Commentaar

15 reacties

Dijksma toont spierballen

Staatssecretaris Dijksma toont haar spierballen deze week. Eerst trok ze de stekker uit transport-kwaliteitssysteem QLL, nu neemt ze extra maatregelen tegen mestfraude.

Er is een overeenkomst tussen beide onderwerpen. In beide gevallen falen sectororganisaties erin om zelf orde op zaken te stellen. Waar kostbare en confronterende maatregelen nodig zijn, schiet het zelfregulerend vermogen tekort. Daarvoor hebben we dus een overheid.

Dat er iets moet gebeuren tegen mestfraude is zonneklaar al weet niemand precies hoeveel er wordt gesjoemeld.

Helaas leiden de strengere regels - zoals bemonstering door onafhankelijke instanties - tot hogere kosten, ook voor wie altijd correct heeft gehandeld. Dat is zuur. Terecht is er de kritiek dat dit juist een stimulans zal zijn voor meer fraude. Die dan weer tegengegaan moet worden met nog meer controle en strengere sancties. Een negatieve spiraal. Dat is de keerzijde van een strenge overheid.

Het lijkt op dit moment de enige weg. Er staat veel op het spel, zoals verlenging van de derogatie - een onderwerp dat momenteel in Brussel keer op keer van de agenda verdwijnt. Wellicht is Dijksma's spierballentaal dan ook deels bedoeld om daar een signaal af te geven. Tegelijk houdt ze de deur op een kier om toch nog in overleg met de sector de scherpe kantjes bij te slijpen. Een kans die LTO en Cumela niet voorbij moeten laten gaan.

Laatste reacties

 • Jonas Brabant

  'in beide gevallen falen sectororganisaties erin om zelf orde op zaken te stellen'. Nee, dan de overheidsorganisaties, die hebben de zaakjes allemaal goed op orde! Ik word schijtziek van dat linkse journaille van De Boerderij!

 • schoenmakers1

  als Dijksma de bedoeling had het goed te doen voor de sector zou ze een heel ander beleid hebben, ze wil zoveel mogelijk boeren de nek omdraaien en zoveel mogelijk mensen buiten de sector mee laten eten uit de ruif, ik kan er niets anders uithalen

 • Peerke1

  Ja volledig met eens. Dankzij de agrarische sector zit De B.V. Holland niet nog dieper in de crisis. Helaas wordt dat in Den Haag steeds weer vergeten.Hoe lang of beter hoe kort zal het nog duren en ook de boeren gaan massaal naar de bijstand.

 • alco1

  Ik heb het al zo vaak gezegd: Juist de wetgever moet aangeklaagd worden vanwege het AANZETTEN tot fraude.

 • Mfb

  Het mestbeleid is gebaseerd op regelgeving en wanneer daar niet op gehandhaafd wordt zou het niets voorstellen.
  Ik heb liever strenge controles met derogatie dan geen derogatie.
  Hetzelfde geldt voor dierrechten. Liever strenge regels dan geen regels met dierrechten

 • schoenmakers1

  een goed mestbeleid zou niet leiden tot gewassen de bijna overal een tekort aan hebben!

 • schoenmakers1

  en waarom moeten bepaalde groepen middels derogatie bevoordeel worden op andere, pure discriminatie

 • John*

  varkenshouders dierrechten, rundveehouders geen derogatie... niet meer KOEIEN, varkens en kippen. Dijksma vind het prima zo

 • alco1

  @Mfb. Voor alle duidelijkheid. Het mestbeleid zoals die nu is worden intensieve bedrijven, bedrijven met hoge producties en zonder weidegang bevoordeeld ten opzichte van de anderen. Die zien dan ook een steeds verdergaande verschraling optreden en worden misschien wel daarom aangezet tot medewerking aan fraude.

 • eimania

  laat ze eerst maar eens aantonen hoeveel er gesjoemeld, voor wat betreft pluimveemest is het helemaal niet interessant om te frauderen.

 • eimania

  ik zie geen spierballen, ik zie ik zie wat jij niet ziet.

 • koestal

  als er weer wat anders komt ,dan is het weer kosten verhogend,leuker kunnen ze het niet maken

 • Mozes

  Ben het volledig eens met @Mfb reactie #5.

 • koestal

  geen spierballen,maar wel dikke wangen

 • GvO

  Het lijkt wel of de overheid alles op het spel zet om het de boeren onmogelijk te maken, Dijksma is een dom mensje die goed luistert naar de amtenaren die zelf voor hun werk zorgen, weer zoveel controleurs erbij

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.