Redactieblog

16 reacties

Zwaluwen

Hoe een kapotte auto tot kennis van het schonen van zaaizaad leidt.

Als het goed is heeft u het niet gemerkt, maar ik ben een paar weken op vakantie geweest. Vrijwel al mijn vakanties beginnen of eindigen op de boerencamping van Jan en Ida aan de Loire in Frankrijk. Voor mij is er geen leukere camping te bedenken. Het is er rustig, er hoeft niets, en als je een tangetje, een plank, een draad of desnoods een complete tent zoekt, dan vind je die er vast wel. Daar komt bij dat de wijn schappelijk geprijsd is, en dat er alleen maar gezellige mensen komen. En er wordt alleen maar Nederlands gesproken. Het kan allemaal niet beter.
Deze keer was het verblijf wat langer dan normaal, omdat onze auto stuk ging. In Frankrijk duurt een reparatie een stuk langer dan bij ons. De Fransen vierden Maria Hemelvaart op donderdag, de aansluitende vrijdag was vrij, op zaterdag wordt er niet gewerkt, de maandag viel om onduidelijke redenen uit, en vervolgens werd het verkeerde onderdeel besteld. Je zult er maar boer zijn. Jan en Ida kunnen er mee omgaan; zij wonen al een kwart eeuw in Frankrijk. Ik kom maar een paar weken per jaar in dat land, dus voor mij was het wennen.
Het gaf wel mooi de kans om de boerderij nader te verkennen. Zo’n 200 hectare akkerbouw met vooral mais, tarwe, zonnebloemen, triticale, erwten, bonen en luzerne. Een extensief bouwplan, maar dat is niet zo gek als je al het werk alleen moet doen.
Eergisteren werd door de lokale landbouwcoöperatie een groot apparaat het erf opgesleept. De machine met veel pijpen en slangen leek nog het meest op een kolkenzuiger, zo’n machine waarmee riolen en septic tanks leeggezogen worden. Deze machine was echter niet voor het schonen van riolen bedoeld, maar voor het schonen van zaaizaad. Het was de bedoeling dat met luchtdruk en zeven het zaaizaad gescheiden werd van alle andere troep, vooral van onkruidzaad. Het is een ecologisch akkerbouwbedrijf, dus het laatste waar men behoefte aan heeft is aan het zaaien van onkruid, dat groeit er uit zichzelf al.
Eerst kwamen de veldbonen aan bod, toen de tarwe en vervolgens de voererwten. Met de voererwten kwamen de zwaluwen. Niet één, niet een paar, maar tientallen of zelfs meer. Alle zwaluwen uit de omgeving meldden zich op Ferme de Rochefort. Ze kwamen af op de kevertjes die tussen de erwten verstopt zaten . Met het schonen van de erwten moesten de kevers de veilige kuubskist verlaten en waren ze een dankbare prooi voor de zwaluwen. Na een paar uur waren de vogels ook ineens weer weg, waarschijnlijk geheel volgevreten en klaar voor de reis naar Afrika. De kevertjes die verorberd werden, blijken gaatjes in de erwten te boren, en dus kon Jan ze missen als kiespijn. Eigenlijk een mooie vorm van biologische bestrijding.

Laatste reacties

 • agratax2

  Dirk in Rusland hadden we zwaluwnesten in de Melkstal en daardoor geen vliegen en ander zespotig gespuis en geen chemische anti mug luchtjes in de melkstal. Zou dit in Nederland ook tot de mogelijkheden behoren??

 • abtje

  Vraag maar aan de KKM controleur. In het tanklokaal mag het niet,geen vogelstront in dezelfde ruimte als humane consumptie opslag. Melkstal is dubieus. Hier werk je met melk en is vogelstront ook not done.
  Verder op je bedrijf is hoe meer zwaluwen hoe mooier.
  Maar een vliegenexplosie kunnen ze bij ons niet voorvreten. En dan moet je bijspringen, maar ik wil geen gif gebruiken wat de zwaluwen weer opeten.
  Zo is het best ingewikkeld.

