Boerenblog

33 reacties

Zorgen om Roundup

De Amerikaanse professor Dr. Don Huber schreef onlangs een brandbrief aan Tom Vilsack, de Amerikaanse minister van landbouw. Huber vindt dat Monsanto niet genoeg onderzoek doet naar de gevolgen van Roundup op lange termijn.

Een brief van de Amerikaanse professor Dr. Don Huber, emeritus hoogleraar in plantenpathologie, trok onlangs mijn aandacht. De brief is gericht aan de Amerikaanse minister van landbouw, Tom Vilsack. Huber uit zijn zorgen over de bijwerkingen en resistenties die ontstaan bij veelvuldig gebruik van Roundup. De professor is van mening dat fabrikant Monsanto niet genoeg onderzoek heeft gedaan naar de gevolgen van Roundup op de lange termijn. Zijn de bevindingen van Huber nu alarmerend of niet?

Mineralen verdwijnen
Professor Huber is na jarenlang onderzoek tot de conclusie gekomen dat door het vastleggen van mineralen in de bodem en in de planten, deze broodnodige mineralen voor mens en dier niet via het voedsel kunnen worden opgenomen. Tevens blijkt deze ‘scheefgroei’ de planten vatbaarder te maken voor plagen en de opbrengst te drukken. Willen we onze opbrengst op peil houden en de weerstand van planten, dieren en mensen niet verwaarlozen, dan  moeten we  mineralen toevoegen aan de plant via bladbemesting. Dan nog is het de vraag of deze toevoeging hetzelfde effect heeft als opname via plantaardige voeding.

Let op gevolgen
Laat een ding duidelijk zijn, noch Huber noch ik zijn per definitie tegen genetische manipulatie. We zien echter wel de risico's van de huidige combinatie van Roundup-resistentie en -bespuiting van een groeiend en producerend gewas. Dan wil ik nog het verschijnsel aankaarten dat door het monogebruik van  Roundup een ernstige vorm van resistentie tegen onder meer de fusarium-schimmelbestrijding is ontstaan. Als zich ooit echt een fusarium-jaar in de graanteelt voordoet, is de kans heel groot dat de oogst door DON, een dodelijk product van fusarium-aantasting, compleet onbruikbaar wordt.  Stel dat er dan toch voldoende ‘schone’ tarwe via opmengen beschikbaar is, zodat consumptie wettelijk mag, hoe gevaarlijk is het dan om de tarwe toch te eten? Het beschikt dan wel niet over de dodelijke dosis, maar de gevolgen zijn niet duidelijk. Het feit dat er een wettelijke grens is vastgesteld voor DON-aantasting, geeft wel aan dat de wetgever het als gevaarlijk ziet.

Verzieken
Gezien de omvang van de RoundupReady-teelt wereldwijd is een verbod op deze teelt van de ene dag op de andere onmogelijk. Simpelweg omdat er niet voldoende niet-GMO-zaad voorhanden is. Hoe nu verder? Monsanto zijn gang laten gaan, zodat de fabrikant de wereldvoedselproductie op termijn kan verzieken door de hele aardbol vol te proppen met RR-gewassen? Of stoppen met GMO, zodat het niet meer de in de brief aangegeven gevolgen heeft. Ik weet wel welke optie mijn voorkeur heeft, maar vrees dat die er niet toe doet. De GMO’s zijn niet meer weg te denken.

Laatste reacties

 • GlySol

  Hoe denk je over het sprookjesorganisme welke in deze oude brief genoemd wordt? Ik vroeg Dr. Huber of hij iets over de oorsprong van het 'organisme' kon vertellen, bijvoorbeeld of er DNA van gesequenced was. Nee was zijn antwoord ik wordt tegen gewerkt. Daarnaast verteld de zelfde Huber dat autismespectrumziekten gelinkt kunnen worden aan GGO (Wageningen, vorig jaar), zonder bewijs aan te voeren. Als hij het bij het mineralen verhaal had gehouden, dan dacht ik nu ook slecht over glyfosaat. Huber is in mijn ogen iemand die werkelijkheid en fictie mengt en aangejaagd wordt door NGO's om zijn doemscenario's overal ter wereld fysiek te verkondigen. (Jammer, want de man zou van zijn familie te horen genieten met zijn vele kleinkinderen en hoge leeftijd (76/77 jaaroud)).

