Commentaar

2137 x bekeken 65 reacties

Vraag het de veehouders

Het is even wennen, maar ook de akkerbouwer moet rekening houden met maatschappelijk protest. In Drenthe strijdt de stichting Bollenboos tegen uitbreiding van de lelieteelt.

Telers gebruiken volgens de omwonenden te veel gif. Het stinkt er chemisch. Bewoners raken benauwd en krijgen irritaties aan ogen en longen, luidt het. Op een ingericht meldpunt regent het klachten.

De Gezondheidsraad gaf vorige week de omwonenden een steuntje in de rug in hun protest. In een conceptadvies aan het kabinet spreekt de raad haar zorgen uit over langdurige blootstelling aan middelen. De raad stelt voor om in de toelatingsprocedure voortaan ook de risico’s voor omwonenden mee te wegen.

Het is een logisch advies. Immers de teler beschermt zichzelf tijdens het spuiten ook tegen mogelijke effecten op zijn gezondheid. Nu is zo'n onderzoek tijdrovend. Het gaat te ver om te wachten totdat alle huidige middelen zijn getoetst. Onderwijl zijn verbeteringen in de praktijk mogelijk, zoals driftbeperking. Dit gebeurt ook al volop. En natuurlijk, daar begint het mee: communicatie met de omwonenden. Vraag het de veehouders! Vertel wat je doet, waarom en wanneer. Vaak is onwetendheid een grote bron van zorg en frustratie. En houd rekening met de buurt, ook als het 'maar' om een eenjarige wisselteelt gaat. Het draagvlak van de hele sector is in het geding.

Laatste reacties

 • alco1

  Het zal toch de teelt verkleinen. Goed voor de prijsstelling.
  Het lijkt wel een beetje op teelt van verdovende middelen. Zo af en toe worden er weetplantages opgerold en transsporten onderschept voor het prijs behoud.

 • fransderondhoeven

  dus mensen in de stad als je gaat barbecueën eerst de buren vragen of het mag want dat stinkt en rookt ook

 • schoenmakers1

  ik dacht dat we in nederland via het bestemmingsplan goede uitgangspunten hadden om samen te leven, dus als men rustig wil wonen gaat men in een woonwijk zitten, als men de landbouw wil beleven in het buitengebied, met alle voor en na delen, als men veel verkeer langs het huis wil hebben aan een doorgaande weg, maar schijnbaar als men ergens zit moet iedereen zich aanpassen aan een paar zeurkousen, wat een onzin!

 • drientje

  Het zal bij de akkerbouwers wel net zo vergaan als bij de varkenshouderij:
  10% ZORGT VOOR 90% VOOR DE PROBLEMEN.

 • kenijor

  Als je erover nadenkt, er wordt geen voedsel verbouwd. Dus dit behoort niet tot de primaire sector. Van urgentie is dus geen sprake.

 • trijnie

  De lelieteelt vereist ontzaggelijk veel bestrijdingsmiddelen. Daarbij liggen de akkers vaak dichtbij of zelfs rondom de huizen.
  In Drenthe maar ook in Overijssel wordt er steeds meer aangeplant.
  En het is geen onhebbelijkheid van de mensen die er wonen dat ze daar tegen ageren. Het is wel hun buurt en dat heeft niets te maken met het plattelandsgebeuren. Dit is iets wat verplaatst wordt vanuit het Westland omdat daar de grond volledig vergiftigd en verzilt is.
  En Google maar eens hoeveel miskramen, ziekten en ellende onder die bewoners, kwekers daar voorkomt. Ik zou weleens van een veeboer willen horen hoe hij het vindt als hij een perceel leliebollen naast zijn perceel, waar zijn beesten van moeten vreten, krijgt. Dan zeg je niet meer: platteland, moet kunnen.

 • alco1

  Ik heb vele jaren land uitgeruilt met een lelie kweker. Ik maaide er altijd stijf aanlangs en nooit geen nadelige gevolgen gehad.

