Commentaar

6 reacties

Leden grootste concurrent Avebe

De grootste concurrent van Avebe zijn de eigen leden.

Met deze veelzeggende uitspraak vat ABN Amro de toekomst van de zetmeelteelt in de Veenkoloniën mooi samen. De bank heeft een rapport geschreven over de toekomst van de akkerbouw in de Veenkoloniën. Twee derde van de akkerbouwers verwacht dat de teelt van zetmeelaardappelen niet langer rendabel zal zijn in de toekomst. Dat legt een zware druk op Avebe. De aardappelprijs moet omhoog, evenals de hectareopbrengsten bij de telers.

Een lichtpuntje is dat Avebe over boekjaar 2012/2013 een recordprestatieprijs realiseerde. Terwijl Brussel de marktordening voor aardappelzetmeel beëindigde vanaf oogst 2012. Avebe kreeg niet langer de evenwichtspremie van 14 miljoen euro.

Het grote gevaar voor Avebe is dat de akkerbouwers gaan voor de korte termijn. Als graan of voedergewassen een hoger saldo opleveren, verkleinen ze het areaal zetmeelaardappelen net zo ver als hun leveringsplicht toelaat. ABN Amro verwacht op termijn een krimp van het areaal van 10 tot 20 procent. Dat betekent een stijging van de kostprijs voor Avebe en dus een lagere aardappelprijs. Zo kan de sector in een neergaande spiraal komen, die het einde betekent van de zetmeelproductie in de Veenkoloniën.

Een goede relatie met de telers is voor Avebe van levensbelang. Het bedrijf moet zorgen voor efficiëntie en innovatie. Het is aan de telers het concern niet direct te laten vallen als het eens een jaar tegen zit. Telers en Avebe hebben elkaar nodig.

Laatste reacties

 • Sandie

  Helemaal geen lichtpuntje was 2012/2013,ze konden hun doelstelling wat betreft aardappelprijs in verhouding met de tarweprijs [blik op 2012] al in het eerste jaar niet waarmaken.

 • ed12345

  rustig maar die tarweprijs blijft niet eeuwig hoog Ik denk zelfs dat door de bijzonder zachte winter de productie zo hoog uitvalt zodat prijzen gaan zakken

 • Mels

  Ook een puntje voor Avebe is dat de aardappeltelers aldaar de aaltjes problematiek aardig de baas raken en ze dus op vrij bevonden percelen pootgoed gaan telen. Een gewas met een duidelijk beter rendement dan de fabriekers.Ook nog es vroeger van de akkers. Als Avebe bestaansrecht wil houden dan zal men echt meer moeten gaan betalen zodat de huidige telers er aan blijven verdienen en ze geen reden hebben om over te schakelen op andere teelten.

 • agratax2

  @ed12345. Niet de tarwe prijs af land is een concurrent. Wat te denken van de zetmeelmarkt, waar beide producten elkaar ook weer tegen komen en anders komen AVEBE het maiszetmeel wel tegen. De prijs van al deze producten is in grote lijnen van elkaar afhankelijk via de zetmeel markt. Hooguit op specifieke markten kan aardappelzetmeel niet of moeilijk worden vervangen door mais of tarwe zetmeel.
  @Meis.Je conclusie is terecht, maar er is nog een uitweg voor AVEBE en boeren produceer zetmeel uit mais of tarwe als je dan wel kunt concureren of probeer andere bio based producten te ontwikkelen. Na meer dan 100 jaar en veel subsidie is het aardappelzetmeel misschien op zijn retour. De zetmeelboeren hebben nooit gedacht over een alternatief en hebben zitten afwachten wat de slimme vogels in het laboratorium van AVEBE weer eens uitvonden en helaas heel veel zaken konden ook van ander zetmeel gemaakt worden en laat dat spul meestal goedkoper zijn.

 • Mels

  Agratax1 :::: MELLLLLS,Wil je dat even in je bolletje opslaan. Ik moet er telkens weer om glimlachen.
  Het is een simpele economische wet: Produceer waar vraag naar is en of dat nou duurder is als iets anders,er is een reden voor de vraag. Geen vraag(meer)naar aardappelzetmeel dan zal Avebe op iets anders moeten inzetten. Niet dan,is het helaas einde Avebe,ik kan er ook niets aan doen.

 • ed12345

  Mels zoals je weet is de Avebe een coop dus als ze sluiten zijn de boeren niet alleen de teelt kwijt maar ook hun aandelen in de Avebe ,daarbij als er dan overgeschakeld wordt op pootaardappelen wordt die spoeling ook dunner Mels er zijn heelwat ha's fabriekers daar

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.