Commentaar

8 reacties

Pijnlijke mestmaatregelen

Staatssecretaris Sharon Dijksma kondigt verscherping van het mestbeleid aan. De maatregelen treffen met name varkenshouders en akkerbouwers in het Zuiden en Oosten.

De werkingscoëfficiënt van varkensmest gaat daar omhoog en de gebruiksnormen voor uitspoelingsgevoelige gewassen en mais gaan omlaag. Gevolg zal zijn een groter overschot aan varkensmest en krappere mogelijkheden om gewassen te bemesten.

Het laatste is al aanleiding voor zorgelijke geluiden. Volgens de akkerbouwsector kan het niet met minder en komen teelten en bodemvruchtbaarheid in gevaar. Die zorg moet serieus genomen worden. Mogelijk is de overschrijding van de grondwaternormen nog het gevolg van historische (over)bemesting.

Gelukkig is er niet alleen zuur nieuws. Positief zijn de maatregelen die meer maatwerk mogelijk maken, zo komt er een uitgebreide proef met de kringloopwijzer. Maar de grote lijn is: knellender regels. Dat is volgens Dijksma nodig omdat in zand- en lössgebieden het grondwater nog te veel vervuild wordt. Brussel volgt Nederland met argusogen. Het heeft een stok achter de deur in de vorm van intrekking van de derogatie.

Zo lijkt het alsof de zuidoostelijke akkerbouwers en varkenshouders moeten bloeden voor het behoud van de uitzonderingspositie van de melkveehouders. Dat kan niet de bedoeling zijn. Derogatie is belangrijk maar moet op zijn eigen merites beoordeeld worden. Gelukkig zijn  de resultaten van derogatiebedrijven goed.

Laatste reacties

 • j.verstraten1

  Goede analyse Opppewal. Brussel misbruikt derogatie als drukmiddel en akkerbouw en varkenshouders krijgen hierdoor onterecht het idee dat zij moeten bloeden om derogatie te behouden. Als derogatie wegvalt, wordt de uitspoeling van nitraat onder akkerbouwgewassen niet anders.

 • alco1

  @ j.verstraten1 Je bedoelt toch (on) terecht het idee. Derogatie is zo wie zo een ambtenaren bedenksel. De nieuwe mestwet moet gebaseerd worden op geen grondvervuiling, geen watervervuiling en geen luchtvervuiling. Hoe de boer dit doet invult is aan de boer zelf. Maar dit geeft zoveel werkloosheid onder de ambtenaren en die zorgen er echt wel voor, dat ze niet de poten onder hun eigen stoelen weg zagen.

 • j.verstraten1

  Volgens mij alco ís de nieuwe mestwet,net zoals de oude gebaseerd op geen grond- water en luchtvervuiling. Alleen verschillen we van mening hoe de doelen vastgesteld en bepaald moeten worden.

 • alco1

  De natuur laat zich niet berekenen en dat is wel steeds wat we aan het doen zijn.

 • toon stevens

  ik ben beniewd als grond water en lucht schoon zijn wat de nieuwe regels zullen zijn die abtenaren dan bedenken

 • minasblunders1

  Dat ga je niet meemaken, Toon. Aan de milieuvervuiling door mest blijft men halsstarrig vasthouden. Helaas met de boeren zelf voorop.

 • anton1937

  Paniekvoetballers zijn de slechtste verdedigers,daar horen de meeste overheidsdeskundigen helaas ook bij. Alleen boerenverstand is een goede gedragslijn. Ruimere mestnormen voorkomt tekorten aan voedsel en voorkomt armoede.

 • Fleur de lille

  @anton1937
  Ken jij een boer die exporteert naar een land waar honger is?
  Even hier melden.
  Dan zetten we die vandaag nog in het zonnetje.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.