Redactieblog

13 reacties

Doorgeschoten

Over een poosje weten we hoe natuurminnend Nederland tegen wilde dieren aankijkt.

Op Prinsjesdag had de Partij voor de Dieren een radiospotje. Daarin werd gemeld dat jaarlijks 2 miljoen landgenoten doodgeschoten worden, en nog een groter aantal aangeschoten. En dat zonder dat iemand ingrijpt. Schande. Doe iets. Verderop in het spotje bleek dat het bij 'landgenoten' om ganzen, eenden en duiven ging. De PvdD stelt daarmee dieren op gelijke hoogte met mensen. Of je nu een mens doodschiet of een duif, er is geen verschil. Als je dat vindt, ben je doorgeschoten.
Het is niet de eerste keer dat de PvdD deze bedenkelijke stelling verkondigt. Hun voorman in de Eerste Kamer, Niko Koffeman, heeft al eens hetzelfde beweerd. Ik heb dat ook toen aan de kaak gesteld. Bij Koffeman ging het om ganzen, nu ook om duiven. Nog een stap, en het doet er niet toe of je je buurman doodslaat, of een vlieg. Dit soort uitwassen kom je buiten Nederland alleen tegen bij de Taliban, Saddam Hoessein zaliger of Assad, de dictator van Syrië. Bij zieke extremisten dus. Ik geef toe, Koffeman en Thieme zien er voor ons een stuk ongevaarlijker uit, maar kijk uit, wolven in schaapskleren.
En inderdaad, genoemde partij is vast ook tegen het afschieten van wolven. Waarschijnlijk zijn ze zelfs zwaar vertegenwoordigd in het ontvangstcomité voor de wolf. Want zo’n comité lijkt te bestaan. Hoe is het anders mogelijk dat sinds de Noordoostpolderse wolf de berichten over wolven over ons heen duikelen. Vage bewijzen, suggesties, aanwijzingen. Onze geesten worden rijp gemaakt voor de komst van de wolf, dat is wel duidelijk.
In dat opzicht heb ik meer waardering voor Natuurmonumenten. Op dezelfde dag dat de Partij voor de Dieren haar ware gezicht toonde, begon Natuurmonumenten een enquête onder leden en niet-leden over wat ze van grote wilde dieren vinden. Een onlinevragenlijst, te vinden op www.natuurmonumenten.nl/groot-wild-enquete. Met vragen over voor welke dieren plaats is in het drukke Nederland, over regulerende jacht, over het lijden van dieren en menselijk ingrijpen, over ecoducten, over bijvoedering en nog veel meer. Genuanceerde vragen waar je wat mee kunt. Natuurmonumenten heeft echt zijn best gedaan. De vragen zijn wetenschappelijk gezien misschien niet altijd optimaal, maar het is een goede poging om meningen over dit onderwerp te peilen. Ik ben serieus benieuwd naar de uitkomsten. De eerste reacties wijzen erop dat genuanceerde antwoorden gegeven worden. Er zitten ook wat vragen over de wolf bij. Toch miste ik er ook een paar. Welk gevoel ik heb bij de Partij voor de Dieren, bijvoorbeeld. En welke beheersmaatregelen ik nuttig acht voor die partij. Niet bijvoederen, zou ik zeggen. Wel serieus nemen, net als de Taliban.

Laatste reacties

 • XB

  Invullen dus die enquete van natuurmonumenten!!!

 • trijnie

  Ia al gebeurd.

 • trijnie

  En Dirk Strijker: de partij voor de dieren heeft er niets mee te maken.
  Ook al een fobie? Zoals velen hier.
  Die enquete is volstrekt eerlijk, zelfs de jagers onder u kunnen hem met veel voldoening invullen.....jammer genoeg....

 • joannes

  Maar @trijnie, jagers zijn toch ook mede Nederlanders? Je publiek voorsorteren wordt al te veelgedaan door die Aktie Partijen, die willen zelfs Duiven een stemrecht geven. En dat alles omdat de Nederlandse ¨Democratie¨ zo tolerant is dat ze voor een Partij,die voor Dierenrechten strijd, een salaris en stemrecht reserveren. Volledig uit het lood is mijn mening wanneer we op zorgkosten bezuinigen om een Dierentuin te onderhouden. Een Dierentuin die nb midden in een van de dichtsbevolkte landen van de EU én de Wereld moet liggen. Onderwijs de bevolking dat wanneer ze natuur willen zien wat verder moeten reizen, dat zou een bijdrage zijn ipv mee eten op staats(gemeenschaps)kosten.

