Redactieblog

3216 x bekeken 19 reacties

Sexy coöperaties

Miljoenen Nederlanders zijn er dagelijks mee bezig. Leden die in gemeenschap samen iets bedrijven. Sla de krant open en je leest erover: burgers en ondernemers willen het steeds vaker coöperatief.

Jaarlijks ontstaan in Nederland enkele honderden coöperaties. Soms worden er wel heel bijzondere coöperaties opgericht. Kijk bijvoorbeeld eens naar Macha’s Coöperatie UA, die sinds half augustus zo'n twintig Utrechtse prostituees verenigt. Ze ontving flink wat publieke aandacht - meer dan op jaarbasis, zeg, de gemiddelde voercoöperatie. Dat was eigenlijk opmerkelijk, want iedereen wist natuurlijk dat goede seks, mits vrijwillig, coöperatief is. En dat goede coöperatie gezamenlijke bedrijvigheid tot nieuwe hoogten kan brengen.
De parallel gaat verder. Dezelfde coöperatieve principes gelden ook voor deze activiteit: open lidmaatschap; bijdragen aan de gemeenschap; het vervullen van een stoffelijke behoefte; de emancipatie en verheffing van de leden; wederkerigheid; welbegrepen eigenbelang; samen sterk gaan staan; gelijke monniken, gelijke kappen - het zijn verwante realiteiten.
De kranten kopten overigens met het nieuws dat dit de 'eerste coöperatie van prostituees' was. Dat was niet helemaal correct. Amsterdam Call Girls presenteerde zich al veel eerder als coöperatie, al trof ik hen zo nooit aan in het KvK-register. Ook in Den Haag en Nijmegen bestonden coöperatieve escortservices. Dat alledrie er niet meer zijn, suggereert dat louter sex-appeal geen garantie is voor langdurige coöperatieve interactie.
Eigenlijk lijkt een prostitutiecoöperatie een variant op de kleinste coöperatie: het huwelijk, waarbinnen het coöperatieve 1+1=3 principe echt tot recht kan komen. Wel komt ze qua ‘zaken doen met niet-leden’ mogelijk in de rode zone. Voor dit soort copulatief ondernemerschap lijkt de UA-vorm (met ‘uitgesloten aansprakelijkheid’) dan ook verstandig.
Ten slotte hoop ik op coöperatieve vernieuwing in het jaarverslag van deze nieuwe club. Verwacht hier geen foto’s van halfbejaarde bestuurders in grijze pakken, maar, wie weet, wel frisse plaatjes die een kalender niet misstaan. Naast het agro-mannenbolwerk is een coöperatie van vrouwen sowieso een verademing.
Samengevat: Nederland herontdekt de coöperatie, want die blijkt sexy.

Laatste reacties

 • boerepower

  plaatje en opschrift vind ik walgelijk, graag aanpassen. Boerderij moet zich niet tot dit niveau verlagen.

 • l coumans

  van de grijze muizen cooperatie ben ik bang en de andere de sexy, mag ik van mijn vrouw niks mee

 • sampolder

  boerderij, doe even normaal zeg, verwijder deze flauwekul aub zo snel mogelijk!

 • andre10

  Wat een onzin. Helemaal met de vorige reacties eens boerderij dat jullie dit toelaten op jullie site.

 • daan1908

  Stellettje bekrompen vogels hierboven in wat voor tijd leven jullie ?
  De wereld veranderd en ja als je dat niet aanstaat pech gehad of lezen jullie soms geen krant en zet je om 5 voor acht de tv uit .

 • Mels

  Daan. T is maar net wat je lezen wil. Het gaat om de tekst. Ja en als de pastoor zegt dat sexs vies is en alleen voor het produceren van nageslacht ja wie zijn wij om dat in twijfel te trekken...... Mensen waarom nou geen eigen mening en een wereldse blik. Bekrompen denken noem ik het.

 • Mozes

  Zien de eerste vier reageerders niet dat in het bovenstaand artikel de nieuwe interesse voor het coöperatieve model vanuit een ludieke invalshoek belicht wordt? Doe niet zo verkrampt.