 • trijnie

  Alco1, ik zou maar uitkijken met dat verhuren aan een bollenkweker, je gaat er niet onmiddelijk dood aan maar je komt aan de beurt dat kan ik je wel zeggen.
  En je beesten erbij. Daarbij wordt je land t.e.m. vervuild en kun je er straks zelf niks meer mee.

 • jk.

  @ trijnie wat ben jij een naief mens. Ben je lid van die misselijke groenen of lid van de partij voor de dieren ? Zeikwijf ga eens ergens anders kijken hoe ze daar met onze planeet omgaan!

 • Bison

  Ik heb vroeger s'winters jaren tulpen bollen van tulpen kwekers gevoerd aan de melkkoeien, alle boeren in dat gebied deden het, goed voer en goedkoop,.. dat mocht op het eind ook niet meer vanwege de gif stoffen die gebruikt werden
  Zover ik weet nooit nadelig voor de gezondheid geweest van mens en dier(wij dronken die melk thuis ook).
  Vroeger werd er ook met de DTT spuit op los gespoten tegen vliegen voor het melken,..was ook slecht zeiden ze. 35 jaar later leef ik nog steeds en gezond als een vis.

 • jordi 1455

  @Bison men acht dat asbest ook giftig en gevaarlijk. Mijn opa zij altijd; zolang je er niet in boort en zaagt is er niets aan de hand.

 • Bison

  Abtje asbest ligt op het dak, het word niet gevoerd

 • jordi 1455

  @Bison dat weet ik, het was alleen een voorbeeld hoe overdreven men kan zijn over dingen die gevaarlijk kunnen zijn.

 • trijnie

  @Jk. Uit wat voor een sociaal milieu komt u dan???? Ja , ik ben inderdaad wat groen onderlegt maar door die woorden van u liep ik rood aan van verlegenheid.....

 • trijnie

  Jordi, asbest, leg je oor maar eens te luisteren in Twente. Zelfs de vrouwen die de kleding van hun mannen moesten wassen, werden ziek en stierven eraan.
  Zelfs toen de overheid al wist hoe dodelijk het werken met asbest was, werd er nog op grote schaal mee doorgewerkt om economische motieven.
  Weet je, het is met heel veel van die dingen zo; pas achteraf komen ze er achter dat het foute boel is.

 • trijnie

  @bison, je kunt die tulpebollen beter in de grond stoppen dan beleef je er veel meer lol aan, want mooi zijn ze wel.
  Maar hoewel ze grijs zien van de antischimmel als je ze koopt, ze worden toch door de woelmuizen opgevreten, dus, maar ik denk dat het met al die bestrijdingsmiddelen een kwestie is van ophopen en lange tijd termijn.
  Zelfs moedermelk is besmet met allerlei stoffen die er niet in horen.

 • Mels

  Trijnie. Compleet mis,een bos tulpen uit de winkel wordt NIET bespoten. Die hebben van nature een grijze waas. Ook de droge bollen uit een zakje zit NIETS op. Mocht je menen weer eens van alles beter te weten zorg dan dat je eerst weet waar je over praat zo niet klep dicht.
  Puntje asbest: als het ligt liggen laten,gebeurt niets mee maar als het door welke omstandigheid dan ook weg moet.vakkundig afvoerrn dan is er niets aan de hand en het is zeker goed dat het niet meer gemaakt wordt.

 • trijnie

  @mels, je moet die neus van je eens boven zon zakje bollen houden, dan ruik je het gif er nog op. En dat grijze van dat bosje tulpen, ja, dat weet ik ook wel.
  Ik heb wel eens het idee dat velen van jullie er niet aan willen(kunnen) maar de consumenten zijn niet allemaal zo dom en gedwee, gelukkig is er ook nog een percentage die het wel doorheeft.
  Trouwens, nu er zoveel mensen reageren; lees het boek eens: Van dier naar mens van David quammen , interessant voor veel mensen hier. Echt een aanrader.

