Commentaar

2 reacties

Geen illusies over vangnet zuivelmarkt

De eurocommissaris wil de zuivelmarkt in de toekomst 'intensiever in de gaten houden'. Hij zei dit op een conferentie in Brussel over de toekomst van de zuivelsector na de afschaffing van de quotering. Ernstige verstoringen en grote negatieve inkomensgevolgen voor de melkveehouderij wil hij zo veel mogelijk voorkomen.

Dit is duidelijk een uitspraak in de categorie 'makkelijke toezeggingen waar je je geen buil aan kunt vallen'. Nou ja, er komt een monitoringsbureau om de zuivelmarkt goed te bekijken. Dit moet marktontwikkelingen volgen en analyseren. Een soort productschap-achtige taak, maar dan zonder bevoegdheden om iets aan die markt te veranderen.

Het is een beleefde manier om deze harde boodschap te verpakken: melkveehouders die nog hopen op een Europees vangnet dat ze kan beschermen tegen te diepe prijsdalen, moeten nergens op rekenen. Maak je geen illusies, het einde van de quotering is echt op komst. Willen veehouders bescherming tegen de grillen van de markt, dan moeten ze die zelf regelen. De politiek kan en wil weinig doen.

Nederlandse boeren kunnen daar dan zelf bij bedenken dat daarmee geen eind komt aan beperkingen van groei. De invoering van melkveerechten, met als basis niet markt- maar milieubeleid, hangt nog steeds boven hun hoofd. Maar daar gaat Ciolos niet over.

Laatste reacties

  • alco1

    Ut mut goan zo as ut giet. Zei mijn vader altijd. Regels kloppen niet of worden omzeilt door slimmerikken, wat ten koste gaat van diegene die alles netjes opvolgd en subsidies moeten ook ergens weg komen, waarna ze vaak op de verkeerde plaatsen terecht komen.

  • koestal

    het wordt marktwerking

Of registreer je om te kunnen reageren.