Redactieblog

1184 x bekeken 17 reacties

Van de wind

“De molen draait niet met de wind die voorbij is.” Dit onbekende spreekwoord geldt zeker voor de groep boeren die al meer dan twintig jaar bezig is met de voorbereidingen voor een windmolenpark langs de Noordermeerdijk in de Noordoostpolder.

Ik heb bewondering voor hun doorzettingsvermogen. Vergunningsgedoe en rechtszaken hebben de hele boel behoorlijk vertraagd. De samenleving wil toch hernieuwbare energie? Windboeren en zonneboeren kunnen dat leveren. Waarom doen anderen dan zo moeilijk? Deze week ging eindelijk de eerste heipaal de grond in voor de aanleg van het grootste windmolenpark van Nederland. Op het land worden daar 26 molens gebouwd. Voor elke molen zijn 66 heipalen nodig, met een lengte van 25 tot 30 meter. Zes palen per dag betekent ongeveer 10 dagen per molen. De verwachting is dat ergens halverwege 2014 de eerste molen ook daadwerkelijk draait en stroom levert.

Ondertussen houdt Waterschap Zuiderzeeland de komende weken scherp in de gaten of er bij het heien voor de windmolens geen scheuren in de dijken ontstaan. Het waterschap controleert op trillingen en op de hoeveelheid kwelwater die omhoog komt. Bij proefheien bleef de meetwaarde ver onder de grens die als gevaarlijk is gesteld. Mocht de grens wel worden overschreden, dan worden de werkzaamheden ter plekke gestaakt om de grond tot rust te laten komen. Inderdaad, de dijken zijn heilig, want veiligheid gaat voor alles!

“Alle winden hebben hun weerwinden” zegt een ander spreekwoord. Daar verwacht ik dan wel wat van, want de cijfers van het UWV zeggen dat het aantal werklozen in de gemeente Noordoostpoolder met 58 procent is gestegen. Misschien kan de windinstructie nog voor wat banen zorgen.

Of moeten we bang zijn voor het wel bekende spreekwoord: "Men kan van de wind niet leven"...

Laatste reacties

 • veluwsboertje

  Die wind zaait zal storm oogsten
  Spreekwoorden: (1914) Die wind zaait, zal storm oogsten,
  d.w.z. ‘wie oproer verwekt, zal er het slachtoffer van worden’; men wordt dikwijls in dubbele mate gestraft door de gevolgen eener verkeerde handeling, die men gedaan heeft; men ontvangt loon naar werken. Ontleend aan den Bijbel en wel aan Hozea VIII, vs
  Gevonden op http://www.dbnl.org/tekst/stoe002nede01_01/stoe002nede01

 • trijnie

  Molens, jammer dat het zoveel gemeenschapsgeld kost, er moet geld bij.
  Een beter initiatief zijn zonnecollectoren en daar kan iedereen van profiteren.

 • l coumans

  beste trijnie leb me dat eens uit ik kan van zonnepanelen geen chocolade maken, graag ook onderbouwen

 • info36

  Wat zijn veel mensen toch bang voor alternatieve energie. Ik snap daar niets van.
  Windmolens zijn prima. We moeten toch af van fossiele brandstof, want dan blijf je afhankelijk van een stel gekken en je kan de aarde niet leeg blijven pompen.

 • l coumans

  dat klopt info36 maar uhh de windmolen kost meer aan fossiele brandstof om hem te scheppen dan hij later aan energie gaat leveren , lees de ongemakkelijke waarheid

 • info36

  Dat is grote onzin. Allemaal fabeltjes om alternatieve energie de nek om te draaien.

 • trijnie

  Coumans, ik bedoel heel eenvoudig: windmolens zijn van één of enkele eigenaars die profiteren van de opbrengst en reeds die molens met veel subsidie(gemeenschapsgeld) hebben neergezet.
  En zonnepanelen kan iedereen op z'n dak laten zetten en tot voor kort ook nog met subsidie.
  Daarbij verpesten die windturbines het landschap en het is heel ongelukkig als je ze in je buurt krijgt, want je huis wordt on verkoopbaar.
  Ik weet waar ik over praat.
  En het is net wat je zegt, als je het goed bekijkt, kon het rendement ook nog weleens tegen alle, ze zijn nog niet eens in staat om de stroom die opgewekt wordt op te slaan. En er is nog overproduktie ook, hoeveel komt er niet uit Duitsland en Denemarken deze kant op?