 • Bison

  De tijd zal het leren.
  Agent orange was ook deemed safe totdat....
  Ik denk dat roundup het gevaarlijks is als het for desicatie van granen word gebruikt omdat het door de plant/zaad word opgenomen en door mens en dier geconsumeerd word

 • Mels

  GlySol,gedeeltelijk met je eens als,en daar gaat Monsatan de mist in,aangetoond kan worden dat er geen problemen zijn of nog komen. Naar mijn idee is het gesleutel aan planten te belangrijk om simpelweg te roepen dat het geen kwaad kan en Monsatan zou hierop gewezen dienen te worden met de eis dat ze aantonen dat er geen resistenties ontstaan,geen residueen van door de plant aangemaakte stoffen in het oppervlakte water komen,geen afwijkend gedrag bij mens en dier ontstaat en ga zo maar door. Helaas moeten wij constateren dat ea niet helemaal zeker is,om het zacht uit te drukken. Gedeeltelijk al bewezen.......
  De beste methode is dus opnieuw onderzoeken maar ja als je als bedrijf in staat bent om de wet(zie de manier waarop ze de wet in de VS verandert hebben) naar je hand te zetten dan zal dat nog het minste zijn wat in hun mogelijkheden ligt......

 • ohzo

  We zouden toch eens een paar taktjes voorzichtiger moeten zijn. Een duitse Studie heeft aangetoond dat koeien en mense Round-up uitscheiden via de Urine. GMO raapzaad breidt zich ongecontroleerd uit en de USA regering heeft Monsanto immuun verklaard voor evt rechtsvervolging.

 • Romeijn

  Met het 'onlangs' in de eerste regel bedoelt Han meer dan tweeëneenhalf jaar geleden. Ook blijkt er een vervolgbrief te zijn op de brief die gelinkt wordt.
  Dat de soortenontwikkeling niet iets statisch is, maar voortdurend in beweging is iets dat we sinds Darwin en zijn tijdgenoten hebben leren accepteren. De nadelen van monoculturen en gebrek aan genetische diversiteit zijn inmiddels ook aardig bekent.
  Hier lijkt navraag en samenwerking met kritische organisaties met een andere maatschappelijke achtergrond wenselijk.

 • Mels

  Romeijn. Is NBV ook goed?

  Nuchter boeren verstand. Het uitscheiden van urine is bekend. Het wachten is op een onderzoeker die het aandurft om mensen te onderzoeken die niet via hun werk met glyfosaat in aanraking komen. Ik weet haast wel zeker dat je het in die groep ook vind. Als dat in de publiciteit komt is het hek van de dam.

 • ohzo

  @Mels, het is niet alleen het uitscheiden van glyphosaat in Urine van mens en dier. Wat op zich al disastreus is. Maar zeer zeker de link die gelegd wordt met verschillende dierziekten, vruchtbaarheids stoornissen etc. Dit is is een nieuw onderzoek gedaan in Denemarken met 200 dieren. Monsanto heef altijd beweerd dat Round-Up biologisch afbreekbaar is, het niet in het grondwater komt. Het schijnt toch iets anders te zijn en dus moet men nu Amerikaanse wetsbescherming krijgen voor evt rechtsvervolging. Walgelijk volkje..

 • agratax2

  http://www.geneticliteracyproject.org/2013/04/01/monsanto-protection-act-separating-the-facts-from-the-fury/#%2EUjywGsu9KSM
  @ohzo Er zijn o.a. Franse en Canadese onderzoeken van jaren geleden die wijzen in de richting van steriliteit bij mens en dier en/of spontane abortus. We weten dat er in openwater geen RoundUp gespoten mag worden omdat het schadelijk is voor reptielen (kikkers). Zijn de meeste gewervelde dieren in de eerste stadia van hun ontwikkeling niet gelijk aan Kikkervisjes?

 • agratax2

  @GlySol. Jammer dat je je niet bloot durft te geven, als je met zulke belangrijke vragen komt. Daarnaast getuigd het van angst die je hebt voor Dr Huber zijn bevindingen door hem weg te zetten als kritekloos verlengstuk van NGO's die er alles aan gelegen ligt om gentische manipulatie te verbieden.
  Helas kan ik je vragen niet beantwoorden, Ik ben slechts de boodschapper en moet concluderen dat er de nodige vakgenoten zijn, die net als ik steeds meer bedenkingen krijgen tegen o.a. Round Up Ready. Ik heb ook nog bezwar tegen het patenteren van genen. Genen zijn naturlijke producten en moeten dan ook net als bv. lucht of zonlicht voor iedereen vrij te gebruiken zijn. Maar nee ook hier heeft Monsanto op slinkse wijze een stokje voor gestoken en de slapend epolitici hebben zitten JA knikken zonder de gevolgen, Monopoly, te overzien.

 • trijnie

  Uitscheiding via de urine is nog het meest gunstige, maar stapeling in de lever en de weefsels, wat zou het daar doen???

