Commentaar

3 reacties

Protectionisme

De Europese Commissie slaat alarm over het toenemende protectionisme in de wereld. Uit eigen Brussels onderzoek blijkt dat afgelopen jaar maar liefst ruim 150 protectionistische maatregelen zijn genomen door de 31 belangrijkste handelspartners van Europa.

Een groot deel daarvan betreft de agrarische sector. Het gaat om uiteenlopende zaken als heffingen op landbouwmachines en zuivel, tot exportbelemmeringen voor eigen voedselproducten.

Schande, roept de EU aan de vooravond van de G20, de top van belangrijkste economieën, eind deze week in St. Petersburg. Dat is het hol van de leeuw, want Rusland dingt mee naar het kampioenschap protectionisme. Tegelijk echter laat dit land samen met andere opkomende economieën betere groeicijfers zien dan Europa. Dat druist in tegen het marktgeloof. Protectionisme zou immers slecht moeten uitpakken. Eurocommissaris van Handel De Gucht signaleert dat wel, maar concludeert zelf dat de groei anders nog sneller was gegaan.

Een omgekeerde conclusie is ook mogelijk. Landen die erin slagen hun eigen economie enigszins te beschermen, doen het het best. De Europese landbouw heeft er jarenlang van geprofiteerd en momenteel is China het beste voorbeeld. Al met al is het pleidooi van de EU tegen protectionisme wel begrijpelijk, maar helemaal overtuigend is het niet. Een beetje bescherming is soms beter dan blindelings alles open te gooien. Daar kan de EU misschien wel iets van leren.

Laatste reacties

 • agratax2

  Het bewijs dat Marktdenken de beste weg is naar economisch succes is nooit bewezen. Marktdenken is in het westen onder aanvoering van DE HANDEL verheven tot geloof. Hier voer de handel wl bij, maar het bijproduct arbeidsplaatsen verlies werd en wordt nooit genoemd. gelukkig zijn er landen die eigen productie voor laten gaan en ons zo wijzen op onze miskleun. Misschien moeten wat mer vloeken in de openmarkt kerk en af en toe ook eens de grens sluiten als het ons economische eenheid beter uitkomt.
  al is ten koste van de korte termijn winst van de handelaren. Jammer dan het gaat over de hele bevolking en niet over een piep klein groepje, die de grootte groep uitmelken met hun handelswaar.

 • Romeijn

  Je hebt gelijk, agratax1, de beste weg naar economisch succes is goedkope olie. En die raakt op. Ook dat zal door hogere transportkosten de agrarische markt voor een deel gaan regionaliseren.

 • bankivahoen

  Heb je je dat ook al wijs laten maken Romeijn@ ? Olie raakt in geen 1000 jaar op, dat is de beste grap die de olie industrie het gepeupel wijs heeft gemaakt ! Jij dacht dat ze alle nog niet bekend gemaakte nieuwe bronnen gaan melden ? Nee schaarste creeren is veel beter voor de prijs, dan blijft ie zeker hoog ! Weet jij wat er voor de Braziliaanse kust voor een onontgonnen veld ligt bijvoorbeeld , die is groter als wat er ooit in het midden-oosten gevonden is.

Of registreer je om te kunnen reageren.