Commentaar

10 reacties

Boeren betalen rekening prijzenoorlog

Albert Heijn verlaagde gisteren de prijzen van ongeveer 1.000 artikelen. De slag wordt vooral gevoerd met A-merken. Sommige producten worden tot 20 procent goedkoper.

De marktleider gaat de strijd aan tegen prijsvechter Lidl. Concurrenten als Jumbo, C1000 en Plus moeten mee in de prijzenslag.

De laatste prijzenoorlog dateert van 2003 tot 2006. De lagere prijzen kosten de supermarkten ook nu weer veel geld. De vraag is op wie zij dit gaan verhalen. De marges in de branche zijn al smal. Volgens sommigen is er in de afgelopen maanden wat vet gekweekt, als een soort 'oorlogskas'. Deze  is nooit toereikend. De supermarkten zullen zeker nog verder op kosten besparen. Het staat innovatie in de weg. Onvermijdelijk komen ook de inkoopprijzen onder druk. De leveranciers, dus ook boeren en tuinders, gaan uiteindelijk de rekening betalen; een vorige week getekend akkoord tussen Albert Heijn en LTO Nederland over relatie op continuïteit, transparantie, veiligheid en zekerheid ten spijt.

De prijzenoorlog lijkt op korte termijn in het belang van de consument, maar strookt totaal niet met andere ambities in de voedselketen. Van de toeleveranciers worden stappen gevraagd op gebied van productiemethoden, dierenwelzijn en duurzaamheid. De vraag is of de supermarkten deze extra kwaliteiten straks nog wel durven door te berekenen in de winkelprijs. Het is slecht voor de bewustwording. De prijzenoorlog kent eigenlijk alleen maar slachtoffers.

Laatste reacties

 • ed12345

  Nou AH heeft inovatie genoeg contracten tekenen en dan gewoon zeggen boertjes jullie krijgen 5% minder nou dat noem ik nog een echt out of de box denken .Een normaal mens krijgt het niet in z'n hoofd Ook Lidl heeft waarschijnlijk door hun winkels zo simpel mogelijk te houden en lagere exploitative kosten dan AH die daar tegenover meer keus heeft. er zijn voorbeelden genoeg vroeger had je echte gereedschaps winkels
  duur maar met een hele goede kwaliteit die hebben het ook afgelegd tegen de massa bedrijven met lagere prijzen Als Ah zijn manier van winkels aan wil of kan houden is het logisch dat de klant betaalt en niet de leverancier

 • schoenmakers1

  denk je nu echt dat de supers ooit meer betalen als nodig, zorgen voor een lage kostprijs en niet voorop lopen met allerlei onzin zal in de toekomst de juiste weg blijken te zijn

 • wmeulemanjr1

  Daar gaan we weer!! En de boer en tuinder maar 'duurzaam' produceren!! Ze hebben er uiteindelijk allemaal maling aan.

 • hornblower

  Zolang de boer en tuinder beneden de kostprijs produceert ( wat al decenia speelt ) onderneemt hij naar mijn inziens maatschappelijk verantwoord genoeg . De LTO cliek weet niet wat ze meer moeten uitvinden om hun mooie baantjes te behouden, zijn vaak allemaal meepraters die meegaand beleid voeren. Mensen in commissie's plaatsen waarvan ze van te voren al wel weten wat die gaan zeggen.

 • krulsaart

  Ik heb van een medewerker van een Nederlandse slachterij gehoord dat AH de slachterij dwingt om regulier vlees bij te mengen bij Star vlees om de prijs voor AH laag te houden.

 • l coumans

  zijn wij als producent niet zelf verantwoordelijk voor onze opbrengstprijs mijn motto U vraagt wij draaien de prijs bepaal jezelf

 • agratax2

  Wie zegt dat bij deze afgeprijsde artikelen Voedingsmiddelen zitten? In een winkel met 18.000 atrikelen zijn 1000 artikelen nog geen 6 % van het totaal en dan gaat het over de A merken, deze zijn doorgaans al vele tientallen procenten duurder dan de Eigen merken en komen uit dezelfde fabriek en zijn van dezelfde kwaliteit als de eigenmerk artikelen (doorgaans) Ik heb nog nooit geen A merk of eigenmerk groente of vlees gezien in de winkel. De super zal echt niet een prijzen slag beginnen met artikelen die we elke dag nodig hebben (voeding) er zullen wel weer de bekende waspoeders, frisdrak etc. tussen zitten. Hier wil de fabrikant ook wel eens stunten om de markt te pakken, dus is samenwerken dan een leuke optie. En de Super maar klagen over al het geld dat hij aan de oorlog kwijt is. Krokodilletranen!!! Laat onze boeren handel toch a.u.b. niet overstag gaan bij de eerste klacht uit Zaandam over marge verlies. Zij wilden een oorlog, betalen ze die ook maar zou ik zeggen. Ik heb nog nooit gehoord dat en leverancier van wapens de oorlog betaalt, Nee, hij wordt er doorgaans stinkend rijk van.

 • alco1

  @agratax. Je zegt: De reclame's zullen wel weer de bekende wasmiddelen zijn en frisdranken. De supers hebben echter wel marge nodig. Waar zal dat nu weg moeten komen. Duurdere andere producten of nog scherper inkopen, o.a. van de boer!!

 • ja

  idd laatste half jaar prijzen snoepende wijs omhoog gegaan, dan de leveranciers 2%minder willen betalen omdat ze c1000 voor een deel hebben over genomen,handel doe je met 2 partijen a h kan dat blijkbaar alleen .MEVR KROES u hebt liggen slapen of heeft u wat steek penningen ontvangen? ik ben pluimvee houder ik wil niet meer voor ah produceren dankje de koekoek vandaag 5 cent beuren in de winkel 16 cent 4 cent voor de eierhandel/distributie blijft er 7 cent over .hoezo puur en eerlijk?

 • niek brabant

  het ligt aan de wil van leveranciers om tegen de condities van de supermarkt te leveren. als niemand levert dan kan de supermarkt niet stunten. de supermarkt laat de binnenlandse productie nooit vallen. van alleen buitenlands product kan de supermarkt de prijs niet meer zelf bepalen.
  dat moet de supermarkt zichzelf toch echt gaan realiseren.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.