 • agratax2

  @trijnie. Als dat wat jij aankaart gebeurd, doen deze chemische verbindingen daar geen goed. Ik vraag me al een tijd af waar de laatste jaren allerlei geestelijke kwalen en allergieen die vroeger nauwelijks bekend waren vandaan komen. Is het onze kennis verbetering of is het onze leefomgeving en voeding? De landbouwhuisdieren hebben de laatste decennia ook meer en meer kwalen waar we nooit van gehoord hadden en nooit gezien hadden.
  Zouden dit de niet uit gepiste chemische troep zijn die we met het voer en eten binnen krijgen?

 • GlySol

  @agratax1, durf me best openbaar te maken hoor, daar ligt het niet aan. Maar vind het er in dit geval niet toe doen. In zekere mate heb ik inderdaad angst voor Dr. Huber en anderen, maar om een andere reden dan je zou vermoeden. Mijn angst zit hem hier in dat door het aanhalen van dit soort oude nieuwsberichten die niet op feiten berusten er een angst voor wetenschap an sich ontstaat. Ik heb er totaal geen problemen mee als er gedegen onderzoek gedaan wordt naar negatieve effecten van ons huidige agrarische systeem, maar dan wel op basis van feiten verder discussiëren als de resultaten daar zijn. Het feit dat er meer dan twee jaar na dato nog niets naar buiten is gekomen over o.a. het organisme dat Dr. Huber beschreef zegt wat mij betreft genoeg. Op een ander medium geeft Dr. Huber dat er 25000 dollar nodig was om de identiteit op te helderen, iets wat iedereen er zo voor over zou hebben om het verhaal te ontkrachten dan wel te bevestigen ( http://www.greenpasture.org/fermented-cod-liver-oil-butter-oil-vitamin-d-vitamin-a/dr-huber-and-the-impact-of-glyphosate-in-the-food-chain/ ).

 • trijnie

  Agratax, kennis en onderzoek maken dat we tegenwoordig meer weten over ziekten dan vroeger. Maar ik denk dat deze maatschappij ook maakt dat er meer mensen m.n. geestelijk ziek worden en daaruit voort vloeiend lichamelijk ziek.
  Maar neemt niet weg dat alle bestrijdingsmiddelen niet goed zijn voor het lijf. Indertijd met de DDT was het al zo dat het zich op hoopte in het vet en is het aangetoond in de moedermelk, dat is nu zo'n veertig jaar geleden toen ik mijn kinderen zelf voedde.
  Maar dat goedje dat de bijen aantast is niet mis want dat kan maken dat er hongersnood komt. Dat lijkt misschien voor sommige mensen een overdrelven gezegde maar als natuur mens denk ik er zo over

 • agratax2

  Glysol. De berichtgeving over Onderzoeken van als zeer goed bekend staande professoren die gesjoemeld hebben met hun rapporten om een in hun ogen juiste uitkomst te krijgen doet geen goed aan het vertrouwen in onderzoeken in het algemeen. Het feit dat er en nieuwe commissie in het leven is geroepen om de RR gewassen toe te laten geeft te denken . Helemaal als we weten wie in de eerste commissie zitting hadden.
  De achterdocht hebben al deze belangrijke en knappe mensen over zichzelf afgeroepen. Ik hoop niet at ik jouw onder deze super onderzoekers kan scharen later zou me erg teleurstellen.

 • agratax2

  trijnie. Dat kleine kinderen geestesziek worden van deze maatschappij lijkt me te simpel. Zij hebben nog nauwelijks weet van de wereld, hun wereld is niet meer dan de thuis situatie en de peuterklas. Als er een correlatie bestaat met meer weten over ziektes en meer zieke gevallen heeft het meer te maken 'Hoe meer stempeltjes op kinderen gedrukt kunnen worden, hoe meer extra geld voor het onderwijs instituut en hoe meer werkgelegenheid'. Het heeft doorgaans niets te maken 'Een betere maatschappij op termijn of meer gelukkige mensen'. Ik heb noit gelukkig mensen gezien, dan mensen die geen weet haden van al die kwalen en ook geen weet van alle ellende op de wereld. Hun enige uitdaging was 'morgen weer eten en drinken' en daarmee de productie van hun stukje grond.

