Redactieblog

2610 x bekeken 12 reacties

Hoge melkprijs gevaarlijk

"De hoge melkprijs van dit moment kan ons in de toekomst wel eens geld kosten", sombert Hanna. Ze leest dat de VVD vindt dat het Europese landbouwbudget veel lager kan.

Met die leus gaan ze de Europese verkiezingen in. Als reden voert de partij aan dat de inkomens van melkveehouders nu al voor een groot deel uit de markt komen. De toeslagen zijn dus overbodig. De VVD wil ze in de komende jaren geleidelijk afbouwen. De Europese steun moet zich richten op het innovatiever maken van de sector.

"Maak je borst maar nat", zegt Hanna. "Nu we het een jaartje wat beter hebben, vertaalt de VVD dat meteen in kortingen voor de toekomst. De melkprijs kan dan wel weer veel lager liggen. Vooral na 2015, als er meer melk komt, ligt dat voor de hand. Juist dan hebben veel boeren dit extra steuntje in de rug nodig. De eerste jaren na de investering in stallen passen geen lagere toeslagen. Dat slaat als een tang op een varken."

De politiek laat ons lelijk in de steek. Sjoera Dikkers, Kamerlid van de PvdA, vindt het niet meer van deze tijd subsidies over de sector uit te strooien. De SP voelt weinig voor de Europese ondersteuning, evenals D66. Alleen de Christelijke partijen blijven over. Die hebben nog hart voor de boer. Alleen hebben ze weinig meer in te brengen omdat de partij te klein is. Dat is mede de schuld van de boeren, die niet meer op het CDA stemden.

Hans mengt zich ook in het gesprek: "We moeten strategisch stemmen. In Europa voelen vooral de Christelijke Partijen in Duitsland en Frankrijk voor de boer. Ze hebben er zelf ook belang bij, want een groot deel van hun kiezers komt van het platteland. We moeten zorgen dat de Europese Christelijke fractie in het Parlement zo groot mogelijk wordt. Dat kan door ook in Nederland te zorgen voor een sterke delegatie."

"Het is me wat", schudt Hanna haar hoofd. "Boeren werken de meeste uren per week. En die groep laten de meeste gevestigde partijen vallen. Gewoon om geld te besparen. Dat misschien wel wordt besteed aan mensen, die niet willen werken", besluit ze zuur.

Laatste reacties

 • joopi

  Wat een l*lverhaal tuurlijk moet het alleen uit de markt komen de inkomsten, als we met zijn allen iets produceren waar te veel van geproduceerd wordt of te weinig vraag naar is dan moeten we ook maar gewoon met zijn allen op de blaren zitten en stoppen of wat anders gaan doen

 • jj.lodders1

  De regie hebben we zelf in handen, minder produceren met zn allen.

 • kleitokkers

  Er wordt niet iets beschreven wat niet bekend is. Dat het niet iedereen past dat zal wel koppen

 • josrodenburg

  dan moet die nieuwe fendt vario nog maar een jaartje wachten ;-)

 • gerjan slingenbergh

  Het is nog niet bekend wanneer de verkiezingen komen en nu al propaganda.

 • trekker123

  In werkelijkheid ligt het allemaal wat ingewikkelder dan dat door zowel boeren, burgers als politici wordt voorgesteld. Dat is dus meestal lekker makkelijk scoren. Wie geen kennis van de zaak heeft stelt het zich al gauw voor als dat boeren een soort uitkeringsgerechtigden zijn die gewoon ongegeneerd mogen bijverdienen. Punt is dat er in vrijwel ieder land van de wereld overheidsbemoeienis is met het landbouwbeleid omdat het voorziet in een primaire levensbehoefte en zich door afhankelijkheid van de seizoenen helaas maar beperkt laat sturen en plannen. Zodra er tekorten zijn grijpen overheden in. Denk aan China, Argentinië, Oekraïne. Kopen die wel of geen graan of stellen ze een exportverbod in?

 • koestal

  Dat is balen ,meneer van Balen,de boeren worden tegen elkaar uitgespeeld door de grote supers,die hoeven zich niet te houden aan de NMA,het is een ongelijk speelveld

 • koestal

  Laat ze eerst maar eens het kaf van het koren scheiden, het geld moet op het boerenerf terecht komen,er zijn teveel dubieuse instellingen die ook geld uit deze pot geld krijgen,zoals het Nederlandse en Engelse vorstenhuis,Schiphol en de Nederlandse natuurorganisaties

 • t.heeren

  Wij kunnen gemakkelijk zonder subsidie maar dan moet de NMA ook zijn mond dicht houden als wij gaan fuseren of als wij proberen een prijsafspraak te maken of als wij een overproductie hebben En wij er veevoer van maken dan hebben wij vanzelf een hoge prijs.
  Theo .

 • agratax2

  of landbouw zonder brussels geld kan, laat ik in het midden. Ik weet wel dat de Europese en de Nederlandse voor op de hele dag beweren dat d eOpen Markt voor het geen punt is. Als je de open markt zo aanbid, weiger dan ook iedere steun van de overheid. Neem alleen nog overheidsgels aan als je er een product / dienst voor hebt geleverd.
  @koestal. Jij schrijft je frustrateis van je af door totaal verschillende zaken te vergelijken. Landbouw subsiie heeft niets te maken met Koningshuizen of Schiphol. Ik kan je wel zeggen zonder Schiphol ging de handel in zuivel een stuk moeilijker en zou jij wel eens met je melk kunnen blijven zitten omdat de wereld veel kleiner zou zijn.

 • koestal

  het is ook nooit goed !

 • koestal

  De politici en ambtenaren in Brussel kunnen heel goed hun onkosten declareren, daar moet je nooit over praten,vinden ze niet leuk

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.