Commentaar

1885 x bekeken 6 reacties

Waarschuwing China aan Friesland Campina

China laat niet met zich sollen. Zes, vooral Westerse multinationals, waaronder FrieslandCampina, krijgen boetes opgelegd voor het maken van verboden prijsafspraken.

De mededingingsautoriteit bestraft hen voor in totaal 85 miljoen euro. FrieslandCampina gaat voor 5,9 miljoen euro op de bon. De producenten van babyvoeding hebben volgens de Chinese autoriteit de prijzen opgedreven door minimum verkoopprijzen vast te stellen. De consument betaalde gretig.

Het vertrouwen in melkpoeder van Chinese makelij was door het melamineschandaal in 2008 tot een dieptepunt gedaald. De prijzen van buitenlandse babyvoeding stegen met zo'n 30 procent.
FrieslandCampina bekent schuld, en accepteert de boete. Het zegt genoeg. Het bedrijf weet dat de handelwijze niet door de beugel kon. In China niet, in Europa niet, in de VS niet, nergens eigenlijk. Welbeschouwd is de boete van 5,9 miljoen euro ook maar een bescheiden bedrag. In Brussel zou het bedrijf er niet mee wegkomen.

De sanctie heeft dan ook eerder het karakter van een waarschuwing. En het sorteert effect. Sinds het onderzoek enige tijd geleden startte, heeft FrieslandCampina de prijs van babyvoeding al met 5 procent verlaagd. Anderen deden dit met vergelijkbare percentages.
Met de veroordeling in China komt er een smetje op de handelsethiek van het zuivelbedrijf. In Roemenië loopt nog een onderzoek naar vermeende prijsafspraken. Het feit dat ook concurrenten zijn beboet, geldt niet als een argument.

Laatste reacties

 • ed12345

  Ik weet niet of er iemand ervaring heeft met kopen in China Mijn vrouw heeft jaren voor een import bedrijf gewerkt die dat wel deed Ik kan u wel vertellen dat is alleen weggelegd voor de allerslimste en dan nog ga je af en toe voor de bijl .Dus zo braaf zijn zelf nou ook weer niet

 • jan1966

  De boete is ruim € 300,- per lid van Friesland Campina

 • alco1

  Je kunt toch wel zeggen dat de concerns hun best doen voor een zo hoog mogelijke melkprijs, waar wij dan nog weer over klagen.
  Alle bemoeizucht van hogeraf riekt toch wel naar het doel om een niet te duur voedselpakket voorgeschotelt te krijgen.

 • daan1908

  Scorebordjournalistiek .

 • abtje

  Toch een goeie aktie geweest, 15% erboven op, nu 5 procent eraf. Lage boete betalen, vroom gezicht trekken, sorry zeggen en blijven cashen...
  Er zijn slechtere manieren om je produkten te verwaarden. Als het het niet waard zou zijn kochten ze het niet.

 • koestal

  FC komt er nog goed af,vergeleken met de rest

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.