 • sampolder

  nou ja het geeft in ieder geval het niveau van Boerderij en de laatste reageerders aan. Dat weten we dan ook weer. Met bekrompenheid heeft het niets te maken, wel met bepaalde fatsoensnormen, en met respect voor het vrouwelijke geslacht.

 • Mels

  Wat is er onfatsoenlijk aan het artikel? En als deze vrouwen er zelf voor kiezen en daarmee zorgen dat de MANNEN die ze helpen geen vrouwen lastigvallen maar dus tegen betaling aan hun grieven komen. Oja. Samen met het landbouwer zijn het oudste beroep ter wereld.

 • sampolder

  @Mels Als u er zo over denkt, berijp ik dat u mijn punt niet wilt begrijpen. Het is overigens bewezen dat het percentage vrouwen wat hier geheel vrijwillig zelf voor kiest enorm laag is, maar dat zult u wellicht ontkennen en niet begrijpen...... Ook is algemeen bekent dat hier een wereld van verdriet en ongekend leed achter ligt, (maar daar heb je als klant natuurlijk niets mee te maken, als je maar aan je trekken komt).

 • gvanlaar

  Onno met zo'n geleerde kop als jij zou er wel iets zinnigers te zeggen zijn dan een blog over hoeren schrijven. deze vrouwen leven dagelijks veelal gedwongen in een hel waar geen enkele klant naar omkijkt als ze maar hun gang kunnen gaan en de zak legen. als je coöperaties met zo'n hoerencooperatie gaat vergelijken ben je echt niet zo'n functie waard als je nu hebt. snap niet dat boerderij dit accepteerd!!

 • Bison

  De defenitie van een prostituee is een vrouw die zich liggende staande probeert te houden door munt uit haar kruis te slaan...ha

 • Piet, Midden-Europa

  Tsja, we zijn weer ''up to date'' !!!... Wat @sampolder schrijft is in grote lijnen wel de waarheid !!!... Achter prostitutie schuilt vaak armoede, dwang en geweld op enkele nymphomaninnen na. Alvorens dergelijke Dames te bezoeken zou het beter zijn onze sociale gevoelens te laten werken !!!... Dat kan volgens mij meer bevrediging geven !!!... (?).

 • joannes

  Vooral van de laatste zin heb je werk gemaakt! Uit de reacties blijkt dat boeren of boerderij lezers in ieder geval geprikkeld raken.

 • koestal

  steeds meer vrouwen in cooperatiebesturen zie ik ,dat is een goede zaak ,kunnen de mannen ook eens wat tegengas geven als dat nodig is

 • drikhend

  Het verhaal gaat over coöperaties . En heeft niets met zeden te maken maar is een voorbeeld van mensen . In dit geval vrouwen die in de positie zitten dat anderen het hun moeilijk maken hun brood te verdienen . En dan kan dit een oplossing zijn . Dat dit een beroep van lichte zeden is veranderd niets aan de vorm van coöperatie .Het kiezen van dit voorbeeld blijkt velen in verkeerde keelgat te zijn geschoten . Heb hier respect voor en denk dat boerderij hiermee ook rekening moet houden . Er zijn mensen die dit zwaar onder de fatsoensnorm vinden . Nogmaals ik til hier nier zwaar aan maar boerderij zal ook moeten werken aan kwaliteit van zijn blad boerderij als geheel . Want vol schrijven met lul verhalen en reportages van bedrijven red op den duur boerderij het niet . En dient met alle lezers rekening te houden .Het blad is eigenlijk al veel te duur en opzeggen is snel gedaan als de zinnen verkeerd geprikkeld worden.

 • trijnie

  Jammer dat er geen ROOD DRIEHOEKJE BIJ DE FOTO staat!
  Gelukkig, dat de meeste mannen nog fatsoensnormen hebben en begrip hebben.

 • frans64

  @boerepower je kan er beter naar kijken dan naar een trekker of een koe

 • boerepower

  Gaat niet op frans64, aan beide vind ik niets aan evenals plaatje. Het is fijn te weten dat ik niet te enige die er zo over denkt, jammer dat boederij redactie niet thuis geeft (geeft blijkbaar niveau aan) het had niet misstaan het plaatje te verwijderen (hint,kan als nog)

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.