 • Hogman1

  De groene leugen in typen op google ... het is natuurlijk maar wat je WILT lezen

 • alco1

  Hogman. Het grote probleem is dat mensen alles niet meer kunnen overzien en daarom enorm vatbaar zijn voor die zonder economisch en op emotie gestoelde praatjes.

 • trijnie

  Alco, er worden teveel mensen ziek van deze harteloze economie.
  Kijk alleen al naar de zorgverzekeraars, gisteren nog op tv, ze laten je liever doodgaan dan dat ze een behandeling vergoeden.
  En zo was het ook met het asbest, wij hebben een grote schuur gebouwd met asbestplaten, zo onder de cirkelzaag, kindjes eromheen, wij wisten niet beter, maar later bleek dat de overheid het allang wist.
  We worden dom gehouden omwille van geld belangen dat mag je rustig van mij geloven maar het hoeft niet, je bent tenslotte de domste niet.

 • trijnie

  @hogman 1, e.e.a. gelezen n.a.v. de groene leugen, je hebt gelijk met name wat de groene energie betreft. Maar niets in het leven is helemaal waar of onwaar.
  Waarheid of leugen ieder moet maar voor zichzelf afwegen wat voor hem/ haar het beste is .

 • Bison

  Trijnie die tulpenbollen die ik voerde waren bollen die in het najaar uit de volle grond gerooid waren en daarna in bakjes met zand in de kas 'getrokken'(geforceerd) werden om in de winter een tulp te produceren en daarna waren uitgewerkt en werden weggegooid. die bollen waren een afval product en ik kon ze voor niks ophalen
  Onze koeien vraten die bollen bij de truckload de hele winter door, ik heb er nooit een zieke koe van gehad.
  In mijn vaders tijd nog in de zestiger jaren werd er langs de huizen in dorpen en steden elke paar dagen groente en brood en zo bewaard en opgehaald door in de volksmond een schillenboer genoemd en ook voor veevoer gebruikt.(Dat was nog eens Kringloop(die oudjes waren zo stom niet)) Dat zie je vandaag de dag ook niet meer. Het word liever in de vullesbak gekieperd of zou het ook vol zitten met chemicalieen ..wat me niks zou verbazen want alles word bespoten vandaag de dag.

 • trijnie

  Ja bison, die goeie ouwe tijd, het is net wat je zegt, dat was nog eens kringloop. Bij ons werden zelfs de lompen en oud ijzer opgehaald, je kreeg er ook nog een stuver voor. Maar die tijd was ook niet zo goed, laten we eerlijk zijn.
  Mijn moeder kon altijd maar net de boel aan elkaar breien en studeren was er niet bij, op mijn 14e aan het werk bij een groenteboer. Huishouden, koken, kinderzorg,op het land werken, raapstelen binden, sla snijden enz.
  Maar overal leer je van en pas op mijn 17e ben ik diploma's gaan halen werken en leren. Moet je tegenwoordig niet voor komen.
  Maar die bollen zullen toendertijd denk ik niet zo giftig zijn geweest, die boer waar ik werkte spoot ook nooit, alleen weet ik nog dat de menselijk beerput gewoon tussen de raapstelen ging, dat vond ik toen nog wel zo goor.

 • minasblunders1

  Trijnie, die menselijke beerput kon in die tijd ook nog best benut worden voor bemesting. Tegenwoordig zitten er veel te veel afvalstoffen van (hormonale) medicijnresten in. Vroeger was de menselijke beerput puur natuur.

 • koestal

  Hier vlakbij een biologische boerderij met nog asbest op het dak van 40 jaar geleden,ja lekker biologisch !

 • Mels

  Trijnie als je er geen verstand van hebt hou dan je klep. Zat zakje ruikt nou eenmaalzo en heeft geen ruk met GEWASBESCHERMINGSMIDDEL uit te staan. Ga een bij een tulpenteler vragen. Eigenwijs hier trappen en stieren is wel heel makkelijk. Je neem de uitnodigingen om te kijken toch niet aan. HEEL ERG LAF.

