Redactieblog

8 reacties

Een kruiwagen vol kikkers?

Ze stonden te knijpen met hun ogen en de tranen liepen in dikke strepen naar beneden. Lange witte snottebellen kwamen uit vuurrode neusgaten en dat gecombineerd met triest afhangende oren. Waar moest ik in hemelsnaam beginnen?

Het is ruim tien jaar geleden dat ik het bedrijf bezocht waar een heftige IBR-uitbraak plaatsvond, niet ver bij ons vandaan. Het beeld van de doodzieke koeien staat nog steeds op mijn netvlies gebrand. Het maakte voor mij het belang van een bestrijdingsprogramma zoveel duidelijker. Maar op discussieavonden over entcampagnes ging het er altijd zeer emotioneel aan toe in die tijd. Natuurlijk wist ook ik waar oud zeer zat, maar met omkijken red je geen koeien. Het verbaast mij dat wij het zoveel jaar later nog steeds niet weer opgepakt hebben. We lopen achter op ons omringende landen als het om de bestrijding van IBR en BVD gaat.

Echt grote slagen in de reductie van het gebruik van antibiotica zullen nu alleen nog gemaakt kunnen worden als we vrij worden van deze twee ziektes, die grote impact hebben op de inkomsten van de boer en de weerstand van de koppel. Maar in je eentje red je het niet. Vrij worden heeft alleen zin als je buren, en hun buren, en hun buren ook meedoen. Alleen gezamenlijk kunnen we de status 10 bereiken en alle exportmarkten openen.

Maar ik weet dat het lastig is om iedereen te overtuigen. Dat is ook zichtbaar bij de mazelenuitbraak onder niet gevaccineerde kinderen. Bevindelijk gereformeerden, antroposofen en kritische prikkers hebben allen hun eigen overtuiging. Iedereen is vrij om zijn eigen keuze te maken, maar men moet beseffen dat men dan profiteert van de wél gevaccineerde en dus beschermde omgeving. Uitbraken behoren pas tot het verleden als er sprake is van immuniteit onder alle gevoelige individuen, of als de ziektekiem uitgebannen is.

Het wordt tijd dat we de verantwoordelijkheid bij onszelf leggen en niet afwachten tot een programma van bovenaf opgelegd wordt. Dan kunnen de koeien weer ongestoord aan elkaar snuffelen over het hek en zullen we de doelstellingen voor antibioticareductie laten verbleken bij wat werkelijk mogelijk is. Veel bedrijven weten via tankmelk- of bloedonderzoek hoe ze ervoor staan. Vaak is de bestrijding eenvoudiger dan gedacht. En dat is geen utopie. Het is gewoon beginnen.

Laatste reacties

 • abtje

  Beetje naief om te denken dat als IBR en BVD onder controle zijn dat dan alles goed is. De GD heeft nog minimaal 50 ziektes op de plank klaarstaan om dan daar weer geld aan te verdienen.

 • jaapjo

  Enten heeft alleen zin als de grenzen dicht blijven,we moeten uiteindelijk wel weer af van het enten,anders is het alleen de veearts die er beter van wordt
  Waarom mogen de koeienboeren niet zelf enten en de varkensboeren wel ?

 • jaapjo

  Kijk ook iets verder dan alleen symptoon bestrijding,fok een rondere koe!

 • jaapjo

  Onderschat de lobby van van3 niet,zij zijn het die het tegenhouden

 • Sjaak

  ' Een kruiwagen vol kikkers? '

  Wel Claudia, het antwoord is 'Ja, klopt!'
  Je haalt slechts één onderwerpje aan, waar een goede organisatie en eenheid voor nodig is, maar dat geldt voor talloze andere zaken. Denk aan prijspolitiek, marktverordeningen, duurzaamheid, mestbeleid etc.etc...eigenlijk alles! Echter die eenheid, dat is nu al sinds jaar en dag het probleem van de landbouw. Zij is georganiseerd als een ' kruiwagen met kikkers '...
  Allemaal gladde jongens, die luid kwakend verschillende (on)waarheden verkondigen met als resultaat eeuwig durende twist!
  We hebben talloze organisaties en dat is meteen het probleem. We zouden georganiseerd moeten zijn, net als de OPEC, dat biedt pas mogelijkheden...
  Zolang we dat niet voor elkaar krijgen, blijft het inderdaad die ' kruiwagen met kikkers '...
  Misschien helpt het om kikkers te kussen...?;)

 • jaapjo

  Daar krijg je de kans niet voor,zie maar bij de fusie van campina en friesland of die boeren die hun uien hadden ondergeploegd,je moet bij de politiek zijn

 • Rikkamperman

  @ abtje, ik deel je mening, mede door het feit dat bijna nooit dezelfde tak twee maal achter elkaar getart wordt. Georganiseerde misdaad, daar lijkt het wel een beetje op.

 • alco1

  @sjaak. Het OPEC regeert vanuit de onafhankelijke rijkeluis stoel en boeren, gezien de financieële situatie, met de rug tegen de muur.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.