 • J@gertje

  Midas Dekkers ging bij vroege vogels nog een stapje verder.
  Hij noemt ganzen zelfs Joodse dieren.
  Met dergelijke walchelijke reacties probeerd deze man op de emotie te spelen van de burger.

  En ja Trijnie, ik heb de enquete met veel genoegen ingevuld net als veel jagers.
  Dat mocht van Natuurmonumenten.
  Bij de dierenknuffelaars worden onze reacties met de regelmaat van de klok geweerd, maar wij laten (hoe graag je ook zou willen) ons de mond niet snoeren.

 • trijnie

  Jagertje, ook ik heb die column van mi das gehoord en ik moet zeggen dat ik dat niet netjes vond.
  En het mag je plezieren dat ik als lid van natuurmonumenten aangegeven heb dat er in bepaalde gevallen afscot mag plaatsvinden.
  Jacht kan in sommige gevallen nuttig zijn, zelfs noodzakelijk maar het moet wel op een nette manier gebeuren en niet zoals ik het hier rondom mijn huis weleens mee maak.
  Trouwens, gesproken over duiven Joannes, ik heb er nog nooit schade van ondervonden, niet in de sla, kool of doperwten.
  Gek genoeg heb ik ook geen last van kraaien, nog wel elk jaar een nest in de tuin, wel jagen ze de roofvogels weg, met succes.
  Alleen de gaaien, muizen, ratten,reeënen hazen geven schade op mijn bundertje, maar ik kan ermee leven want het blijft binnen de perken. Ik heb geen jager nodig......jammer toch...plaagbeest ben ik toch...

 • trijnie

  @jagertje, dit jaar 3 nesten van houtduiven, geen schade, geen mais in de buurt of het zou mijn suikermais moeten zijn, wat vreten ze eigenlijk?

 • Bison

  ze zijn gek op erwten

 • trijnie

  Bison, ik had totaal geen schade aan de erwten, trouwens nergens aan, het was en is een goed oogstjaar.
  Weet me geen raad met alle appels, pruimen en peren.
  Heb al een deal met de buurman: fruit tegen melk, maar ze mogen het ook zo meenemen

 • J@gertje

  Trijnie,
  Gelukkig voor jou heb jij geen last van wildschade jij op je bundertje.
  Je kunt verder ook weinig anders doen dan het accepteren want hobbymatige landbouw komt niet in aanmerking voor schadevergoeding.
  Zo'n bundertje is trouwens ook prima af te rasteren met wat gaas en een paar netten.
  Ik zie je trouwens helemaal niet als een plaagbeest hoor.
  Jij doet lekker jou ding, en ik doe het mijne.
  Jager wordt je niet zomaar even, dat zit in je genen.
  Net als dat bij sommige plaagbeesten het geval is.

 • jordi 1455

  Het duiven verhaal doet me een beetje denken aan het leger van pratende en schrijvende honden wat Hitler wou creëren, in feite wou hij de hond gelijk trekken aan de mens, stel als het Hitler was gelukt mochten ze dan ook plaatsnemen in de regering?

  Er zijn mensen die de rechten van dieren nog belangrijker vinden dan die van de mens, zulke mensen zijn onmenselijk.

 • Leo van Malsen

  Wel vreemd dat de PvdD bij hongerende dieren op de Oostvaardersplassen over natuur begint en niet over medelanders. kennelijk leven er geen mensen in de natuur. Zouden ze dan hongerende mensen in Afrika wel willen helpen?

 • PetervanKempen

  Wat de PvdD goed doet is AANDACHT krijgen.
  En, bij extremo's heiligt het doel de middelen.
  Dus, dieren met mensen vergelijken en grote schokkende headlines maken is hun handelsmerk.
  Jammer dat hun kernwaardes zoweinig inhoud hebben. Hoe was het ook al weer : Holle vaten, klinken het ......?

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.