Redactieblog

9 reacties

A-ware bedreiging voor DOC

“Goede directeuren zijn goud waard”, zegt Hanna. Ze heeft het over directeur Klaas de Jong van A-ware.

In Nieuwe Oogst praat hij openhartig over de vorderingen van zijn fabriek in Heerenveen.

De bouw loopt als een trein. Ze liggen op schema. Begin 2015 komen de tankwagens met melk. Melk, die bij de collega’s wordt weggesnoept. In een straal van 50 kilometer heeft A-ware de gewenste 100 miljoen vlot binnengehaald. Er is zelfs een wachtlijst.

“Daar staan wij vast niet op”, moppert Hans. Hij heeft zich wel aangemeld, maar wij wonen te ver van de fabriek. “A-ware is dus echt een presentje voor de boeren in het Noorden”, zegt hij met spijt in zijn stem.

“Dat zal DOC niet zo ervaren”, reageert Hanna. “Het zijn vooral hun boeren die de overstap maken. Ze hebben het bedrijf in het werkgebied van A-ware. Deze richt zich ook echt op DOC-boeren. Ze krijgen een gegarandeerde melkprijs, die een cent boven die van DOC-kaas ligt. Een boer die niet overstapt, is een dief van zijn eigen portemonnee.”

“Handig”, zegt Hans. ”Boeren kunnen zich nooit een buil vallen aan levering aan A-ware. Fonterra staat op de achtergrond en investeert zoveel, dat die de fabriek nooit laat vallen. Ik denk dat grond in het Noorden duurder wordt door A-ware. Een boer met een miljoen kilo melk beurt zonder er wat voor te doen 11.000 euro meer. Dat scheelt een slok op een borrel met DOC."

Arme DOC-bestuurders. Ze gaan door een diep dal. Dit jaar betalen ze al weer meer dan een cent minder dan FrieslandCampina. Hun nieuwe visie lijkt op een grijsgedraaide grammofoonplaat.

Nu zien ze de boeren weglopen naar A-Ware. Dankzij een oud-medewerker, want wie even googlet ziet dat directeur Klaas de Jong ook gewerkt heeft bij FrieslandCampina en DOC. Hij vist dus in de vijver DOC, waar hij zelf uit dronk.

Dat doet hij (nog) niet bij FrieslandCampina. Hij krijgt melk via DMF, melk die FC goedkoop moet leveren op last van de mededingingsautoriteiten. Over een paar jaar verandert dat. Dan komen er ook mogelijkheden voor boeren van FrieslandCampina.

Laatste reacties

 • daan1908

  Prestatietoeslag - 2 cent dus Garantieprijs + 2 cent . Als wij dit niet doen helpen wij concurrenten , zo heeft Brussel dit toch niet bedoeld ? Eigenlijk is het nog gekker nml als FCDF de ( volgens vergaderboer goedkope melk ) aan A-Ware gaat leveren wordt als gevolg hiervan DOC de dupe nml door deze goedkope DMF-melk kunnen ze 1 cent meer betalen dan DOC . Zo kun je meerdere variaties bedenken maar indirect zie je dat Brussel beter deze regels direct moet veranderen om de markt zijn werk te laten doen anders kan dit verhaal weleens een heel onvoorspelde en voor sommigen verkeerde afloop krijgen .

 • BO(skabout)ER

  het is ook logisch dat A-ware een hogere melkprijs kan garanderen met de melkpool waar ze goedkope melk uit kunnen halen.

  Als deze pool stopt komt er een probleem bij A-ware, kunnen zij opboksen tegen de kostprijs van DOC? DOC is toch een fabriek met enorm veel ervaring in goedkope en goede kaas, ik denk dat niemand daar tegenop kan. Maar dit zal de toekomst leren!

 • BO(skabout)ER

  Overigens vind ik het ook dwaas om nu al te jubelen over een fabriek die nog niet draait, ga dan jubelen over de melkprijs van FrieslandCampina.

  Daarnaast heeft DOC het beter voor elkaar met zijn Wei productie als A-ware, DOC is tenminste nog mede-eigenaar, bij A-ware is Fonterra de baas over de Wei.

  Wie hoog klimt, kan diep vallen! ;)

 • jaapjo

  A-ware is van een kaashandelaar,onderschat dat niet!

 • Garriet

  Maar wanneer de kaas restproduct word omdat er wei moet zijn voor wat dan ook, dan sta je als kaashandelaar ook met de handen in het haar (DOC ook maar heeft dan nog enig dividend van de WEI)

 • koestal

  Er wordt ook ontzettend veel gesleept met melk vanuit Friesland ,terwijl er daar al genoeg fabrieken zijn

 • BoB de Bakker

  De globalisering levert alleen maar korte termijn visies op! Hoe kort is het nog maar geleden dat DOC aan de FrieslandCampina boeren snoepte.

 • Mozes

  Of DOC aan de RFC boeren snoept is niet zo erg. De laatste 1 miljard liter draagt niet bij aan de winst terwijl de boeren die deze melk leveren wel prestatietoeslag moeten ontvangen.
  Zolang DOC maar niet aan onze kaasafzet snoept vind ik het best.

 • koestal

  Rusland is heel veel kaas nodig uit Nederland,ca. 1000 ton per dag gaat er die kant op,dat is heel wat plakjes kaas

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.