AlgemeenOpinie

Fraude

Van nature ben ik – merkwaardigerwijs – sterk geïnteresseerd in fraude. Onder fraude versta ik dan een activiteit die weliswaar in strijd is met de wet, maar die moeilijk of niet te ontdekken valt.

Fraude zit slim in elkaar. Je hebt misschien ook domme fraude, maar dat is gewoon diefstal, valsheid in geschrifte of oplichting. Dat bedoel ik niet. Nee, het gaat om ingewikkelde constructies of handelingen die nauwelijks te achterhalen zijn, waar onze politie nooit achter komt. Ook de eventuele slachtoffers staan voor een raadsel. Dat is fraude.

Misschien ben ik er niet slim genoeg voor, maar ik heb nooit een sluitende fraude kunnen ontwikkelen. Niemand kan het ook goed uitleggen. Misschien hebt u het boek over de vastgoedfraude gelezen, maar ik kon er de echte kneepjes niet in ontdekken. Kennelijk viel het niet uit te leggen. Een onduidelijk verhaal, behalve dan dat het gewoon boeven waren.

En nu duikt ook de mestfraude weer op. Onze staatssecretaris heeft afspraken gemaakt met de Duitsers over mestfraude. Zogenaamde zwarte mest is een rem op de mestverwerking konden we in de krant lezen. Maar waar die mestfraude dan precies uit bestaat, wordt niet uitgelegd, hoogstens in vage termen aangeduid. Iets met scheiden van mest ofzo. Niet te begrijpen. Ik zou gedacht hebben dat onze mestwetgeving zodanig is dichtgetimmerd, dat er niet te frauderen valt. Alles moet immers worden verantwoord? En mest is dan ook nog niet iets dat je zomaar kan laten verdwijnen, wat je je bij geld bijvoorbeeld gemakkelijker kan voorstellen. Of gaat het gewoon om boeren die bonnen vervalsen, of transporteurs die afleveringsbewijzen aanpassen? Dan is het weer geen echte fraude vind ik. Die lui komen ook gewoon voor de rechter, wat echte fraudeurs niet of pas na een jarenlang intensief onderzoek overkomt.

Kortom, ik wil niets meer over mestfraude horen, totdat iemand eens haarfijn uitlegt wat er dan precies gebeurt. De hoed en de rand. Misschien moet er een boek over worden geschreven: De Mestfraude. En een film. Kan mooie plaatjes opleveren. Een mooie opdracht voor een ambitieuze journalist van De Boerderij.

Beheer
WP Admin