 • ohzo

  @agratax en glysol. Laat ik even duidelijk wezen. Ik ben zelf werkzaam in de agri Industrie en dus niet per definitie 'anti'. Het verhaal van 'goed aangeschreven Professoren en dus...' is complete non-sense. Jullie weten net zo goed als ik, dat met regelmaat van de klok Research wordt gemanipuleerd. Wel of niet onder de noemer statisch verschil. We zouden toch eens de ogen moeten openen, dat we toch wel erg veel mensen met Allergien en veel vrouwen moeite hebben om zwanger te worden. Ik denk niet dat het alleen de schuld is van de landbouwers, Maar zeer zeker wel van de verwerkende Industrie en grapjassen als Nestle en Monsanto. Om iedereen, die bedenken heeft, als niet serieus en deze mensen de wereld willen laten verhongeren is kolderiek. Laten we even niet vergeten dat Putin ook heeft gezegd dat USA moet ophouden met manipulatie van voedsel en openheid van dossiers moet geven. EU heeft ook zo zijn bedenkingen. Ik heb op een conferentie eens de Amerikaanse Professor gevraagd, die de EU regels als' Die hebben ook altijd wat' bestempelde, of hij zijn kleinkinderen met GMO Produkten te eten geeft.. Werd erg stil achter de tafel...

 • Bison

  Zover wetenschap en onderzoek/research gaat.
  Who pays the piper can call the tune

 • zanden

  Ik zie bij diverse reacties argumenten en gesignaleerde kwalen die ik volledig deel , want ook heb gelezen.
  De monsanto's van deze wereld hebben de gangbare landbouwsector ingepakt en afhankelijk gemaakt. Eerst in de VS, Z Amerika, katoienvelden in India en nu ook in Europa. Gelukkig komen steeds meer mensen en organisaties er achter dat het allemaal geen zuivere koffie is en tal van ziekteverschijnselen en vruchtbaarheidsproblemen bij mens en dier. Er zijn grote financiele belangen mee gemoeid. Gelet op het feit dat Monsanto zelf alleen maar korte termijnonderzoek heeft verricht geeft al te denken. Monsanto ontkent desondanks mogelijke schadelijke gevolgen op de langere termijn. Op groid van welke feiten en cijfers? Inmiddels zijn er al tienmaal zoveel vruchtbaarheidsklinieken in de VS als 30 jaar geleden. Een veeg teken. Laten we ons gezonde verstand maar liever weer raadplegen en gewoon nee zeggen tegen deze risicovolle GMO+juist alleen maar toenemende Roundup-bestrijding, hoewel anders werd voorgespiegeld.

 • trijnie

  Agratax, ik bedoel niet speciaal kinderen die geestekijk ziek worden. Ik bedoelde mensen die een burnout of overspannen worden van alles wat deze maatschappij van hen eist.
  Aan de andere kant had je vroeger drukke kinderen, dat heet nu ADHD, of domme kinderen, nu dyslexie of ADD nu was vroeger waarschijnlijk lui. Dat vrouwen moeilijker zwanger worden ligt ook aan de leeftijd waarop ze aan een kind willen beginnen. Hoe ouder hoe minder vruchtbaar.
  Ook voor veertig jaar terug werden al kinderen met gebreken geboren, toenkwam dat door de softenonik heb het jammer genoeg van te dichtbij meegemaakt.
  Dat is mede de reden dat ik niets van medicijnen, bestrijdingsmiddelen e.d. moet hebben. Vandaag is het prima, kan geen kwaad, maar morgen weet je het pas echt of het niet kwaad kan.
  En bij glyfosaat is het dacht ik toch allang aangetoond dat het niet deugd, maar ja, het is zo verduveld gemakkelijk om het te gebruiken hè?

 • agratax2

  @trijnie. Ik vind dat burn out niet past in deze discussie net als vrouwen die (te) laat aan kinderen beginnen. Je voorbeeld van softenon past meer in deze discussie. Gevolgen softenon kwamen ook pas op termijn aan het licht en dat blijkt bij Round Up en misschien andere bestrijdingsmiddelen ook het geval te zijn. De hoge kosten voor ontwikkeling en toelatingsdocumenten is dermate hoog dat geen bedrijf langer onderzoek doet dan wettelijk voorgeschreven en ze zullen de niet voor hen voordelige test resultaten weg poetsen. Hiervoor zijn keurige excuses bedacht door onderzoekers de statistici, een bepaald % positief ten opzichte van een % negatief geeft een positief resultaat. Anders gezegd Papier is geduldig!!

 • trijnie

  Agratax, zie#12 waar je je afvraagt, het waarom de laatste tijd....
  Ook #17 van ohzo.....
  Daar was mijn uitleg#20 op gebaseerd.

 • Mels

  Het ergste is dat de politiek dit niet oppakt. Dit zou toch erger moeten zijn dan 2 aan selenium gestorven varkens of ben ik abuis? Helaas zal het wel te maken hebben met koehandel of wat niet weet wat niet deert.
  Politieke handel is moeilijk te doorgronden.

