Commentaar

1775 x bekeken 1 reactie

Tosti van 25 euro

Woensdagavond werden ze uitgezwaaid: varkens Wim en Max. Gisteren geslacht en vandaag komen de karkassen terug van het slachthuis in Kamerik naar De Tostifabriek.
Vier slagers benen de karkassen tussen vijf en half zeven uit. Publiek is welkom; toegangskaarten kosten 5 euro. Zondag is er een barbecue en in september het hoogtepunt van het kunstproject: eten van tosti's.
Het project De Tostifabriek, onderdeel van cultureel instituut Mediamatic, begon in februari aan de Van Geldthallen in Amsterdam. Doel is om het publiek alle aspecten van een tosti te laten zien: van het zaaien en oogsten van graan, teelt van tomaten, melken van koeien, kazen van de melk tot aan slachten van varkens voor de ham toe.
Het project kreeg al veel publiciteit. De initiatiefnemers zaten bij Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door. Er waren positieve reacties; de kunstenaars brengen voedselproductie weer terug in de stad. En natuurlijk negatieve: is het echt nodig om hiervoor varkens te slachten? Ja dus. De kunstenaars beogen juist dit aan te tonen.  Een in allerijl opgezette 'reddingsactie' op social media om de dieren van slacht te behoeden was kansloos.
De georganiseerde landbouw heeft geen betrokkenheid bij het kunstproject.  De sector profiteert er wel van. Het is goed dat de burger beseft hoe voedsel tot stand komt. Een koe geeft pas melk als zij een kalf heeft gekregen. Ham komt niet uit plastic, daarvoor is een varken eerst gemest en geslacht. Natuurlijk staat het project in geen vergelijk met de meer grootschalige landbouw. Het gaat om het idee. Het is een opstapje om uit te leggen dat voor een hele stad op een andere schaal graan wordt geteeld en dieren moeten worden gehouden. De open dagen op bedrijven en zichtstallen passen in dit plaatje.
Het is nog niet duidelijk of De Tostifabriek na september een vervolg krijgt. Overigens, een tosti kost op het afsluitende feestje 25 euro! Het is dan ook een kunstobject!

Eén reactie

  • Albert Hoekerswever

    klopt. In dit project wordt het maken van een tosti met ham teruggebracht tot de essentie. Iedereen snapt het en mag er iets van vinden. Ook mensen die de Bambi-cultuur vertegenwoordigen roerden zich en vroegen om de dieren te sparen. Het mooie van dit idee is dat niemand voor de gek wordt gehouden.
    Op grotere schaal is dat ook mogelijk als bedrijven en afnemers in de varkensketen zichzelf en elkaar niet steeds zo financieel afknijpen. Kwestie van een ander businessmodel en dat is er al, alleen dat betekent dat je oude posities moet opgeven. Tja, dat voelt net zo als de Bambi-mensen die afscheid moeten nemen van hun geliefde nog levende tosti.

Of registreer je om te kunnen reageren.