Commentaar

4 reacties

Biobrandstof beperkt

De kogel is door de kerk. Na een flinke tijd van onderhandelen is besloten dat maximaal 6 procent van transportbrandstof mag bestaan uit eerste generatie biobrandstoffen.

Eind vorig jaar presenteerde de Europese Commissie plannen om dit aandeel naar 5 procent terug te brengen. Onder druk van de biobrandstof- en akkerbouwlobby  is er een procentje bijgekomen. Dat het aandeel niet al te rigoureus wordt teruggebracht, valt te verdedigen. De overheid zou in dat geval een onbetrouwbare partner zijn. De enorme investeringen in de biobrandstoffenbranche zouden helemaal zijn verdampt bij een nog verdere inperking. Anderzijds is niet ingrijpen ook geen optie. Biobrandstoffen gemaakt uit koolzaad, palmolie of sojaolie blijken helemaal geen schoner alternatief te zijn voor minerale brandstoffen. Bovendien wordt er zo landbouwgrond verdrongen die bestemd is voor (vee)voedselproductie. Dat wil men logischerwijs tegengaan. Ook hoopt de Europese Commissie dat met deze maatregel versneld wordt ingezet op de ontwikkeling van de tweede generatie biobrandstoffen, die veel minder milieubelastend is. Vanuit de industrie wordt geroepen dat die ontwikkeling alleen mogelijk is met een doorontwikkeling van de eerste generatie biobrandstof. ‘Zonder de Volkswagen Kever was er nooit een Passat gekomen’, was te horen in het debat over de kwestie. Dat lijkt plausibel. Alles overziend is er voor de gulden middenweg gekozen.

Laatste reacties

 • de Vries

  Beetje jammer, zo van de fosfaat afkomen.

 • ed12345

  Zolang de verbrandings motor nog DE energiebron blijft zullen we toch naar vernieuwbare brandstoffen moeten zoeken

 • Rapsody

  diep triest de politiek snapt er helemaal niks van.
  Juist koolzaad levert regionaal verbouwd hier in Europa de hoogste CO2 reductie op tegen de allerlaagste kosten.
  Het is niet alleen de olie (1600 liter PPO per hectare) die er afkomt maar ook nog eens 3000 kg koolzaadschilfers die volledig sojaschroot kan vervangen. En er komt nog 3000 tot 4000 kg stro vanaf. Daarnaast blijft er 8000 kg wortelstelsel achter wat omgezet wordt in humus dat zorgt voor een betere opbrengst van het gewas wat er na geteeld wordt (+10% tot 30% meer opbrengst) Die zogenaamde 2e of 3e of weet ik veel wat voor generatie verarmt de grond omdat het hele gewas wordt omgezet in brandstof tegen vaak zeer hoge energiekosten.

 • denker123

  Rapsodie,die 1600 liter koolzaadolie per ha is veel te weinig om van betekenis te zijn om gewone diesel te vervangen,na aftrek van de fossiele brandstoffen en kunstmest die nodig zijn om koolzaadolie te produceren.Bij Pouw en Witteman was zelfs al een vrouw die zich heeft laten steriliseren omdat de winbare fosfor opraakt en er dan veel minder voedsel beschkbaar zal zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.