Commentaar

2662 x bekeken 7 reacties

Glibberige mesthandel

Het verhaal van de jonge mesthandelaar Niels Lentjes is even boeiend als tragisch. Hij maakte enkele jaren geleden furore in de mesthandel.

Als jongen van vijftien jaar verdiende hij al goud geld in deze branche met als voornaamste werktuig zijn mobieltje.

Al snel bleek dat het niet allemaal goud was wat er blonk, en raakte hij verzeild in de achterkant van de mestwereld, in het grijze circuit, met hoge boetes als gevolg. Nu is hij in een faillissement verwikkeld.

Cowboys spreken altijd tot de verbeelding. Snel succes, dat wil iedereen wel. De les van dit verhaal is niet zozeer dat zulk succes altijd per definitie verdacht is. Wel leert het dat boeren zich nog al te makkelijk laten inpakken door een mooi verhaal, en zelf toch te snel voor de verleiding bezwijken om kosten te vermijden en dan niet te veel doorvragen.

Er is nog een les. Ook de toezichthouders aarzelen soms te lang met de rotte appels uit de mand te halen. Loonwerkorganisatie Cumela drong er bij de autoriteiten op aan om Lentjes te stoppen, zonder gevolg. Door uitgebreide acties heeft het Openbaar Ministerie afgelopen voorjaar overigens ook een ander signaal afgegeven.

De mestbusiness is ondoorzichtig en lastig te controleren. Maar er hangt wel veel van af. Het is in het belang van de hele sector dat de handel schoon wordt. Er is best plaats voor handige jongens die met iets nieuws komen, maar zeker in de mestmarkt gaat de slogan van Marktplaats op: als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het dat vaak ook.

Laatste reacties

 • ja

  Rotte bomen zag je af en gooi je op het vuur.jonge ondernemer?het is een bedrieger die anderen meeneemt in zijn verhaal.als ondernemer bent neem je verantwoording op je .als je 15 bent moet je dat nog leren en,ook mij is gevraagt om mest te ontvangen 3000 kuub kon 20000 euro beuren.heb tegen Niels gezegd dat hij een ander op moest zoeken die daar intrapte .als boer heb je ook verantwoording af te leggen.wees op uw hoede.

 • varkenshaasje

  zonder goed te praten wat lentjes deed want hier weet ik niet genoeg van maar van een organisatie als cumela krijg ik ook jeuk.
  zij hebben de boeren al veel geld gekost en verdedigen hun belangen op slinkse wijze

 • Sjaak

  Er is nog een les....
  Ook journalisten en verslaggevers zouden beter en meer research moeten doen, voordat ze een ' succesverhaal ' publiceren!
  Had zelf nog nooit gehoord van ene Niels Lentjes, maar toen een paar jaar geleden hier het succes gepubliceerd werd, vond ik het al een beetje ongeloofwaardig.... dit geldt overigens ook voor de meeste bedrijfsreportages, die allemaal als geweldig en succesvol gepresenteerd worden!
  Schone schijn bedriegt en de waarheid hierachter is vaak heel anders en confronterend...

 • minasblunders1

  Vindt niemand het raar dat zo'n Niels Lentjes met zijn miljoenenomzet struikelt over een rekening van 34.000 euro?

  Kom op mensen, ga eens nadenken!

 • minasblunders1

  En hij kwam te laat bij de rechtbank aan en kon zich dus niet meer verdedigen??????......

 • abtje

  @Sjaak Nadeel van jouw systeem is dat er geen enkele bedrijfsreportage meer gemaakt word. Als de verslaggevers hun huiswerk deden haakten al die bedrijven af. Kunnen ze niets meer laten zien.
  Gewoon genieten van die reportages en je eigen kritische blik vertrouwen, hoef je je ook niet gek te laten maken. Ieder staat er anders in met andere belangen. Slapen moet je 's nachts doen. :-)

 • koestal

  het zijn allemaal succesverhalen in de pers en die worden gretig gelezen ,de werkelijkheid en de achtergronden zijn vaak wel wat anders,ze worden vaak de realiteit achterhaald

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.