 • abtje

  Ik zie nu pas #12. Sorry Bison, ken mijn reactie niet vinden in dit verhaal.:-)

 • trijnie

  Mels, je moet echt je taaluitdrukking schonen, dit kan echt niet, zo kun je de boerenstand niet vertegenwoordigen.
  Maar mocht je bollenkweker zijn dan ben ik bereid, mits de afstand niet te groot is, bij je langs te komen.
  Ik mocht ook bij ene Ruben, kippenboer, langs komen maar na herhaald contact zoeken, heb ik het opgegeven. Misschien lopen er momenteel teveel plof kippen, ik weet het niet, maar ik vind het wel jammer.
  En nog even op die bollen terug te komen, ik heb vorig jaar, zeker voor zo'n €400._besteld en dan moet jij mij eens uitleggen wat het grijze poeder is wat zo chemisch ruikt. Het waren veel verwilderingsbollen maar vooral op de tulpen zat het.

 • trijnie

  En mels wat valt er te stieren aan het feit dat er antischimmel op zit?
  Het lijkt wel of je niet wilt weten dat het overal gebruikt wordt.
  Je hoeft er toch geen verstoppertje over te spelen? Ik begrijp je boosheid in deze niet.

 • Mels

  Ik speel geen verstoppertje maar jij doet of heel agrarisch Nederland iedereen bewust aan het vergiftigen is en daarbij wil je ook nog eens terug naar vroeger toen alles zoveel beter was. Kompleet de werkelijkheid uit het oog verloren en steeds maar weer de verkeerde beschuldigen van misstanden die er niet zijn. Als je weet waar je over praat mag je van mij maar telkens als een kip zonder kop van allerlei pertinente onwaarheden verkondigen komt mij de strot uit. Insinuaties en verkeerde aannames is waar je goed in bent maar te beroerd om naar welke boer of teler te stappen en hem of haar het hoe en waarom te vragen. Nee lekker hier kolder verkondigen dat schiet op. Een discussie op inhoud wil ik best aangaan maar niet als iemand stomweg niet luisteren wil.

 • trijnie

  Mels, je hebt mijn vraag over het grijze stinkpoeder niet beantwoord, jij weet het zo goed, dus vertel het me dan.

 • ohzo

  @ trijnie, laten we even 2 zaken uit elkaar houden. Dat wat veehouders produceren of akkerbouwers. En dat wat de verwerkende industrie in elkaar prutst, omdat de consument niets voor een aardbeienyoghurt wil betalen. En dus deze met rommel op smaak gebracht wordt.
  De veehouders/akkerbouwers in europa behoren tot de schoonsten, ik spreek uit ervaring.. Zonder spuiten kan niet, google maar eens wat schimmels( mycotoxinen), welke natuurlijk voorkomen met je doen. Wel eens van biologische wapens gehoord? Wees eens voorzichtig en realiseer je waarom de landbouw zich in een bepaalde richting ontwikkeld heeft.

 • trijnie

  ohzo, ik heb een moestuin en daarom weet ik verdraaid goed dat het heel moeilijk zonder kan. Ik heb dit jaar prachtige aardappelen, hoge opbrengst waar ik blij en trots op ben, geen bestr. m. gebruikt maar ik heb in andere jaren ook weleens de fyto er goed ingehad en heel wat moeten weggooien.
  En ook wordt er het e.e.a. opgevreten door de rupsen.Ik beschuldig ook niemand van verkeerd beleid.
  Maar de bloembollenteelt is een zeer vervuilende bouw dat weet iedereen op dit forum. Het begint al met de grondontsmetting, daarna de schimmels en het ongedierte. En iedereen weet dat het grondwater in het westland niet meer ok is. En ook iedereen weet dat heel veel mensen daar al ziek zijn geworden van de middelen die daar op grote schaal worden gebruikt. Zwangerschappen die niet goed gaan. En dan heb ik het nog niet over de bijen. En ik vind het jammer dat deze teelt nu over het hele land uitwaaiert.
  Ikzelf heb door de royale aankoop van bollen daar ook schuld aan, ik zal zien dat ik dit jaar een biobollenkweker zie te vinden.
  En ik begrijp het helemaal dat het niet zonder kan en het is goed dat er naar alternatieven wordt gezocht en aangewend. Gebruik zelf nog weleens gesteente-meel en eerder nog weleens zwavel maar dat staat ook al in een slecht daglicht.
  M

 • jk.

