Commentaar

6 reacties

De handleiding volgen kan geld opleveren

Op veel bedrijven is resultaat te verbeteren door te werken volgens het boekje.

Een op de zeven kalveren van vaarzen sterft binnen een paar weken. Bij kalveren van koeien ligt het sterftepercentage lager, maar gemiddeld schommelt de kalversterfte binnen tien dagen na de geboorte rond 11 procent.
Dat is veel. Zo veel zelfs dat veehouders die ermee worden geconfronteerd, ervan schrikken. Helemaal is het veel als je weet dat kalveren sneuvelen door een gebrek aan goede verzorging, zo blijkt uit het artikel op pagina 22. Op grote, groeiende melkveebedrijven ligt volgens dierenartsen en jongveespecialisten de aandacht te zeer bij het melkvee en te weinig bij jonge, kwetsbare kalveren. Soms gebeurt dat willens en wetens. Adviseurs die wijzen op de noodzaak om ook 's nachts onmiddellijk biest te geven (veel, vroeg en vaak, weet u nog?), krijgen te horen dat ze dat dan maar zelf moeten komen doen. Anders gezegd is het vaak geen kwestie van niet weten, maar van negeren van protocollen. De handleiding kalveropfok wordt niet strak gevolgd.
Behalve dat accepteren van onnodige kalversterfte spelen is met het nog behoorlijk goede imago van de melkveehouderij, kost het de veehouder onnodig geld. Niet dat een bedrijf omvalt van het laatste kalf dat sterft, maar vaak is onachtzaamheid bij de kalveropfok een symptoom van minder zichtbare onachtzaamheid of soms ook eigenwijsheid elders in de bedrijfsvoering. Alles bij elkaar kan die een hoop geld kosten.
De melkveehouderij staat niet alleen. Akkerbouwers weten, om eens wat te noemen, dat ze cichorei voor een goede opkomst het best 1 centimeter diep zaaien. Niettemin kampen velen ieder jaar met opkomstproblemen, doordat ze de kleine zaadjes 3 centimeter diep wegstopten. Nog steeds vertoont een vijfde tot een derde van de varkens aan de slachtlijn afwijkingen die groei hebben gekost én die door werken volgens de boekjes goeddeels te voorkomen waren geweest.
Het klinkt zo begin 2014 wat afgezaagd, maar werken volgens het boekje kan op veel bedrijven geld opleveren.

Laatste reacties

 • koeboertje

  Dat krijg je ervan als het enige doel is om met oog op 2015 meer koeien wilt melken en voor de overige werkzaamheden in tijdnood komt.
  Ik blijf liever van alle facetten op mijn bedrijf de puntjes op de i te zetten,ook dan is nog veel winst te behalen

 • brommert

  inderdaad ,zeer afgezaagd
  kom eens met oplossingen!

 • josrodenburg

  wij hebben al denk 5 jaar geen dood kalf meer wat dood is gegaan na de geboorte. mocht een koe snachts kalven leg ik het kalf appart en biest geven dat kan de volgende ochtend ook nog wel.

 • farmer135

  met de meeste dingen is juist meer te verdienen door juist niet volgens het boekje te werken.....

 • jp.bierema

  Moesten ze vroeger in het Oostblok ook niet volgens het boekje werken?
  Zo zal Hekkert het niet bedoelen, maar het kan wel een gevolg zijn dat het hier op den duur zo gaat. En da's nou net niet wat er moet.
  Maar volgens mij moet een dier zo spoedig als mogelijk moedermelk en er zit verschil tussen 1 uur 'snachts of 5 uur 'snachts. Als je dan om half zeven biest geeft is die van 5 uur vast nog wel op tijd.
  Maar eh, als meneer Hekkerter zo veel verstand van heeft: Als ik na 12 uur na mijn kuikens installeren in de stal al 300 doden opraap, moet ik dan wel antibiotica geven tegen coli (want die dode stinken de pan uit), of moet ik dan eerst het boekje afgaan. Ter info: Mijn kuikens komen meestal 'savonds tussen 19.00 en 23.00uur. Geef mij daar maar even een antwoord op Hekkert. Want 2 jaar terug had ik bezoek van meneer SS Janssen van de AID en die sprak ons aan op preventief inzetten van antibiotica in haantjeskuikens die door mensenhanden zijn gesext.
  Het motto is dan: eerst dieren laten creperen-dierenarts bellen-dierenarts laten komen-dierenarts laten waarnemen en kuikens laten meenemen- onderzoek doen- medicijnen ophalen-toedienen. Nou dan ben je 48 uur verder.

 • jaap69

  is er wel eens onderzoek gedaan naar de sterfte cijfers tussen de verschillende type bedrijven. hier ook een groeiend bedrijf maar herken mij totaal niet in wat er beweerd wordt. afgelopen drie jaar niet 1 kalf gestorven door slecht management. slechts 2 dode kalveren door acute koliek in 3 jaar. niet 1 kalf gestoven door diarree of iets dergelijks. Alle kalveren komen na de geboorte in een schoon gedesinfecteerde verrijdbare eenling box. Ze krijgen zo snel mogelijk biest en dan 3 maal daags 2 liter melk. stier kalveren worden hier precies hetzelfde verzorgd als de vaarsjes.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.