Commentaar

6 reacties

Niet mekkeren over geiten

Het gaat goed met de melkgeitensector. De prijzen hebben recordhoogte bereikt. Net als in de koemelksector is de Aziatische markt voor babyvoeding een belangrijke trekker.

Maar dat is niet het enige. Geitenmelk en producten daarvan hebben een vaste plek veroverd in de zuivelschappen van de Europese supermarkt.

De geitenmelkerij ontwikkelt zich tot een economisch succesverhaal, een van de weinige van de laatste jaren in Nederland. Dat verdient lof. Een pluim voor de ondernemers die deze sector tot bloei brachten - ondanks tegenslagen. Grootste tegenslag was natuurlijk de Q-koortscrisis. Die is achteraf te zien als de keerzijde van de medaille van de snelle groei. Nieuwe ontwikkelingen roepen nieuwe problemen op, die om nieuwe antwoorden vragen.

Die antwoorden zijn er inmiddels. De enting tegen Q-koorts is succesvol en neemt de gevaren voor de volksgezondheid weg. Daarmee is de weg vrij voor verdere ontwikkeling van de melkgeitensector. Zou je zeggen. Alleen Noord-Brabant is nog niet zo ver. Die provincie blijft hangen in het probleem. Enerzijds begrijpelijk dat daar in het Q-koortsgebied de weerstand het grootst is. Bovendien is de geitenhouderij niet echt extensief. Maar vroeg of laat moet het besef doordringen dat simpelweg 'nee' zeggen tegen een mooi renderende sector geen volwassen houding is. Het aanvankelijke probleem is overwonnen, dus geen gemekker meer, vooruit met de geit.

Laatste reacties

 • Fleur de lille

  Loslaten van de vaccinatieplicht verhoogd de volksgezondheidsrisico's.

  Onwillige geitenboeren die geen mestmaatregelen nemen vergroten volksgezondheidsrisico's.

  Vergunningverleners die in vergunningen voor geitenboerderijen geen mestmaatregelen opnemen vergroten volksgezondheidsrisico's.

  Handhavers die niet optreden tegen mestovertredingen vergroten volksgezondheidsrisico's.

  Onderzoekers die risico's op verspreiding van Q-koorts door mestvergisters niet onderzoeken vergroten volksgezondheidsrisico's.

  Economisch zijn we er misschien maar op gebied van One-health nog lang niet!

 • trijnie

  Ik lees momenteel het boek: De impact van Q-koorts, het menselijke verhaal geschreven door Tijs Kierkels.
  Misschien ook interessant voor velen van u .Het boek belicht veel van deze misère.

 • toin

  een mooi stukje over de geite sector !

 • antibioticasyndicaat

  Stuitend dit stuk, nota bene van een chefredacteur van de Boerderij.
  Het zou me niet verbazen als het bouwstopbesluit van GS Brabant mede ingegeven is door dit soort niets en niemand ontziende zucht naar economisch gewin.
  De Q-koorts heeft nog maar kort geleden een kleine 100 doden gekost. En is nog niet weg. Alleen de Q-koorts-verzuimkosten werden een jaar terug reeds op honderden miljoenen geschat. Geitenhouders werden gecompenseerd. Q-koortspatiënten en nabestaanden mogen het zelf uitzoeken.

  In Duitse varkensstallen al bacteriën die zelfs tegen carbepenem resistent zijn. Zo'n beetje het laatste antibioticum dat nog tegen ESBL opgewassen is. Kluytmans c.s. pleiten nu al voor een verbod op onveilig voedsel.
  Overduidelijk is dat ook de mest gevaarlijk is: vol antibiotica en multiresistente bacteriën, en een rol heeft gespeeld bij de verspeiding van de Q-koorts.
  Er wordt niet gehandhaafd. Nog geen 15% van de luchtwassers, op basis waarvan uitbreidingen zijn vergund, werkt naar behoren
  Krankzinnig dat iedere boerenl*l een gevaarlijke mestvergister mag exploiteren.
  Jammer dat men nog steeds niet in de gaten heeft dat op deze manier de veehouderij per saldo zijn eigen glazen ingooit.

 • Fleur de lille

  Er lopen 10 onderzoeken naar Q-koorts in Nederland.
  Antwoorden zijn er nog lang niet. Vaccinatie helpt gelukkig wel.

  Waar we met geitenmest heen moeten is nog lang niet in wetgeving opgenomen.
  Hoe in de omgeving van stallen monitoring van sporen van Coxiella Burnetii moet gebeuren is niet geregeld.

  U schrijft het zelf op 24 -9: De Brabantse Zorgvuldigheids Score moet nog ontwikkeld worden.

  U loopt erg hard en onvoorzichtig van stapel, meneer Oppewal.

 • Fleur de lille

  jurisprudentie volksgezondheid bij omgevingsvergunning milieu uitbreiding pluimveestal.

  <>

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.