  @trijnie: sorry voor de late reactie maar waren druk met de aardappels. Mag ik een profiel van jouw denkwijze schetsen? Oh ja dat lukt me niet want ik gebruik gewasbeschermingsmiddelen ,biologische geitenwollensokkenfiguur je bent onreeel en naief stem maar lekker op pvdd of zoiets misselijke zeikerd. maar ik denk dat je allang met de vut bent en je hele leven al geteerd hebt op ons . Bah om van te kotsen.
  @ mels : ga zo door ha ha top hoor.

  Hoop op een leuke reactie van je en anders kom je maar eens kijken hoe het er in het echt aan toegaat

 • niek brabant

  trijnie klopt er word veel stilgezwegen. wonen in steden is niet zo gezond. er komt veel anorganisch fijnstof vrij in de stad dat blijft hangen en word ingeademd. dat fijnstof slaat het lichaam op in de vetlaag en is dus heel het leven ziekmakend. wat doet de overheid die pakt de boeren met fijnstof aan, maar dat is organisch dus lang niet zo gevaarlijk. om zo aan europese regels te voldoen. ik heb de overheid nog nooit horen zeggen dat wonen in een stad slecht is voor je gezondheid.

 • Mozes

  Jk. ,je bent te negatief tegen Trijnie net als Alco1 dat ook vaak is. Trijnie stelt kritische vragen, soms vanuit een romantisch en nostalgisch idee. Vragen die soms moeilijk te beantwoorden zijn. Maar Trijnie is wel oprecht, anders dan de echte activisten. Het verschil tussen Trijnie en echte activisten is dat Trijnie niet verwijst naar een vermeende kwade mentaliteit van de boer. Echte activisten, ook hier op het forum zoals LouiseB en Miriamnu proberen alles te verklaren vanuit de kwade mentaliteit van de boer. De echte bestaansreden van de huidige landbouw interesseerd hun niet. Sterker nog: als je probeerd hun iets uit te leggen over de achterliggende complexiteit proberen ze dat te ontkennen. Trijnie daarentegen toont interesse en begrip voor de achterliggende bestaansreden. Dit verdient respect.

 • trijnie

  jk, het leven is schijnbaar echt zwaar voor je, als je op zo' n manier je ergernis moet uiten. Het zou me niet moeten grieven maar het doet me wel want wij, mijn man en ik, hebben altijd kei en keihard gewerkt. En ja, wij zijn nu ouder maar we zijn er nog voor veel mensen. Mantelzorg, verenigingswerk en nog veel meer.
  Dat ik nu wat meer op dit forum ben heeft een reden, wordt gedwongen het wat rustiger aan te doen. Maar het is te hopen dat dit niet blijvend is.
  Maar ik zal blijvend mijn mening blijven geven en zie het maar als een opsteker waar je wat mee kunt doen, als iedereen ja en amen zegt is er geen beweging en dit is nodig anders verandert er niets.

 • trijnie

  Mozes, bedankt, na zoiets als hierboven doet het heel goed.

 • Mels

  Zie#31. Luister lees en verdiep en constateer eerst het hoe en waarom van diverse zaken. Of je dan trijnie heet of Willem Alexander. Als je niet weet hoe en wat maar wel een mening hebt is de sneer geheel gratis.

 • Romeijn

  Hoe lager het niveau, hoe moeilijker begrip en interesse op te brengen.
  Dat geldt dus inderdaad voor iedereen in dit kleine gemeenschapje.

