Commentaar

1266 x bekeken 10 reacties

Brabant speelt hoog spel

Gemeentes in Brabant mogen geen vergunningsaanvragen in behandeling nemen totdat het nieuwe duurzaamheidsbeleid rond is.

Het provinciebestuur heeft vrijdagavond laat daarvoor een zogeheten voorbereidingsbesluit genomen. In de praktijk komt het neer op een bouwstop voor veehouders die willen vernieuwen of uitbreiden.

Het besluit is bij overval genomen. Het kwam pas tijdens de statenvergadering op de agenda en er was minimaal tijd voor discussie, waarna het om middernacht meteen van kracht werd. Een beetje overdreven, want zoveel zat er niet in de pijplijn om bang voor te zijn. Brabant voert immers al tijden ontmoedigingsbeleid. Deze stap past in die lijn. Duidelijk is in ieder geval hoezeer de veehouderij in deze provincie als een probleem wordt gezien. Gangbaar is er niet goed genoeg meer.

De zogeheten Brabantse Zorgvuldigheidsscore wordt de spil in het nieuwe beleid, waarop boeren nu dus moeten wachten. Maar die BZV is nog in ontwikkeling; het is een experiment met onbekende afloop. Voor het eerst worden zeer uiteenlopende aspecten van duurzaamheid in één score samengevat - een erg lastige opgave met talloze technische en juridische complicaties. Wel wordt er alvast groot bestuurlijk gewicht aan gehangen. Tel hierbij op de onzekerheid over dierrechten en mestverwerking...

Brabant speelt hoog spel, en ondernemers zitten klem.

Laatste reacties

 • antibioticasyndicaat

  Wie speelt hier hoog spel, Oppewal?
  Wel eens van democratie gehoord, of van zoönosen?

 • driepint

  @antibioticasyndicaat

  Democratie werkt twee kanten op. En denk je dat eventuele zoönosen ophouden bij provinciegrenzen?

  Bij de discussie over uitbreiding wordt steeds meer emotie betrokken. Een vergunningsaanvraag moet op wettelijke gronden beoordeeld worden en niet op emotionele.

 • schoenmakers1

  wel eens van discriminatie gehoord antibioticasyndicaat

 • dekil

  Lijkt inderdaad meer op discriminatie als op democratie.
  En als je verder nog bedenkt dat de veehouderij ontzettend belangrijk is voor de economie. Niemand zwaardere offers brengt voor het milieu als de veehouderij. En de veehouderij op gebied van kwaliteit, milieu, welzijn voor dieren, en innovatie op alle gebied bij de top van de wereld hoort. Dan moet je inderdaad stellen dat Brabant hoog spel speelt. Door dit ondoordacht beleid breek je alles af. De afwegingen worden niet goed gedaan, emotie en geen realiteit.

 • niek brabant

  het probleem van brabant word dat juist gezinsbedrijven getroffen worden. de mega gaan gewoon door. en er worden nu toch niet veel vergunningen aangevraagd, dat is al gebeurd met de nieuwe amoniakwetgeving. als bestaande bedrijven aan die nieuwe regels moet voldoen is dat de doodsteek voor de veehouderij. Dank je wel amtenaren van Brabant, de gemoedelijke provincie ?????

 • bankivahoen

  Groot gaat nog groter worden, voor een gezinsbedrijf is hier geen plek meer , simpelweg bewust weggepest .

 • eenvoudige boer

  Als je echt groot wilt worden dan blijf je niet meer in Nederland zitten.
  Het is wel jammer dat ze de goede ondernemers die de economie hier nog vlot trekken aan het wegjagen zijn.

 • niek brabant

  @ bankivahoen en eenvoudige boer, helemaal mee eens

 • Fleur de lille

  http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/2013/9/Markt-lonkt-naar-geitenhouderij-1362512W/

  Kijk even naar reacties van geitenhouders in het land op de bouwstop bij geitenhouders in Brabant. Deze veehouders hebben eindelijk een goed belegde boterham. Ze zijn bevreesd voor een volgende klap wanneer de bouwstop wordt opgeheven.

  De woordvoerster van de geitensector geeft haar mening: Nederland - vol!

 • Fleur de lille

  jurisprudentie volksgezondheid bij omgevingsvergunning milieu uitbreiding pluimveestal.

  http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBOBR:2013:2855

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.