Redactieblog

1070 x bekeken 2 reacties

Vive la vie

"Melken jullie vanavond ook?", vraagt Damien, met een heel serieus gezicht. "Vanavond?" En we kijken hem een beetje verbaasd aan. Waarom zouden we níet melken?

"Nou, in Frankrijk melken sommige boeren niet op zondagavond. Die willen op zondag leuke dingen doen, maar geen buitenstaander inhuren om dan 's avonds te melken. Dus melken ze 's morgens pas om tien uur en maandagmorgen weer heel vroeg." Oh?!

"Maar hebben de koeien daar niet onder te lijden dan?", vragen we hem. Want wij hebben hier in het begin (toen we nog geen aggregaat hadden) wel eens een halve dag stroomuitval gehad en daar hadden de koeien toch wel een knauw aan over gehouden. Maar onze Franse vriend denkt dat dat wel meevalt. Misschien staan die Franse koeien ook wel een stuk relaxter in het leven, haha.

Anne vertelt vervolgens dat zij twee nichten heeft die samen hun ouderlijk bedrijf runnen. En dat die 's morgens om acht uur melken en 's middags om vier uur. Omdat ze beide kinderen hebben en daar ook voor willen zorgen. Het blijkt heel goed te gaan. De koeien hebben in ieder geval een normale tot hoge productie.

Onze vrienden melken zelf zeventig koeien. Samen met een partner. Waarbij beide vrouwen weliswaar buitenshuis werken. Maar wat in onze ogen toch een vrij relaxte levenshouding lijkt. We zijn dan ook stomverbaasd als Damien zegt dat de Fransen het meest depressieve volk zijn van Europa. Huh?! Wij dachten altijd het omgekeerde. 'Vive la vie' en 'Lasser-faire'. 'Met de Franse slag.' Toch?

Damien vertelt dat hij destijds een partner had gezocht, om inderdaad meer tijd over te houden. Maar hij geeft toe dat hij nu juist mínder tijd lijkt te hebben. Als Michel hem vraagt waar zijn tijd dan in gaat zitten, is hij even stil. Hij vraagt het zichzelf nu ook hardop af. Michel heeft het van zichzelf wel eens een poosje bij gehouden, omdat hier de dagen ook voorbij vliegen, vaak zonder enig idee wat hij nou precies gedaan heeft.

"Maar nu hebben we lekker een week vakantie," valt Anne in. "Want zelfs onze telefoon heeft geen bereik, haha." We moeten vanavond wel melken. Maar daarna pakken we wel een lekkere fles wijn. Vive la vie!

Laatste reacties

  • ed12345

    Miranda zoals altijd zijn je blogs leuk gewoon verhaal van 'n dag of periode
    hoop er nog veel van je te lezen

  • koestal

    Hier zijn boeren die 3 keer per dag melken ,maar dat is wel zwaar

Of registreer je om te kunnen reageren.