 • trijnie

  Mels, lees nu nog eens goed mijn reacties door en niet alleen hierboven. Je hebt mij nog nooit horen zeggen dat heel nederland door jou of wie dan ook vergiftigd wordt. Ik geef zelfs aan dat het in mijn moestuin niet altijd lukt. Toen ik voor een paar jaar terug de coloradokever in mijn aardappels had, heb ik ze eruit geplukt. Ik begrijp heus wel dat er bij jullie een lading insecticide overheen moet.
  Maar wij hadden het hierboven over bloembollen die gevoerd werden en lelieteelt.
  En hoe je het ook wendt of keert, ach, je weet het zelf veel te goed. Ik ga verder in mijn boek. Moet je ook eens lezen, met open vizier: De aarde zal weer vruchtbaar zijn, verhalen van landbouwpioniers geschreven door Ellen Winkel

 • Mozes

  Trijnie, dat er vaak fel op jou gereageerd wordt lok je voor een deel zelf ook uit.
  In jou laatste reactie (#42) bv staat de volgende zin:' ik begrijp heus wel dat er bij jullie een LADING insecticiden overheen moet'.
  Dit is nu een treffend voorbeeld van polariserend en provocerend taalgebruik. Je had toch ook kunnen zeggen:' ik begrijp heus wel dat jullie op vele hectares de coloradokevers er niet met de hand af kunnen rapen en gedwongen zijn gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken'.

 • Mels

  Romeijn. Pot verwijt de ketel.........

 • Romeijn

  Mozes, dat van Trijnie klopt inhoudelijk wel; het is niet polariserend en provocerend, maar je vat het wel zo op omdat het voor jou afwijkend taalgebruik is. Je hebt een vooroordeel bij mensen die zo reageren. Het klinkt in ieder geval nog een heel stuk vriendelijker dan in de hoek gezet worden als geitenwollen sok met de mededeling toegevoegd dat je als 'linkse activist' afgeschoten moet worden.

 • trijnie

  Mozes, helemaal gelijk maar vele bunders aardappelen dat doe je niet met een beetje insecticide maar ik moet zeggen: jouw manier van spreken is 'niet zo hard tegen het zere been'.

 • trijnie

  Romeijn, ook helemaal gelijk, ik begrijp ook niet waarom er bij sommigen zo fel gereageerd moet worden. Het is bij het a-sociale af.
  Ik vraag mij vaak af hoe die mensen van face tot face zijn. Wat moet je daar nu van denken als ze zulke woorden gebruiken.
  Daarbij wordt er ook slecht gelezen, waarschijnlijk moeten ze hun boosheid ventileren al voor er over nagedacht is. En het is zeer waarschijnlijk om onmacht over zaken die niet eens zozeer om het onderwerp draaien.
  Eigen baas is niet altijd zo rooskleurig en soms is er weinig voor nodig en er staat een faillisement voor de deur.

 • alco1

  We moeten het met elkaar doen. Dan is het heel belangrijk om de taal te gebruiken die geen aanstoot geeft tot verdere verwijdering. Dit zou @romeijn ook moeten begrijpen.
  @trijnie ik heb ook naar jouw toe geschreven dat we dichter bij elkaar staan dan je denkt. Ik heb je zelfs mijn tel. nr. gegeven als teken van vertrouwen. Ik wilde je namelijk laten weten hoe ik werkelijk in het leven sta. Je belde niet, omdat je in mij een zelfingenomen gepensioneerde Groningse hereboer zag. @mozes. Ik zou wel eens kennis willen maken met jouw. Kijken in hoeverre wij op één spoor zitten. Dit heb ik ook met @ruben gedaan inzake de problemen met @politiek. Ook met @minasblunders is er contact in verband met de mestwet perikelen.

 • jk.

