Redactieblog

1 reactie

Zwitserland

Door omstandigheden was ik in Zwitserland voor een congres. Interessant land, maar er is nog weinig ontgonnen. Alles is nog berg en dal, met bijbehorende bergboeren.

Bergboeren in Oostenrijk en Duitsland vinden vaak dat de Europese Unie hen de nek omdraait omdat zij hun geld niet kunnen verdienen met hun vijf koeien. De Zwitsers zitten niet in de Europese Unie, althans formeel niet. In werkelijkheid liggen ze er middenin en zijn zij door tal van bilaterale overeenkomsten in het gareel gebracht. Bij de grens wordt dan ook alleen maar gecontroleerd of je zo’n vignet hebt (35 euro) en of je niet te hard rijdt. In de landbouw voerden de Zwitsers een met dat van de EU vergelijkbaar beleid. Formeel zelfstandig, op basis van eigen wetgeving, maar in de praktijk komt het op hetzelfde neer. Daarom kunnen de Zwitsers – net als de Noren – ook gewoon meepraten op dit soort congressen. In dat beeld gaat nu verandering komen: er wordt gewerkt aan een nieuwe opzet voor het landbouwbeleid. Daarbij wordt de inkomenssteun afgeschaft en het geld overgeheveld naar subsidies voor allerlei zaken zoals biodiversiteit, kleine boeren, energieprojecten, innovaties, milieuverbetering, dierenwelzijn en dergelijke. Het komt er op neer dat men als het ware de eerste pijler van het landbouwbeleid afschaft en overbrengt naar de tweede pijler. De landbouworganisaties waren het er aanvankelijk natuurlijk niet mee eens, maar intussen is er een brede consensus, ook al omdat het totale budget gelijk blijft. De Zwitsers zijn van mening dat het onzin is om zomaar aan bedrijven geld te geven, dat valt niet meer uit te leggen. Zelf weet ik nog wel zo’n beetje hoe het gegaan is met die inkomenssteun, maar een gewone burger snapt dat allang niet meer. Veel boeren trouwens ook niet. Ik denk dat de Zwitsers ons een jaar of tien vooruit zijn. Op termijn zal de EU het Zwitserse model volgen. Op een terras aan de Vierwaldstättersee vroeg ik mij af, of je op één pijler kunt lopen.

Eén reactie

  • ed12345

    oostenrijk en zwitserland willen wel dat de bergweiden onderhouden worden dus zullen ze toch de boer met z'n spreekwoordelijke 5 koeien toch een leefbaar inkomen moeten geven

Of registreer je om te kunnen reageren.