Redactieblog

6 reacties

Stress van de mest

Het is nog net voor middernacht als de laatste tank met mest het land op gaat. Mijn boer moet er nog even aan wennen dat 1 september echt de grens is. Maar de putten zijn een stuk leger en we hebben meer dan genoeg ruimte voor de winter.

Het was nog even zweten vanmiddag toen één van de cowboys zoek was. Hij had lekker een paar rondjes mee gereden en was toen met zijn traptrekker en giertankje zelf met grondwater aan de gang gegaan in onze tuin. Niet geheel nutteloos, want het is wel erg droog. Toen ik hem binnen wilde roepen voor het eten, was hij nergens te bekennen.

Het trekkertje stond cowboyloos in de voortuin. Ook Wijnand, die niet gauw onder de indruk is, kwam mee zoeken. We riepen en zochten overal, maar kregen geen antwoord. Dan slaat de schrik je wel om het hart. Bij inspectie van de open gierput bedenk ik me dat je wel een heel knappe jongen bent, als je daarin terecht kunt komen. Het gat is klein, afgedekt en de mixer staat er nog in. Bijna onmogelijk, maar zolang we onze middelste niet konden vinden, bleef de enorme spanning. We keken op en tussen de ronde ingepakte balen, in de zaagselberg, tussen en achter de kuilen en overal waar de jongens vooral niet mogen komen. Tot Wijnand de buurjongens zag rijden op hun skelter, onze middelste vrolijk meespelend en zich van geen kwaad bewust. Wat een opluchting. Ik geloof werkelijk dat Wijnand en ik in dat kwartiertje zoeken een paar jaar ouder zijn geworden. Nadat hij beloofd had dat hij het voortaan altijd zal melden als hij door het land naar zijn vriendjes loopt, konden we aan het koude eten beginnen.

En straks moet de giertank goed schoongespoten worden, want volgende week krijgt hij een belangrijke taak. Op de bruiloft van een vriend mag onze tank de watervoorraad voor de toiletten dragen. Het feest, dat in een tent in het weiland wordt gevierd, ligt ver van de dichtstbijzijnde kraan en we maken al grapjes dat het water uit de giertank ook prima gebruikt kan worden om de handen te wassen na het toiletbezoek. Want als je een bruiloft op het platteland wilt vieren, mag je er ook best iets van ruiken. En ik, ik ben blij dat we weer voor een paar maanden van de open putdeksels af zijn.

Laatste reacties

 • alco1

  Zelfs als je een verhaal leest over vermissing van een kind krijg je al de koude rillingen.
  Tot net voor middernacht mest uitrijden getuigt weer van de betuttelende regelgeving. Iedere boer is verplicht voldoende mestopslag te hebben, laat ze dan ook in het vrije wanneer de mest het land opgebracht wordt. De omstandigheden zijn ook elk jaar verschillend.

 • ja

  Je hebt het hele jaar de tijd om te bedenken, hoe je de mest verdeeld over je land.hoe veel tijd moet je als melkveehouder dan hebben krijgen en voldoende mest opslag is jaar en dag bekend.

  Wat de vermissing betreft ,da s best heftig gelukkig goed afgelopen

 • GerJoVi omgevingsadvies

  Na 1 september gewoon uitrijden. Geen haantje die erna kraait

 • BoB de Bakker

  Mag je uitrijden tot 15 september dan is iedereen 14 september druk. Je moet keer een einddatum stellen.

 • Mozes

  Als de mest niet zo laat in het jaar uitgereden zou worden kon men hogere bemestingsnormen toestaan met hogere opbrengsten en lager nitraat in het grondwater.

 • John*

  daar heb je een punt mozes!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.