  @ trijnie. Ik heb een duidelijke mening over bepaalde onderwerpen. Het zal mij ook een zorg zijn of je gekwetst bent en gedwongen wordt het rustig aan te doen. Ik wil graag nog een lange tijd gezond en goed voedsel produceren. Er komen alleen steeds meer mensen die vervreemd zijn van de gehele landbouw. Dacht dat jij dat ook wel weet ,En ondanks al je ervaring schop jij ook tegen het systeem aan die jullie generatie zelf heeft opgebouwd, dus bezint eer ge begint. Ik wens je een fijne dag toe , heb ik ook,want mijn aardappels groeien opperbest met veel gewasbeschermingsmiddelen.

 • trijnie

  Alco, jij noemde mij, als ik geen contact met je opnam, een raddraaier of zoiets, weet je nog wel? Nu, ik laat mij door niemand dwingen.
  Daarbij weet ik niet of ik er goed aan doe om mijn identiteit prijs te geven.
  Er is bij sommige mensen zoveel haat naar mij toe dat ik ze liever niet helemaal in mijn wereld toelaat. Maar ik ga binnenkort naar de kippen, duurt wel lang, maar ik denk dat ik over een tijdje in een mooie stal met mooie kipjes mag kijken. En ik hoop dat Ruben begrip heeft voor mensen die misschien niet helemaal zijn standpunt delen.

 • trijnie

  jk ik heb de mijne al uit de grond, frieslanders,toluca en raja. Allemaal bio.
  Totaal van 4kilo poters goed 100 kilo eruit gehaald. Weer goed om ons een jaar te voeden. Misschien wilt u mij wel antwoord geven of dit een goede opbrengst is en misschien ook nog een paar bemestingsadviezen want daar zit ik als leek nog weleens mee te klooien. Gebruik koemestkorrel en kali/magnesium op zure (veen) zandgrond, dat laatste gebruik ik alleen voor de vruchtbomen, aardappelen en aardbeien en de siertuin en bloembollen. Als het niet teveel moeite is....graag advies

 • Mels

  Prima opbrengst trijnie. Zo te lezen raakt het je en denk je er over na. Idd bestrijd je schmmels en luizen in aardappels niet met een beetje chemie. Wat ik je wel mee wil geven is het feit dat we ondertussen 90% minder werkzame stof gebruiken dan in pakweg de jaren 80. Ook zijn en worden de middelen ondanks de neonicotiden steeds vriendelijker voor gebruikers en de omgeving. Door de steeds gerichtere aanpak van de diverse plagen komen we hiertoe. Denk nou ook niet dat we maar wat aanknoeien want echt je wilt de faktuur niet krijgen van een 5liter kan sumicidin laat staan van 10 kannen. Je kunt zelf googlen wat dit voor middel is. Probeer je nou eens een beeld van moderne landbouw in alle sectoren te bedenken zodat je een idee kunt vormen van het hoe en waarom en idd hoort daar juist elke uitnodiging bij. Zo gauw je de werkelijkheid en het waarom begrijpt zul je zeker hier niet zo gebeten reageren op alles.

 • alco1

  @TRIJNIE. Ik zei dat als je geen contact op zou ik zou twijfelen aan je oprechtheid. Trouwens ik geef mijn identiteit bloot en als je niets te verbergen hebt is dit ook geen enkel probleem, alleen met kwaadwillenden moet je voorzichtig zijn. Maar zo zie ik jouw totaal niet. Ook de naam alco is helemaal niet geheim. Het is mijn bedrijfspredikt en het laatste jaar zijn er misschien wel honderd melkkoeien met dit predikt naar andere bedrijven verkocht.

 • Mozes

  Ja Trijnie #50, zoals ik al zei: je lokt het zelf ook uit.

 • Bison

  Het valt niet mee om met zoveel tegenstrijdige personalities te moeten leven op dat kluitje grond daar zonder je sanity te verliezen.ha

 • Romeijn

  Trijnie, in de tuin is 100 kilo aardappels van 4 kilo pootgoed uitstekend. Bij Toluca had ik dat van 6 kilo pootgoed. Vergeet niet om elk jaar weer een ander stuk grond te gebruiken. Hoe langer de vruchtwisselingscyclus hoe beter.