 • l coumans

  ja maar trijnie van die zonnepanelen kan ik geen chocola maken eerstens als er veel zon lees rendement is weet ik niet wat ik met die energie moet doen , airco??? heb 20 jaar geleden een aantal eikels in de grond gestopt nu priema airco verlichting ???? heb al 50 jaar zonnepanelen op mijn kippenschuren maar die heten eigenlijk gewoon raam . dus zolang ik de stroom die 15x duurder is als van het net niet kan opslaan zijn zonnepanelen voor sukkels.

 • Bison

  Je hebt gelijk coumans

 • Romeijn

  Toch bijzonder dat de Zaanse industrie een paar honderd jaar geleden groot geworden is dankzij de vele windmolens. De huidige windgeneratoren hebben al snel een meer dan tien maal hoger rendement. Bovendien zijn zij veel ranker en slanker gebouwd dan die lompe ouderwetse windmolens. Dan is het moeilijk om nog voor Don Quichotte te spelen. Het zou kunnen dat de windgeneratoren als een intermediaire technologie gebruikt worden tot betere alternatieven zijn ontwikkeld. Door de bewoners uit de omgeving van windgeneratoren mede eigenaar te maken in energie coöperaties verdwijnt de weerstand als sneeuw voor de zon.

 • W Geverink

  Zonnepanelen voor sukkels? Dat ligt er aan. Als ik op een mooi plekje een nieuw huis ga bouwen en de stroomboer wil $20000 om de stroom er naar toe te brengen om me daarna een rekening te sturen voor de gebruikte KWs iedere maand… Dat is wanneer deze sukkel overweegt om met die $20000 zijn eigen stroomvoorziening op te zetten en daarna geen rekeningen meer krijgt.

 • Bison

  Zal niet meevallen Geverink om voor $20.000 ( als je het er al voor kan doen) jaarrond stroom te hebben met zonnepanelen,..s'nachts heb je zowiezo all geen zon en als het bewolkt is ook niet en dat is bekant half de tijd zo.
  Zo dat betekent een truckload aan $$$$$$ voor batterijen voor stroom opslag en die dingen hebben ook het eewig leven niet en die panelen ook niet zo die rekeningen blijven gewoon komen.
  Kortom je kan het niet goedkoper doen dan stroom betrekken van de electriciteits bedrijven.( het kost my onder $3000 per jaar,daar kun je niet voor gaan zitten tobben)
  Olie en kolen en gas genoeg in de wereld.
  Die windmolens kosten op de lange duur meer dan het opbrengt,..kijk maar in Ontario wat een ellende ze geven voor de omwonenden en s'nachts als het verbruik laag is en het meestal waait verkopen ze die extra stroom aan de US voor onder de kostprijs en overdag staan ze still vanwege geen wind en moet ze die stroom vanwege de piek vraag weer importeren uit de US voor de volle prijs.ha
  Mooie subsidie voor de yanks, Ontario hikt het wel op. lol

 • l coumans

  romein mee eens alleen een verschil nu zijn we wel heel erg verwend

 • W Geverink

  Tja een beetje hobby moet je er wel aan hebben Bison en als je bouwd op een plek waar nog geen stroom is dan is dat het moment om off the grid te gaan. Zeker, je hebt er altijd onkosten aan en er zal best eens het een en ander gerepareerd moeten worden. Over de andere kant wordt de KWH prijs ook elke keer hoger als je het contract vernieuwd dus het kan wel telkens beter uit.

 • trijnie

  Mensen, op die zonnepanelen kun je op de dag je wasmachine laten draaien en de economie neemt ook op de dag de meeste stroom af.
  Die paar spaarlampen s'avonds nemen niet zoveel stroom.
  Daarin zijn zonnepanelen en windturbines gelijk aan elkaar.
  Maar als je in de winter de zon in de ochtend op ziet gaan dan is dat prachtig, of de Hollandse wolkenluchten, genieten, maar als daar een paar van die wapperdingen voorstaan, dan is in mijn beleving het uitzicht wel danig verpest.

 • Romeijn

  Zoals je zegt trijnie: -beleving- zit tussen de oren. Als je inkomen genereerde met die windmolens kon je wel genieten van dat uitzicht. Met het moderne boerenbedrijf is dat precies hetzelfde.

 • trijnie

  Toch niet romeijn, ik zou er niet voor kiezen ook al zou ik er beter van worden. Wel hebben we iemand voor zonnepanelen over de vloer gehad maar omdat ons huis dak niet goed op het zuiden lag en het schuurdak van asbest wilden ze, logisch, niet leveren.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.