 • Bison

  Mels,... Politiek en big money,..How about,.. you scratch my back and i scratch yours,..we deal with the fallout later..;)
  Plenty people in the world to play guiny pig with, we won't kill them all.

 • Piet, Midden-Europa

  Ja @trijnie #14, jou zorgen deel ik ook. GMO, experimenteren met de natuur en dan nog om Bestrijdingsmiddelen te effectueren !!!... Waar zullen wij aankomen ???... Na ja denk ik dan ; na mij de Zondvloed, maar dat kunnen wij toch onze kinderen niet aandoen !!!...

 • agratax2

  Piet in deze wereld zijn dierproeven verboden, maar vivisectie op mensen is wetenschappelijk verantwoord en door de politiek toegestaan. Enige ethische discussie was hiervoor niet nodig, genetische manipulatie is modern, is de trend dus zonder discussie GOED.

 • zanden

  Kijk ook eens naar het filmpje over de gevolgen van de GMO-katoenteelt in India: http://vimeo.com/75279203

 • agratax2

  @zanden. Ik ken deze katoen problematiek. Bt katoen, die geen last heeft van insecten, maar slechte vezels produceert en de boeren met een dikke financieele kater achter laat. De opmerking over ' Patenteren van genen en genen plaats op de ketting' is iets wat 30 jaar geleden door sommige boeren en wetenschappers is aangegeven als onethisch. Helaas ook de voorganger van LTO ging akkoord met de nieuwe Zaaizaad en pootgoed wet, die geent is op dit uitgangspunt. LTO zou iets genuanceerder moeten zijn als het gaat over genetisch gemanipuleerde gewassen of de producten daarvan. Ik heb het gevoel dat zij ook in het kamp zitten dat Geloofd dat GMO in welke vorm ook de uitkomst is voor het voeden van >7 miljard mensen. Als de negatieve gevolgen van RR en Bt die zich steeds meer aandienen inderdaad bewaarheid worden, zullen er nooit zoveel mensen de aarde bewonen. Toch nog een positief gevolg van RR en Bt gemanipuleerd voedsel.

 • Mels

  Bison,I know,i know. But Thieme is not that kind of person,at least,i hope so...

 • Bison

  Thieme word ook op de rug gekrabbeld maar heel laag op de rug,..lager,.nog lager,...nog een ietsie pietsie meer,...beetje naar voren...hebbes. :)

 • denker123

  @agratax ,wat te denken van de insectenresistente BT mais,waarvan de insecten op het blad en stengel doodvallen, wat zijn de gevolgen voor de insecten en wormen in de grond??In mijn moestuin in de cornbelt van de V.S. vindt ik dikke regenwormen,in de GMO maisvelden een enkele magere regenworm die de sacramenten der stervenden moet krijgen.Wie moet het werk van deze wormen overnemen wat zijn de gevolgen over pakweg tien jaar?? De bomen in de maisgebieden in de midwest zitten vol insecten zodat er bijna geen boom nog echt groeit. De ODA [Ministerie van landbouw]zegd dat dit komt door nieuwe insecten die komen vanuit het zuiden door de klimaatsverandering en nog geen natuurlijke vijanden hebben.Zij en iedereen in Amerika loopt als een kudde schapen achter Monsanto aan,dit gaat fout.

 • agratax2

  denker123. Bt gif werkt op spijsverteringskanaal van insecten, ze hongeren dus dood. Je opmerking dat de overheden in alle landen waar GMO zijn toegestaan en USA voorop aan de hondenriem van Monsanto lopen klopt volgens mij wel. Als je deze link aanklikt en het artikel leest wordt het je koud om het hard http://www.geneticliteracyproject.org/2013/04/01/monsanto-protection-act-separating-the-facts-from-the-fury/#%2EUjywGsu9KSM. Misschien komt er nog een samenvating van in Boerderij. Het werk van wormen zal niet wordn overgenomen door niemand, de eens vruchbare akkers verworden tot zandverstuivingen net als door de eeuwen heen is gebeurd in Europa en nu nog in Afrika. Afboeren en weg wezen nieuw stuk land onder de ploeg, helaas er is geen land meer vrij dat geschikt is voor akkerbouw of we moeten de longen van de aarde slopen. Dit alles is voor M. geen punt dit proces gaat met RR en Bt crops een stuk eenvoudiger dan met de schoffel. Ik vind het het meest alarmerend dat de boeren die weten dat het hele RR en Bt een heilloze weg is, gewoon door gaan met deze technologie. Zijn we dan allemaal een soort van Zonnekoning geworden?

 • van geleuken

  ww

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.