  Bison en andere stokers in het buitenland: het is lekker makkelijk om van daaruit te vertellen hoe wij het hier in Nederland moeten doen. Het verdrijft blijkbaar de eenzaamheid van de emigrant met toch wel een klein beetje heimwee.

 • trijnie

  @Mozes, nu breekt mij de klomp, wat heb ik nu weer verkeerd gezegd??????
  In#50???

 • trijnie

  @romeijn, ik heb mijn moestuin in 4 stukken verdeeld, dat schuift elk jaar op. Bladgewassen: veel mest, bonen na de bladgewassen heel weinig mest en oude compost, aardappelen nauwelijks mest maar wel patentkali, deze mest geef ik ook aan de aardbeien, tomaten en paprika's, het vierde gedeelte voor bieten uien e.d.
  En er staan overal bloemen tussenin.
  De tomaten, paprika's en komkommers staan in de kas, ik heb verschillende soorten tomaten. Ik zaai alles al voor in de serre in huis, pakhok, elk jaar weer.
  Maar ja, het is een grote vreugde en daar doe je het voor.

 • Mels

  niets trijnie,de reactie was juist gericht op je reactie #50 en daarin lees ik niets verkeerds.
  Oja romeijn,vanuit Canada reageren op boerderij heeft niets te maken met de eenzamheid verdrijven,eerder met medelijden over het gezeik wat welke agrarisch ondernemer,of voor mijn part noem je em gewoon boer,dan ook,tegenkomt.Iets wat de Canadezen vreemd is,daar zijn de meeste mensen nog blij met hun voedselproducenten,bio of regulier,whatever.

 • Bison

  Pluimpje Mels,..jij ziet hoe het in elkaar zit.:-)

  Romeijn is denk niet erg gelukkig,..soms beetje last van je prostaat Romeijn??

 • Romeijn

 • Mels

  Romeijn,helaas niet goed opgelet........

 • jk.

  @trijnie geef je alleen koemestkorrels, das wel veel kali. Kijk eens hoeveel N er in zit. En op zure veengrond zou het niet verkeerd zijn eens naar de ph of zuurgraad te kijken. Bij een slechte ph groeit alles slecht. Net de aardappels hoeven niet perse bekalkt te worden maar biet gewassen/kool wel. Maar goed een echte bio boer neemt genoegen met soms een tegenvallertje denk ik maar zo. De natuur is soms niet te sturen.

 • trijnie

  Jk Bedankt voor je goede raad. Ik ben nogal voorzichtig met kalk omdat ik weleens gelezen heb dat het de humus afbreekt. Maar ik zal volgend voorjaar op het bieten stuk kippenmestkorrel gebruiken i.p.v. koemest. In kippenmest zit wat meer stikstof en kalk. Normaal gebruik ik alleen kippenmest op het gazon 1x per jaar in het voorjaar.
  Wel gebruikt mijn man iedere keer een laagje kalk op de composthopen en de compost gebruik ik op de moestuin en elk jaar een gedeelte van het gazon, dat knapt er altijd zichtbaar van op. Dan heb ik nog zo'n 70 verschillende rozen staan en hiermee gaat het niet fijn. Het blad is van verscheidene rozen geel,ziekelijk en er zit weinig groei in en dat terwijl ze het eerst zo goed deden. Hier zijn tekorten waar ik niet zo goed raad mee weet. Misschien magnesium gebrek????

 • trijnie

  Jk, nog even een aanvulling, kool verbouw ik nauwelijks want er zit steeds knol voet in.
  Alleen boerenkool en dit jaar nog wat koolrabi. En ik begin nu de stukjes die vrijkomen met wintertarwe in te zaaien. Ook wil ik in december kalken onder de appels, sommige srtn hebben wat schurft heb ik gezien.
  Mocht je nog goede raad hebben dan graag. Van een vakman valt altijd wat op te steken.

Laad alle reacties (61)

Of registreer je om te kunnen reageren.