over de vastgoedfraude gelezen, maar ik kon er de echte kneepjes niet in ontdekken. Kennelijk viel het niet uit te leggen. Een onduidelijk verhaal, behalve dan dat het gewoon boeven waren.

En nu duikt ook de mestfraude weer op. Onze staatssecretaris heeft afspraken gemaakt met de Duitsers over mestfraude. Zogenaamde zwarte mest is een rem op de mestverwerking konden we in de krant lezen. Maar waar die mestfraude dan precies uit bestaat, wordt niet uitgelegd, hoogstens in vage termen aangeduid. Iets met scheiden van mest ofzo. Niet te begrijpen. Ik zou gedacht hebben dat onze mestwetgeving zodanig is dichtgetimmerd, dat er niet te frauderen valt. Alles moet immers worden verantwoord? En mest is dan ook nog niet iets dat je zomaar kan laten verdwijnen, wat je je bij geld bijvoorbeeld gemakkelijker kan voorstellen. Of gaat het gewoon om boeren die bonnen vervalsen, of transporteurs die afleveringsbewijzen aanpassen? Dan is het weer geen echte fraude vind ik. Die lui komen ook gewoon voor de rechter, wat echte fraudeurs niet of pas na een jarenlang intensief onderzoek overkomt.

Kortom, ik wil niets meer over mestfraude horen, totdat iemand eens haarfijn uitlegt wat er dan precies gebeurt. De hoed en de rand. Misschien moet er een boek over worden geschreven: De Mestfraude. En een film. Kan mooie plaatjes opleveren. Een mooie opdracht voor een ambitieuze journalist van De Boerderij.

Laatste reacties

 • alco1

  Bruil leest weinig reacties die over dit item gaan.

 • minasblunders1

  Alco, hij wil het niet weten; het is een 'Wageninger'.

 • kuiken007

  volgens mij hebben mensen zoals deze schrijver de regeltjes bedacht waar eigen praktisch niet mee is te werken!!!!

 • w v gemert

  Als een jurist het niet kan volgen hoe of waar gefraudeerd wordt dan voelt het voor wat milder voor mij omdat ik het ook niet begrijp. Cumela heeft er belang bij dat er vaak mestfraude geroepen wordt, strengere regels, meer via de mesthandelaar en de aandacht vestigen op anderen. Zonder mesthandelaren wel of geen lid van Cumela is er nauwelijks iets aan de hand. Van de staatsecretaris alleen maar roepen over fraude zonder feiten is ongeloofwaardig. De jaarlijks opgelegde boetes zeggen niets, volgens mij berust het grootste gedeelte hiervan op administratieve te kort koming en worden daarna geseponeerd. Geinde boetes dat zegt misschien iets , maar wijkt dit zoveel af van het aantal snelheidsovertredingen begaan door de gemiddelde Nederlander.

 • info36

  Als je wilt weten wat echte fraude is moet je je verdiepen in de Rabobank, de SNS bank, enz.. Dat gaat niet om miljoenen maar om miljarden. Wie betaald het : juist de burgers. En wat gebeurd er met de fraudeurs? Juist, die gaan gewoon vrijuit en lachen zich slap terwijl het topcriminelen zijn.
  Wat een rare wereld.

 • cornelis 22

  Inderdaad miljardenfraudeurs gaan vrijuit en de opsporingscapaciteit wordt ingezet om achter een kar mest aan te rijden.Hetzelfde met opllchting de politie is dom en kan alleen een snelheidsmeter aflezen en daarom noemen ze alle oplichting een civiele zaak.

 • info104

  Zolang er intermediairs zijn die met een vracht droge kippenmest naar Duitsland rijden met in hun auto meer dan 1 monsters koffer ( vaak wel 5 of meer) en de monsters eerst in een magnetron drogen om gehalten van boven de 40 kg P2O5 te kunnen registreren , en we deze bedrijven niet uit de markt zetten zal door een paar van deze mensen de gehele mestvervoerders een slechte naam blijven houden.
  Het is voor mij onbegrijpelijk dat zij na te zijn gepakt de volgende dag op dezelfde voet weer onder een andere BV verder gaan , en er ook nog boeren zijn die zich willens en wetend hiermee zaken doen. Zelfs zijn er die met een luxe auto mest vervoeren naar Duitsland zie arrest Lentjes

 • koestal

  Info 36, juist ,alleen de kruimeldieven proberen ze te pakken

 • joohoo

  Fraude is wanneer dienst regeling met bewijsmateriaal komt zoals beelden van een tractor met een tankje er achter .En dan vragen waar die 1200 ton mest is gebleven die is afgeleverd bij het plaatselijke kinderdagverblijf. En ze weten het echt heel zeker.

 • minasblunders1

  Joohoo, kun je dit even uitleggen?

 • W Geverink

  Fraude heeft waarschijnlijk betrekking op alle mest die buiten Cumela om wordt afgezet. Natuurlijk is er niks mooier dan een monopoly te bemachtigen op de afzet van mest waar boeren zelfs wettelijk niet onderuit kunnen.

 • joohoo

  Lees de uitleg van Dijksma over de dierrechten en de mestverwerking en je weet voldoende. haar neus wordt steeds langer. Het is vragen om gerotzooi.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.