 • trijnie

  Abtje ,helemaal gelijk, geen vogels bij melk en eten, maar verder.....heerlijk die boerenzwaluwen, als ik ze zie of hoor in het voorjaar weet ik niet hoe snel ik de deuren van onze schuur open moet gooien. Ze hebben 3 nesten grot gebracht een één is er nog bezig, een latertje.
  Ik zie hier al grote groepen op trek.
  Nog even en dan is de zomer weer voorbij

 • Bison

  Ja trijnie...prachtig all die zwaluwen en nesten in de machine loods,.. ze schijten alleen alles onder.
  Ik heb wel 50 paartjes hier elk jaar broeden

 • abtje

  @Bison Weet je wel zeker dan dat je Belarussen hebt en niet een ondergescheten Ford? :-)
  Die stront valt wel mee, wij zetten onder ieder nest een doos. Voordat die vol is is het jaar weer om.

 • Bison

  Ik heb alleen maar ECHTE trekkers abtje :-)..en ford hoort daar niet bij.
  Valt trouwens niet mee om een doos op een uitlaat of loader arm of zo te balanceren,.. maar jouw schuur staat zeker leeg.ha

 • abtje

  Ach, zonder doos wordt een uitlaat een inlaat:-)

 • trijnie

  Bison, altijd baas boven baas, wat geweldig zoveel nesten, ik ben al blij met die paar nestjes. Het is veel slechter geweest. Sommige boeren halen de nesten weg vooral toen met de ziekten.
  Ze gaan hier in nederland hard achteruit vanwege de nieuwerwetse stallen.Toen wij hier pas kwamen wonen hadden we ook zo'n veertig nesten in een oude wrakke schuur maar die hebben we weg moeten breken. Maar gelukkig hebben we er nog wat over.

 • trijnie

  Abtje, moest lachen om die dozen, bij ons het zelfde liedje. Maar als er meerdere Jo kies komen die ook nog graag in je schuur willen overnachten, dan komen er wel heel veel kranten en dozen te staan.
  Maar dit jaar heb ik het idee dat ze al vroeg op trek zijn gegaan, zou het kunnen dat we een vroege winter krijgen?.
  Ze zijn wel laat gaan nestelen dit jaar, terwijl de eersten er al vroeg waren.

 • abtje

  @Trijnie Moet je eens een draadje spannen, een stroomdraad of waslijn op nokhoogte of daar wat onder. dan gaan ze met tientallen op die draad zitten kwetteren en de strategie van de dag bespreken.
  Schitterend...

 • trijnie

  Abtje, toen we hier kwamen hadden we de stroom nog bovengronds en wat daar al niet op zat. Maar wist jij dat in het voorjaar de mannetjes eerst terugkomen en een 'plekje reserveren' ? Een tijdje later komt er een groep vrouwen, echt waar, en wat je dan hoort en ziet..... ze zijn net gek, een drukte van belang. We zijn toch maar verwend op het platteland, je beleeft er mooie dingen.

 • abtje

  Maar zwaluwen eten overdag de insecten op, 's nachts nemen de vleermuizen het soms over. Ook mooi als je ze onder een lantaarnpaal ziet doorflitsen.
  Klopt, Trijnie, je moet het willen zien en waarderen.

 • Mozes

  Ik heb mij laten vertellen dat de zwaluwen vooral achteruit zijn gegaan omdat in Afrika veel moerassen zijn drooggelegd ivm de bestrijding van de malariamug.

 • trijnie

  Klopt Mozes en dat niet alleen, ze worden ook nog in grote aantallen gevangen om op te eten.
  Misschien hebben ze daar waar het gebeurt, weinig te eten.
  Maar zo,n klein lijfje, je kunt het toch niet indenken.
  En heel veel boeren willen ze niet meer in de stal en sommige hebben een kerkuil in de schuur en volgens mijn buurman werd menig e zwaluw gegeten door jawel... eten en gegeteb worden zo gaat dat hè....

 • Mozes

  Trijnie, je brengt mij op een idee. Vroeger had ik veel zwaluwen, soms wel 10 tot 15 nesten. De laatste jaren geen enkele meer. Wel heb ik sinds een aantal jaren een kerkuil in de stal die daar ook nog jongen uitbroed. Ik heb mij vaak afgevraagd waarom ik geen zwaluwen meer heb. Nu begrijp ik uit jou reactie dat dit verband kan houden met de aanwezigheid van de kerkuil.

 • trijnie

  Nu, Mozes een kerkuil is ook nuttig, zo kom je van de muizen af, maar ik heb toch liever de zwaluwen.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.